Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ... Σε «πολύ φιλικό κλίμα» η συνάντηση Αποστολάκη - Ακάρ στις Βρυξέλλες

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ "ΦΙΛΙΚΟΙ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ "ΠΡΑΜΑΤΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥ...


ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ "ΦΙΛΙΚΟΙ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ "ΠΡΑΜΑΤΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗΣΗ!

Σε «πολύ φιλικό κλίμα», ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Βαγγέλη Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Στη συνάντηση μετείχαν και οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις. Όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας υπουργός Αμυνας είχε επίσης, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ αργότερα θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκέρινσκα, η οποία μετέχει για πρώτη φορά σε υπουργική Σύνοδο εκπροσωπώντας τη χώρα της υπό το καθεστώς παρατηρητή.




Συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ

Στις Βρυξέλλες, για σοβαρές συζητήσεις σχετικά με τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μέσα ενδιάμεσης εμβέλειας, τη στάση άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, τις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ Ευρωπαϊκή συνεργασία για την άμυνα, συναντώνται οι Υπουργοί Άμυνας της συμμαχίας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί με το μέλλον της Συνθήκης INF και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των διατάξεων της από τη Ρωσία. Ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τη Ρωσία να εκμεταλλευτεί την τελευταία ευκαιρία να "επιστρέψει στη συμμόρφωση και να σώσει τη Συνθήκη INF".

Οι υπουργοί θα εξετάσουν τη διατήρηση μιας αξιόπιστης και αποτελεσματικής στάσης υπεράσπισης και αποτροπής στη δεύτερη σύνοδό τους, συμπεριλαμβανομένης της Πρωτοβουλίας ετοιμότητας για την ανάπτυξη 30 πολεμικών πλοίων, 30 τσαμπιών και 30 αεροπορικών μονομαχιών, εντός 30 ημερών.

Η κατανομή του βάρους και οι αμυντικές δαπάνες θα είναι επίσης κορυφαίες στην ημερήσια διάταξη. Σχετικά με τη δέσμευση των συμμάχων για μετρητά, ικανότητες και συνεισφορές, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι "η τάση είναι αυξητική". "Από το 2016, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν δαπανήσει 41 δισεκατομμύρια περισσότερα για την άμυνα και με βάση τις τελευταίες εκθέσεις, 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το επόμενο έτος" , ανέφερε.

Τη δεύτερη ημέρα (την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019) οι Υπουργοί Άμυνας θα επικεντρωθούν στις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, του Κοσσυφοπεδίου, του Ιράκ και των θαλάσσιων επιχειρήσεων. Το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν να "δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ειρηνική λύση" και να βοηθήσει το Ιράκ "να αποτρέψει την αναζωπύρωση του ISIS ή άλλων τρομοκρατικών ομάδων".

Τέλος, οι Υπουργοί θα ολοκληρώσουν μια συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και τις προσπάθειες για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την υποστήριξή του προς τις ευρωπαϊκές "προσπάθειες που συμπληρώνουν και δεν ανταγωνίζονται" με το ΝΑΤΟ.




Πρώτη συνεδρίαση με Υπουργό Άμυνας από τα Σκόπια

Η υπουργός Άμυνας της μελλοντικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σέκερινσκα, θα λάβει "μια θέση στο τραπέζι του ΝΑΤΟ" για πρώτη φορά ως επίσημη προσκεκλημένη σε όλες τις υπουργικές συζητήσεις.

H ίδια η Υπουργός Σέκερινσκα, σε δηλώσεις τις προσερχόμενη στη σύσκεψη ότι "βρέθηκε εδώ πριν από ένα χρόνο για σημαντικές διαβουλεύσεις και αν μου έλεγε κανείς ότι σε ένα χρόνο θα ήμουν στο ίδιο τραπέζι με τους συμμάχους, δεν θα το πίστευα". "Μου δίνει ένα αίσθημα υπερηφάνειας εκ μέρους της χώρας μου", είπε. "Δείξαμε ότι η αλλαγή είναι δυνατή, αν υπάρχει ο σωστός βαθμός πολιτικής ηγεσίας". "Η αλλαγή είναι δυνατή, ακόμα και σε μια τόσο ευάλωτη περιοχή όπως τα Βαλκάνια και απέδειξε ότι η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν είναι λόγια, είναι πράξη", σημείωσε. "Αποδείξαμε ότι με τις πράξεις μας και την υποστήριξη των συμμάχων μας, μπορούμε να αλλάξουμε την περιοχή μας και τη ήπειρο προς το καλύτερο". "Aναμένω ότι όλα τα Κράτη Μέλη θα καλωσορίσουν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στο τραπέζι, και θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε ακόμη παρά πάνω ως μελλοντικό μέλος", τόνισε.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου - REAL.GR