Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προεκλογικό «αμόκ» Ερντογάν: Θα κάνουμε και αρχιτεκτονικές αλλαγές στην Αγία Σοφία!

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία για τις κρίσιμες τοπικές εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος με συνέντευξή του στο κρατικό κανά...


Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία για τις κρίσιμες τοπικές εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος με συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ, ξεδίπλωσε τα σχέδια του μιλώντας για αρχιτεκτονικές μετατροπές εντός της Αγίας Σοφίας

Αρχιτεκτονικές μετατροπές εντός της Αγίας Σοφίας (!) αργότερα, προανήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να αποκτήσει πνευματική ατμόσφαιρα ο χώρος αν και είπε πως αρχικά μετά τις εκλογές θα γίνει αλλαγή του ονόματος από μουσείο σε τζαμί και αργότερα θα δουν και το θέμα της προσευχής.

Στη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ, ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων διερωτήθηκε εάν η Αγία Σοφία είναι μουσείο ή τζαμί, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να λυθεί αυτό.




“Η Αγία Σοφία κέρδισε το καθεστώς του μουσείου πρόσφατα. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε στην Αγία Σοφία την πραγματική της ταυτότητα. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Μετά λένε ότι στο Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά επειδή η Αγία Σοφία βρίσκεται στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας μπαίνει κανείς με εισιτήριο. Εμείς είπαμε αυτό μπορεί να διευθετηθεί".

"Γι αυτό για να γίνει δωρεάν η είσοδος στην Αγία Σοφία πρέπει να γίνουν κάποιες σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός. Σε αυτές τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναφέρθηκα και για να είναι πιο άνετη η είσοδος πρέπει να γίνει έλεγχος του δαπέδου, και μαζί με τον έλεγχο του δαπέδου να γίνει βήμα που να προσδίδει την πραγματική πνευματική ατμόσφαιρα στο χώρο. Γι αυτό και είπαμε ότι μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να δουλέψουμε, να κάνουμε βήματα με βάση τον νόμο και να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Ο οδικός μας χάρτης και τα σχέδιά μας για το θέμα της προσευχής θα τα κάνουμε με βάση αυτό αργότερα. Πρώτα ο θεός θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία με αυτό τον τρόπο", ανέφερε.

Σε κλίμα πόλωσης οι εκλογές

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία έγιναν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία οι οποίες θα διεξαχθούν σε κλίμα έντονης πόλωσης με τους «εχθρούς» στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Περίπου 57 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους τοπικούς άρχοντες σε 81 επαρχίες σε όλη τη χώρα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδικασία, χιλιάδες εθελοντές από όλο το πολιτικό φάσμα και ανεξάρτητες ομάδες παρατηρητών θα επιβλέπουν την καταμέτρηση, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο προσωπικό ασφαλείας θα βρίσκεται σε επιφυλακή, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, συμπεριλαμβανομένων 7.000 περιοχών όπου το ΡΚΚ θεωρείται «απειλή».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα θα χάσει την πρωτεύουσα Άγκυρα, ενώ στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δεν είναι σίγουρος για τη νίκη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης και της πτώσης της τουρκικής λίρας.

Αυτή τη στιγμή κανείς από τους ξένους επενδυτές δεν αγοράζει τουρκικές λίρες. Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε το Σαββατοκύριακο τις απειλές σε βάρος των οίκων αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της. Η υποτίμηση όχι μόνο εκτίναξε τον πληθωρισμό σε υψηλά 15 ετών, “κατατρώγοντας” την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά και αποδείχθηκε δυσβάσταχτο βάρος για τις επιχειρήσεις που έχουν έκθεση σε χρέους ύψους 285 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα.




Τα “κόκκινα” δάνεια με τη σειρά τους εντείνουν τις πιέσεις στις τράπεζες. Οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης έχουν ούτως η άλλως κλείσει από τότε που τα επιτόκια ανέβηκαν στο 24%, σε μία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία τέταρτου τριμήνου για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν αυτό που οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει εδώ και καιρό: στα τέλη του 2018 η χώρα βυθίστηκε σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.

Ο κουλουράς... Ερντογάν

Σε ρόλο… Βασιλάκη Καϊλα ο Ερντογάν, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει ψηφοφόρους ενόψει των αυριανών δημοτικών εκλογών.

Έτσι, με ένα προεκλογικό σποτ ο ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να αποτρέψει την επιστροφή των Κεμαλιστών αντιπάλων του στο δήμο της Άγκυρας και στις δημοτικές αρχές πολλών άλλων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας.

Στο βίντεο – σποτ, εμφανίζεται με τη βοήθεια ηθοποιών, ως… κουλουράς στα νιάτα του που απλός άνθρωπος του μεροκάματου κατάφερε να γίνει αυτοδημιούργητος και λαοπρόβλητος ηγέτης.