Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Ο Ηρόδοτος δικαιώνεται»: Το ναυάγιο της Θώνις όπως το περιγράφει ο αρχαιολόγος που το ανακάλυψε

Είναι ο τόπος που «ξυπνά» θρύλους των ομηρικών ηρώων: εκεί που η Ωραία Ελένη και ο Πάρις, κυνηγημένοι, προσπάθησαν να κρυφτούν και το ...



Είναι ο τόπος που «ξυπνά» θρύλους των ομηρικών ηρώων: εκεί που η Ωραία Ελένη και ο Πάρις, κυνηγημένοι, προσπάθησαν να κρυφτούν και το μέρος όπου η «πέτρα του σκανδάλου» επέστρεψε μετά τη λήξη του τρωικού πολέμου με το σύζυγό της Μενέλαο. 




Σε απόσταση 7,5χλμ από τα σημερινά παράλια της Αιγύπτου, κάτω από περίπου 10μ νερού, «κρύβεται» η Θώνις – Ηράκλειον, η αρχαία πόλη που περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια ο Ηρόδοτος στις «Ιστορίαι» του.

Και μετά από 2.469 χρόνια, αυτό το σταυροδρόμι του ελληνικού με τον αιγυπτιακό πολιτισμό έρχεται να δικαιώσει τον «πατέρα» της Ιστορίας, που στο δεύτερο βιβλίο του, Ευτέρπη, έγραφε για το ασυνήθιστο αιγυπτιακό ποταμόπλοιο «μπάρις».

Ο Φρανκ Γκοντιό, αρχαιολόγος και επικεφαλής της ομάδας εξερεύνησης της Θώνις – Ηράκλειον του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υποθαλάσσιας Αρχαιολογίας, μιλά στο CNN Greece για τον εντοπισμό ενός τέτοιου πλοίου στο βυθό της Μεσογείου, τη σημασία της ανακάλυψης αλλά και τις υποθαλάσσιες ανασκαφές στην πόλη όπου βρέθηκαν 75 αρχαία ναυάγια.

Εδώ και δεκαετίες, αρχαιολόγοι και ιστορικοί διαφωνούσαν για το εάν το ποταμόπλοιο που περιέγραψε ο Ηρόδοτος μπορούσε όντως να υπάρχει, καθώς κανένα εύρημα δεν μαρτυρούσε την ύπαρξή του.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr