Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ... Τι κρύβει η «πονηρή» δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου των Σκοπίων για «Μακεδόνες του Αιγαίου»?…

Την αντίδραση της Αθήνας (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ..) προκάλεσαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Βόρειας Μακεδονίας, περί κατηγορίας πολι...



Την αντίδραση της Αθήνας (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ..) προκάλεσαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Βόρειας Μακεδονίας, περί κατηγορίας πολιτών στην Ελλάδα που δεν μιλούν ελληνικά. Ο Μίλε Μποσνιακόφσκι δέχθηκε προβοκατόρικη ερώτηση από δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία τον ρώτησε:...




«Μπορείτε να μου πείτε αν οι Μακεδόνες του Αιγαίου μιλούν Μακεδονικά;». «Υπάρχει ορισμένη κατηγορία πολιτών στην Ελλάδα που δεν μιλάει ελληνικά, μιλάει άλλη γλώσσα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας. «Ομως, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα καθορίσουμε τι γλώσσα μιλάει ο καθένας. Αυτό θα είναι ανάμειξη στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας», συμπλήρωσε. Με παρόμοιο τρόπο είχε τοποθετηθεί και ο Νικολά Ντιμιτρόφ σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει.

Οταν ρωτήθηκε για το αν η χώρα του νιώθει πως υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα- στον απόηχο του προκλητικού δημοσιεύματος του ΒBC που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις- ο Ντιμιτρόφ είχε απαντήσει «Και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε, και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης». Επιπλέον, όταν είχε ρωτηθεί αν η Βόρεια Μακεδονία θα στηρίξει κάποιους σε περίπτωση που ισχυριστούν ότι αποτελούν τέτοια μειονότητα και προσφύγουν σε διεθνείς οργανισμούς, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όσα συμφωνήσαμε».

Πάντως, τα λεγόμενα του Μποσνιακόφσκι προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας. Το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε διάβημα στα Σκόπια, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Πάντως, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι καλύπτονται από τα όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και από πρόσφατη τοποθέτηση του Νικολά Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη της Σίας Αναγνωστοπούλου στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας είχε επισημάνει ότι τα μακεδονικά είναι γλώσσα που ομιλείται από τους πολίτες της χώρας του και τη διασπορά και πως δεν έχει καμία σχέση με τους Ελληνες Μακεδόνες.