Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέο «Χτύπημα» ΗΠΑ σε Τουρκία: Ανατράπηκε ο κολλητός του Ερντογάν στο Σουδάν - Χάνει λιμάνι & βάση η Aγκυρα

Καίριο πλήγμα στην Τουρκία έδωσαν οι ΗΠΑ με την ανατροπή μέσω νέας "αραβικής άνοιξης" του "κολλητού" φίλου του Ρ.Τ.Ε...


Καίριο πλήγμα στην Τουρκία έδωσαν οι ΗΠΑ με την ανατροπή μέσω νέας "αραβικής άνοιξης" του "κολλητού" φίλου του Ρ.Τ.Ερντογάν, του πρώην πλέον προέδρου του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ, ο οποίος είχε παραχωρήσει νησί και στρατιωτική βάση στην Τουρκία για τον έλεγχο της Ερυθράς σε μια θριαμβευτική επίσκεψη του "Σουλτάνου" δύο χρόνια πριν!

H Toυρκία έχασε πλέον το "κλειδί" για την Πύλη της Αφρικής κάτι που φαίνεται στις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων καθώς φοβούνται για την στάση που θα δείξει η νέα ηγεσία της χώρας.




Αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησε σε σφοδρή επίθεση σε Αίγυπτο-Δύση.

"Απορρίπτω το πραξικόπημα απέναντι σε εκλεγμένο πρόεδρο. Η ελπίδα μας είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάβασης στο δημοκρατικό επίπεδο, μέσα στο πλαίσιο της αδελφότητας" ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Δύση που υποστήριξε τον Αλ-Σίσι που όπως είπε ήρθε στην εξουσία της Αιγύπτου με πραξικόπημα.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε πει πριν ένα χρόνο σχηματίζοντας την γνωστή"ραμπιά":

"Γελάω όταν μου ζητάνε να συλλάβω τον Μπασίρ κάθε φορά που έρχεται Τουρκία".

Προφανώς δεν φανταζόταν την σημερινή εξέλιξη. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε καταναλώσει πολύ χρόνο, χρήμα και κόπο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δεσμών με το Σουδάν. Πήγε το Δεκέμβριο του 2017, ανέλαβε μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο νησί Σουακίν, λιμάνια, 13 συνολικά συνεργασίες μεταξύ των οποίων και στρατιωτική συμμαχία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποκαλύψει ότι συμφωνήθηκαν να παραδοθούν στην Τουρκία το νησί Suakin, για να αναπτυχθεί και να μεταβληθεί σε τουριστική υποδομή, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η Umrah (Θρησκευτικός τουρισμός) από τη χώρα προς τη Σαουδική Αραβία.

Την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το λιμάνι Suakin ήταν η έδρα του οθωμανικού στόλου της Ερυθράς Θάλασσας, από το οποίο ο Οθωμανός διοικητής έλεγχε ολόκληρη την Ερυθρά Θάλασσα. Η δημιουργία της βάσης ανακοινώθηκε επίσημα κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο Χαρτούμ.

Μάλιστα τότε οι Κεμαλιστές ειχαν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Ερντογάν λέγοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να παίρνεις νησί από το Σουδάν ενώ οι Έλληνες βγάζουν δημάρχους στα νησιά μας"!

Το Suakin, ένα από τα παλαιότερα λιμάνια της Αφρικής, χρησιμοποιείται από Αφρικανούς μουσουλμάνους οι οποίοι κάθε Σεπτέμβριο επιχειρούν από εκεί να περάσουν την Ερυθρά θάλασσα για το προσκύνημα στην ιερή πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία.

Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν το λιμάνι της πόλης για να εξασφαλίσουν την Σαουδική επαρχία Hejaz – σημερινή δυτική Σαουδική Αραβία – από τους εισβολείς χρησιμοποιώντας σαν οχυρό, την Ερυθρά Θάλασσα.

«Στο νησί υπάρχουν τα τζαμιά, Hanafi και Shafii χτισμένα εδώ όπως και οι τελωνειακές υπηρεσίες από τους Οθωμανούς. Ωστόσο, δίνοντάς μας το νησί προσωρινά, θα το ανοικοδομήσουμε ώστε να αναβιώσει το νησί σύμφωνα με την αρχική του μορφή. Ο αδελφός μου Ομάρ Αλ Μπασίρ (σ.σ.που διώκεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) [Πρόεδρος του Σουδάν] είπε «Ο.Κ» υποστήριξε ο Ερντογάν, μιλώντας στο Φόρουμ Τουρκίας-Σουδάν, που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων(DEIK).




Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι με πρότασή του ήρθε να επισκεφθεί το νησί, μαζί με τον Αλ Μπασίρ.

"Ξέρετε τι σημαίνει η ανοικοδόμηση και η αναβίωση του νησιού στις δόξες του; Θα δώσουμε σε εκείνους που το κατέστρεψαν αυτή την απάντηση: Ήρθατε εδώ και την καταστρέψατε. Ο τρόπος που καταστρέψατε όμως αυτό το μέρος, είναι σαν να ξυρίσατε τα γένια μας. Αλλά μην ξεχνάτε ότι θα το ανοικοδομήσουμε και να αναβιώσει η δόξα του, με τέτοιο τρόπο ώστε το ξυρισμένο μούσι θα δυναμώσει και θα το δείτε", είπε ο Ερντογάν, αναφέροντας τον Σοκολού Μεχμέτ Πασά που πρόφερε αυτές τις λέξεις μετά από μια μεγάλη οθωμανική ήττα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Ερντογάν, ανέφερε επίσης ότι μια τέτοια ανακατασκευή του νησιού θα συμβάλει στην ιστορική της κληρονομιά, προσθέτοντας ότι εκείνοι που θέλουν να πάνε στη Μέκκα για Umrah από την Τουρκία, πρώτα θα επισκέπτονται το νησί πριν από τη διέλευση τους στη Τζέντα με πλοίο, σε αυτό που αποκάλεσε «πακέτο τουρισμού».

Σε αυτό που δεν αναφέρθηκε δημοσίως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πως η πρότασή του για το νησί Suakin, συνοδεύτηκε και από πρόταση για τη δημιουργία μια ναυτικής και αεροπορικής βάσης λίγο βορειότερα και μεταφορά τεχνογνωσίας στον Σουδανικό στρατό.

Η Τουρκία διαθέτει ήδη μια στρατιωτική βάση στην Ανατολική ακτή της Αφρικής, στη Σομαλία, όπου εκπαιδεύει περίπου μια ταξιαρχία των τακτικών δυνάμεων της χώρας.