Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οριστικό τέλος στην πτώση των κυβερνήσεων λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ - «Οχι» όμως σε εκλογή του από τον λαό

Οριστικό τέλος στη πτώση κυβερνήσεων λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς μπαίνει στα αναθεωρητέα άρθρα το άρθρο 32 παρ. 4...


Οριστικό τέλος στη πτώση κυβερνήσεων λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς μπαίνει στα αναθεωρητέα άρθρα το άρθρο 32 παρ. 4 και 5 που αφορά στην αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής.

Ομως, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30, δηλαδή της απ'ευθείας εκλογής από τον λαό, έλαβε 148 θετικές ψήφους έναντι 120 κατά και 3 παρών.Αντιθέτως, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ψηφίστηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία καθώς έλαβε 221 υπερ, 46 κατά και 3 παρών.




Πέραν αυτού, ως πολιτική ήττα για την κυβερνηση καταγράφεται και η οριακή ψήφιση της δευτερης εμβληματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας. Η προταση έλαβε μόλις 151 θετικές ψήφους, ενώ η δημοσίευση του ονομαστικού καταλόγου θα δείξει ότι η έγκρισή της έγινε από ανεξάρτητους βουλευτες, καθώς αρκετοι εκ του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν.

Σε καθε περίπτωση, ακομα και αν η προταση καταφέρει να λάβει 151 και στην δεύτερη ψηφοφορια, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα ακυρωθεί στην επόμενη Βουλή, είτε εκλεγεί η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτο γιατι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί, ενώ, αν υποθέσουμε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεκλεγεί, τότε στην επόμενη θα χρειαστεί 180, για να την αναθεωρήσει.
Συνολικά, από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ το «πράσινο» φως για να περάσουν στην δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου έλαβαν οι 32 καθώς εκτός από το άρθρο 30 καταψηφίστηκαν και τα άρθρα 34, 35 και 41 που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Πιο αναλυτικά, με μεγάλη πλειοψηφία 221 και 220 βουλευτών πέρασε στην πρώτη ψηφοφορία της Βουλής το άρθρο 32 παράγραφος τέσσερα και πέντε για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της βουλής.

Η μεγάλη πλειοψηφία συγκεντρώθηκε από το άθροισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν το συγκεκριμένο άρθρο.

Από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκέντρωσαν 151 ψήφους τρεις από τις έξι διατάξεις που αφορούσαν την δυνατότητα εκλογής και από τον λαό σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του από την Βουλή.

Παράλληλα και η σχετική πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ έμεινε και αυτή κάτω από τους 151 ψήφους.

Όμως νέα δεδομένα προκύπτουν από την απόρριψη του άρθρου 30 παράγραφος 1 με 148 ψήφους που ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο άρθρο που απερρίφθη ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή ή από εκλογικό σώμα.

Η συγκεκριμένη διάταξη που απορρίφθηκε ανέφερε συγκεκριμένα:

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Εκλέγεται από τη Βουλή ή το εκλογικό σώμα για περίοδο πέντε ετών, όπως ορίζεται στα άρθρα 32 και 33.

Συνεπώς, η επόμενη κυβέρνηση στην συντακτική Βουλή θα αποφασίσει με ερμηνευτική διάταξη για το πώς θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. "Θα υπάρξει ερμηνευτική εισήγηση" είπε και ο Πρόεδρος της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ταυτόχρονα όμως το μήνυμα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ότι κάποιοι από τους βουλευτές που στήριξαν την αναθεώρηση του άρθρου 32 για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, δεν εγκρίνουν την απευθείας εκλογή του ανώτατου άρχοντα της χώρας από το λαό.
https://www.pronews.gr