Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στην «πόρτα» μας η «Ωκεανίς» – Πώς και πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

O καιρός θα έχει χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά σε πολές ακόμα περιοχές της χώρας Έντονη κακοκαι...


O καιρός θα έχει χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά σε πολές ακόμα περιοχές της χώρας
Έντονη κακοκαιρία αναμένεται σε ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο. Τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στα πεδινά κυρίως της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, συνοδευόμενες από τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.





Ωστόσο στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως στα παράκτια τμήματα τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

O καιρός θα έχει χιονοπτώσεις, κατά τόπους και κατά περιόδους πυκνές, θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, στα ορεινά της Κρήτης, στα περισσότερα πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας και της Βόρειας Στερεάς, καθώς και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται στις Σποράδες. Παράλληλα στο Βόρειο Αιγαίο και στη Δυτική Ελλάδα θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι με εντάσεις που τοπικά θα φτάσουν τα 9 με 10 μποφόρ, ενώ οι θερμοκρασίες θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -5 έως 4 βαθμούς , στα κεντρικά ηπειρωτικά από -2 έως 6, στην Ήπειρο από 2 έως 9 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 5 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 8, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 0 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 1 έως 6 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.




Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ, αλλά βαθμιαία στα περισσότερα τμήματα θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά στα δυτικά πελάγη σε βόρειους βορειοανατολικούς με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ και από το βράδυ τοπικά 8 έως 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ, αλλά γρήγορα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και σταδιακά θα ενισχυθούν σε πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ και κατά τόπους 10 μποφόρ.

Στην Αττική,αναμένονται νεφώσεις με κατά περιόδους έντονες βροχοπτώσεις και ενδεχομένως λίγες σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανότατα από αργά το απόγευμα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά στα 6 με 7 μποφόρ και τις βραδινές ώρες στα ανατολικά τοπικά σε θυελλώδες 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς. Στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται χιονόνερο και βαθμιαία χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιόδους θα είναι πιθανότατα έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς.

«Διέλυσε» τα προγνωστικά μοντέλα η Ωκεανίδα
Ίσως είναι ένα από τα κύματα κακοκαιρίας που έχει μπερδέψει περισσότερο τους μετεωρολόγους. Ο λόγος για την «Ωκεανίδα», για την οποία οι πρώτες προβλέψεις έκαναν λόγο για έναν «ιστορικό χιονιά», ωστόσο όσο περνούν οι μέρες και ώρες φαίνεται ότι θα καταφτάσει πιο εξασθενημένη.

Οι μετεωρολόγοι είχαν από την αρχή επισημάνει πως το συγκεκριμένο χαμηλό σύστημα που ήρθε από την Σιβηρία είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια στην συμπεριφορά του και τελικά σήμερα Παρασκευή, από ό,τι φαίνεται, δεν θα είναι τόσο «βαρύ» όσο αναμενόταν. [Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα]

Ανοιχτοί χώροι στο κοινό για το ψύχος
Αθήνα
Η «Ωκεανίς» σε λίγες ώρες θα πλήξει την χώρα και ο Δήμος Αθήνας θα ανοίξει δύο θερμαινόμενους χώρους για την προστασία των πολιτών από το κρύο που θα το έχουν ανάγκη. Οι δύο χώροι που θα ανοίξουν είναι οι Λέσχες Φιλίας Αμπελοκήπων, (Πανόρμου 17 και Βαθέως, στάση μετρό «Αμπελόκηποι», τηλ. 210 6459890) και Κολωνού (Αίμoνος 9 και Άστρους, τηλ. 2105140877).

Παράλληλα, συνεργεία, καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις (street work) σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι συμπολίτες μας, μοιράζοντας ροφήματα, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους πολίτες και αυτήν τη φορά να απευθύνονται στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας 1595 για οποιαδήποτε πληροφορία ή έκτακτο περιστατικό, καθώς επίσης και στο τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) στο 210 5246515-6.

Θεσσαλονίκη

Ανοιχτό θα μείνει αύριο το κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απέναντι από το Λευκό Πύργο, για τους πολίτες που χρήζουν προστασίας από το ψύχος.

Από νωρίς το πρωί της αυριανής μέρας και για 24 ώρες, όσο δηλαδή διαρκέσει ο χιονιάς στη Θεσσαλονίκη, ο χώρος θα λειτουργήσει ως κέντρο διανυκτέρευσης, με παροχή ξηράς τροφής για όσους προσέλθουν στο κινηματοθέατρο.

Επιστολή με την οποία καλεί τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των στάσεων ενόψει της προβλεπόμενης κακοκαιρίας, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα προβλήματα βάσει και της πρόσφατης εμπειρίας, απέστειλε στους αρμόδιους φορείς ο ΟΑΣΘ. Με την επιστολή του ο ΟΑΣΘ δηλώνει πρόθυμος για την καλύτερη δυνατή συνεργασία.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο ΟΑΣΘ τονίζει ότι με βάση την πρόσφατη εμπειρία από την τελευταία κακοκαιρία, είναι ζωτικής σημασίας για την μετακίνηση των πολιτών και την υλοποίηση του συγκοινωνιακού έργου, η εξασφάλιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων ασφαλείας.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις, είναι απαραίτητο, κατά τον ΟΑΣΘ, να διασφαλιστεί εκτός από την ασφαλή μετακίνηση στο οδικό δίκτυο και η ασφαλής πρόσβαση των πολιτών στα λεωφορεία.

«Σας παρακαλούμε να δώσετε ιδιαίτερη μέριμνα για τον καθαρισμό των στάσεων προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστα προβλήματα. Στην διάθεσή σας για την καλύτερη δυνατή συνεργασία», καταλήγει στην επιστολή του ο οργανισμός.