Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ... Κατηγορηματικός ο Τσαβούσογλου: «Έχουμε δεσμευτεί και θα αγοράσουμε τους ρωσικούς S-400»

Την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ προωθείται νομοσχέδιο για να "παγώσει" η χρηματοδότηση για την μεταφορά των αμερικανικών stealth...


Την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ προωθείται νομοσχέδιο για να "παγώσει" η χρηματοδότηση για την μεταφορά των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία λόγω των ρωσικών πυραύλων S-400, η Άγκυρα φαίνεται να συνεχίζει ακάθεκτα προς την απόκτησή τους, αδιαφορώντας για τις κινήσεις της Ουάσινγκτον.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του πριν από λίγο, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε την δέσμευση της Τουρκίας στην αγορά των "πολυπόθητων" S-400.




Ειδικότερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προβεί σε συμφωνία για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον ότι η συμφωνία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο αμερικανικό πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Στο πλαίσιο της σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της σχετικά με το πρόγραμμα των F-35.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Καταρχήν αντίκειται στους διεθνείς νόμους για μια τρίτη χώρα να αντιτίθεται σε μια συμφωνία μεταξύ δύο χωρών", ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν τους χρόνους παράδοσης και ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να πουλήσει το πυραυλικό σύστημα S-400 σε άλλη χώρα.

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η χρήση του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία θα αποτελούσε απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35, ενώ θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας εντός του NATO.

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα βουλευτών του Κογκρέσου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Τζον Σαρμπάνης ζητά "φρένο" στην χρήση οποιουδήποτε ποσού από τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Ειδικότερα, στην επιστολή που εστάλη στο προεδρείο της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, η ομάδα των βουλευτών ζητά να μην δοθεί κανένα ποσό για τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία έως ότου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο λάβει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για την ακύρωση της συμφωνίας παραλαβής του ρωσικού συστήματος S-400.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, «η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, των δυνάμεων του Κουρδικού YPG, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου».

Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τους συναδέλφους τους να συμπεριλάβουν την εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού με στόχο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της Τουρκίας «απαράδεκτη» και υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο για ένα μέλος του ΝΑΤΟ και έναν σύμμαχο των ΗΠΑ, απειλώντας τα συμφέροντά μας στην περιοχή και το κράτος δικαίου στο εσωτερικό της.

Έχει αυξανόμενους δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η προγραμματισμένη αγορά του συστήματος S-400 αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και απαιτεί μια ουσιαστική απάντηση», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από: ABC News / ΑΠΕ - ΜΠΕ