Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ; Ξαφνική κινητοποίηση του Ινδικού Ναυτικού – Πυρηνικά υποβρύχια και αεροπλανοφόρο στα σύνορα με Πακιστάν – Προς κλιμάκωση

Το υποβρύχιο της Ινδίας οπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους, INS Arihant, βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και έχει αναπτυχθ...


Το υποβρύχιο της Ινδίας οπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους, INS Arihant, βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και έχει αναπτυχθεί στο ύψος της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ινδίας και Πακιστάν, μετά την επίθεση στο Τζαμού και Κασμίρ, στις 14 Φεβρουαρίου κατά την οποία σκοτώθηκαν 40 στρατιώτες του CRPF.

Σε μια δήλωση σχετικά με την κίνηση των στρατηγικών όπλων, στα οποία περιλαμβάνονται τα δύο πυρηνικά υποβρύχια, το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας δήλωσε ότι ο στόλος του, ο οποίος συμμετείχε στη μεγαλύτερη πολεμική άσκηση της χώρας, αναπτύχθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα έναντι των πακιστανικών δυνάμεων, σύμφωνα με το NDTV.




Ένα αεροπλανοφόρο, πυρηνικά υποβρύχια και δεκάδες άλλα πολεμικά πλοία αναπτύσσει η Ινδία στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό της χώρας.

«Οι μεγάλες μάχιμες μονάδες του Ινδικού Ναυτικού συμπεριλαμβανομένης της Carrier Battle Group με το INS Vikramaditya, πυρηνικά υποβρύχια και δεκάδες άλλα πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη διήλθαν γρήγορα από την άσκηση σε κατάσταση επιχειρησιακής ανάπτυξης καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώθηκαν», αναφέρουν εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού.

Το INS Arihant, μαζί με την προστατευτική συνοδεία του και το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, INS Chakra, έχουν εγκατασταθεί στο Visakhapatnam, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει επιβεβαιώσει τη μεταφορά τους στην Αραβική Θάλασσα στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Για να μπορέσει να στοχεύσει το Πακιστάν, το Arihant θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί στην Αραβική Θάλασσα, καθώς το υποβρύχιο K-15 οπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους δεν μπορεί να πετύχει στόχους περισσότερο από 750 χιλιόμετρα μακριά.

Είναι, ωστόσο, πιθανό το Πολεμικό Ναυτικό να έχει εγκαταστήσει έναν πυραύλο μεγαλύτερης εμβέλειας για το υποβρύχιο K-4, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή. Το K-4 έχει εμβέλεια 3.500 χιλιομέτρων και θα μπορούσε εύκολα να στοχεύσει το Πακιστάν, ακόμη και αν το Arihant παρέμενε ανεπτυγμένο στον κόλπο της Βεγγάλης.

60 πλοία του Ινδικού ναυτικού, 12 πλοία της Ακτοφυλακής και 60 αεροσκάφη συμμετείχαν στην μεγάλη άσκηση TROPEX η οποία επεκτάθηκε από την ανατολική ακτή της Αφρικής μέχρι τα στενά της Malacca στη Σιγκαπούρη, όταν τους είχε δοθεί εντολή ανάπτυξης.

»Η συντριπτική υπεροχή του Ινδικού Ναυτικού σε όλους τους τομείς ανάγκασε το Ναυτικό του Πακιστάν να παραμείνει αναπτυγμένο κοντά στις ακτές της Μακρανίας και να μην βγει στον ανοικτό ωκεανό» λέει το Ινδικό Ναυτικό.

Το INS Arihant ολοκλήρωσε την πρώτη του περιπολία το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Με την εισαγωγή αυτού του υποβρυχίου, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ινδία (αν και με ρωσική βοήθεια), το Νέο Δελχί ολοκλήρωσε την πυρηνική του τριάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι ινδικές δυνάμεις έχουν την ικανότητα να εκτοξεύουν πυρηνικά όπλα από τη γη, τον αέρα και τη θάλασσα.




Το Arihant έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται για μήνες κάτω από τη θάλασσα πριν χρειαστεί να επιστρέψει στη βάση για να εφοδιαστείμε τρόφιμα και εξοπλισμό για το πλήρωμά του.

Η ένταση που ξέσπασε τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζει να σιγοβράζει μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας και του Πακιστάν, παρά τις αναφορές της αποκλιμάκωσης μετά την επιστροφή του Ινδού πιλότου Abhinandan Varthaman, του οποίου το μαχητικό καταρρίφθηκε από την πακιστανική Πολεμική Αεροπορία στις 27 Φεβρουαρίου, στιγμές αφού κατέστρεψε ένα μαχητικό F-16 του Πακιστάν στο Τζαμού και Κασμίρ.

Πηγές λένε ότι οι αεροπορικές άμυνες τόσο της ινδικής όσο και της Πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, με μαχητικά αεριωθούμενα και των δύο πλευρών να συνεχίζουν να κινούνται επιθετικά.

Υπάρχουν επίσης, σχεδόν καθημερινά αναφορές βαρέων βομβαρδισμών, που μερικές φορές αφορούν μάχες πυροβολικού κατά μήκος των τμημάτων της ΛΔ στο Τζάμμου και το Κασμίρ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Ινδός στρατιωτικός σκοτώθηκε τα ξημερώματα.