Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Απίστευτο: Ο ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΣ ηγέτης των Ταλιμπάν ΜΟΥΛΑ ΟΜΑΡ ζούσε δίπλα σε αμερικανική στρατιωτική βάση...!!!

Κάτω απ’ τη μύτη των Αμερικανών στην κορύφωση του πολέμου στο Αφγανιστάν κυκλοφορούσε ο Μουλά Ομάρ, ο διαβόητος πρώην ηγέτης των Ταλιμπ...



Κάτω απ’ τη μύτη των Αμερικανών στην κορύφωση του πολέμου στο Αφγανιστάν κυκλοφορούσε ο Μουλά Ομάρ, ο διαβόητος πρώην ηγέτης των Ταλιμπάν, σύμφωνα μ’ ένα νέο βιβλίο.




Η συγγραφέας του «Αναζητώντας έναν Εχθρό» (“Seraching for an Enemy”), η Ολλανδή δημοσιογράφος Μπέτε Νταμ, υποστηρίζει ότι ο επί μια εικοσαετία (1994-2013) αρχηγός των Ταλιμπάν ζούσε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην επαρχία Ζαμπούλ του Αφγανιστάν, ενώ τον αναζητούσαν εναγωνίως οι Αμερικανοί. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο Μουλά Ομάρ ήταν μέσα σε σπίτι που έψαξαν Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά είχε κρυφθεί σ’ ένα μυστικό δωμάτιο κι έτσι γλίτωσε

Ο μονόφθαλμος Μουλά Ομάρ -έχασε το ένα του μάτι από θραύσμα όλμου τη δεκαετία του 1980, πολεμώντας τους Σοβιετικούς- απέκτησε φήμη ως σύμμαχος του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον τον επικήρυξε με 10 εκ. δολάρια για την εμπλοκή του.



Όπως λέει η Ολλανδή δημοσιογράφος, ο αρχηγός των Ταλιμπάν, όταν βρισκόταν στα κρησφύγετά του ενημερωνόταν για τις εξελίξεις από την υπηρεσία του BBC World Service στη μητρική του γλώσσα Παστούν.




Αμερικανοί στρατιώτες σ' ένα από τα κρησφύγετα του Μουλά Ομάρα (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Η Μπέτε Νταμ, ανταποκρίτρια εδώ και 12 χρόνια στο Αφγανιστάν, χρειάστηκε πάνω από πέντε χρόνια για να γράψει το βιβλίο της. Μια από τις βασικές πηγές της ήταν ο πρώην κυβερνήτης επαρχίας και προσωπικός σωματοφύλακας του μουλά Ομάρ, Τζαμπάρ Ομάρι. «Ήταν πολύ επικίνδυνα τα πράγματα για μας εκεί πέρα. Υπήρξαν στιγμές που μόνον το πλάτος ενός τραπεζιού μας χώριζε από ξένους στρατιώτες».


Ο Μουλά Ομάρ (δεξιά) και ο διάδοχός του στην ηγεσία των Ταλιμπάν Μουλά Αχτάρ Μανσούρ (αριστερά) (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Μουλά Ομάρ πέθανε τελικά από φυματίωση τον Απρίλιο του 2013, αλλά οι Ταλιμπάν συγκάλυψαν τον θάνατό του και τον επιβεβαίωσαν μόνον μετά από δύο χρόνια, όταν είχε αναλάβει τα ηνία τους ο Μουλά Αχτάρ Μανσούρ.




iefimerida.gr