Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανοίγουν τις τραπεζικές θυρίδες - Απροειδοποίητες κατασχέσεις για χρέη στο δημόσιο

Άνοιγμα των θυρίδων χωρίς προειδοποίηση θα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικώ...


Άνοιγμα των θυρίδων χωρίς προειδοποίηση θα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρωστούν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Το υπουργείο περιμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου αφενός να ορίσει το όριο της οφειλής πάνω από το οποίο θα ανοίγει η θυρίδα, και αφετέρου να εντοπιστούν τυχόν νομικά εμπόδια στο σχέδιο αυτό που έχει ως στόχο να εντοπίσει τους οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν επιλέγουν να μην το κάνουν διατηρώντας σε θυρίδες καταθέσεις, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο των εν λόγω θυρίδων, και το περιεχόμενο θα κατάσχεται, εάν εξυπηρετεί το Δημόσιο.
Το περιεχόμενο των θυρίδων, όπου πολλοί φυλάσσουν κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, είναι το μοναδικό τραπεζικό προϊόν που έχει εξαιρεθεί από τη διαδικασία των κατασχέσεων.
Το άνοιγμα της θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπονται και σήμερα, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας. Εφαρμόζεται σε περιορισμένο βαθμό, κυρίως για περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Το πρώτο βήμα για την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου. Οι τράπεζες στο εξής θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές, όταν δέχονται σχετικό αίτημα, αν ο φορολογούμενος ή η επιχείρηση διατηρεί καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης, καταθετικό προθεσμιακό, χορηγητικό, επενδυτικό, λογαριασμό πληρωμών ή θυρίδα.