Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ουάσιγκτον Ποστ: Οι ΗΠΑ άρχισαν να ψάχνουν εναλλακτική για τα τμήματα του F-35 που παράγονται στην Τουρκία

Την ώρα που από τα υπουργεία Eξωτερικών και Aμύνης των ΗΠΑ βρέχει απειλές πως σε περίπτωση που η Τουρκία αγοράσει από την Ρωσία τους S-...


Την ώρα που από τα υπουργεία Eξωτερικών και Aμύνης των ΗΠΑ βρέχει απειλές πως σε περίπτωση που η Τουρκία αγοράσει από την Ρωσία τους S-400 θα υπάρξουν κυρώσεις ένας νέος ισχυρισμός εμφανίστηκε στην εφημερίδα Washington Post.




Καθημερινά κλιμακώνεται η ένταση με τις ΗΠΑ σχετικά με τα F-35, λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία. Έτσι η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να αναζητεί εναλλακτική για τα παραγόμενα στην Τουρκία τμήματα του πολεμικού αεροσκάφους F-35. Ο Ντέιβιντ Ιγνάτιους-αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, έγραψε πως η παραγωγός των f-35 εταιρεία Lockheed Martin, έχει αρχίσει και αναζητεί εναλλακτική λύση για την παραγωγή των τμημάτων των F-35 τα οποία τώρα παράγονται στην Τουρκία. Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με αυτό το θέμα είπε: “Εμείς έχουμε την ευθύνη σε αυτό το θέμα να πράξουμε τα δέοντα βήματα”.

¨Η ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ F-35 KAI ΤΟΥΣ S-400 ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ΕΝΤΑΣΗ¨

Ο Ιγνάτιους σε κείμενο του με επικεφαλίδα ¨Ο Ερντογάν απομακρυνόμενος από την Δύση, σαμποτάρει την πρόοδο της Τουρκίας¨, γράφει πως εδώ και κάποιο διάστημα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν προβλήματα και ότι το θέμα με S-400/F-35 έχει πάρει τον δρόμο για την μεγαλύτερη ένταση. Στο κείμενο υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν στην απόφαση της Τουρκίας να πάρει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 αντί των αμερικανικών Πάτριοτ, αναφέρεται η δήλωση του προέδρου της δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν πως δεν πρόκειται να γίνει βήμα πίσω στο θέμα της αγοράς των s-400 και ακολούθως αναφέρονται τα εξής :

¨ Η απόφαση του Ερντογάν να εναντιωθεί έρχεται παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις πως τίθεται σε κίνδυνο το εταιρικό πρόγραμμα συμμετοχής της Τουρκίας στα πολεμικά αεροσκάφη F-35. Οι S-400 κατασκευάστηκαν για να καταρρίπτουν τα F-35. Aμερικανοί αρμόδιοι πιστεύουν πως το να βρίσκονται τα F-35 σε μία χώρα μαζί με τα ανταγωνιστικά οπλικά συστήματα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τους. Τώρα μαζί με την βασική ανάδοχο εταιρεία Lockheed Martin αναζητούν εναλλακτικές πηγές για τα σχεδιαζόμενα να κατασκευαστούν στην Tουρκία εκατοντάδες τμήματα του F-35. Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ είπε ” Είναι ανάγκη να πιστέψουμε αυτά που λέει τουρκική κυβέρνηση. Και εμείς από την πλευρά μας έχουμε την ευθύνη να πράξουμε τα δέοντα” .

Ο Ιγνάτιους στην συνέχεια του άρθρου του ασκώντας κριτική από την αμερικανική σκοπιά για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας γράφει : ¨Οι ΗΠΑ και η συμμαχία του ΝΑΤΟ έχουν την ισχύ να ξεπεράσουν τις αταξίες του Ερντογάν. Η τραγωδία είναι η εξής, πως ο Τούρκος ηγέτης σαμποτάρει την πρόοδο της ίδιας της χώρας του, κάτι που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο success story του. Ο Ερντογάν συνέθλιψε έναν αναπτυσσόμενο τομέα ΜΜΕ, μείωσε την δύναμη του κάποτε ισχυρού στρατού, φυλάκισε χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης και υπονόμευσε την κάποτε ανερχόμενη μεταξύ των αγορών οικονομία του¨.

Η Τουρκία έπαιζε σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του αμερικανικού μαχητικού F-35. Επτά εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι TAI, ASELSAN και Havelsan, παράγουν μια σειρά από τμήματα που βρίσκονται σε 19 μέρη του αεροσκάφους, από την άτρακτο ως τον κινητήρα του αεροσκάφους.

https://tr.sputniknews.com/abd/201903081038090854-washington-post-abd-f-otuzbes-parcalarnin-uretildigi-turkiye-ye-alternatif-aramaya-basladi/

8/3/2019