Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ... Ξέρουν ποιός μπορεί να χαρίσει την Θράκη στην τουρκία...

Συνεχίζονται ακόμη οι αντίλαλοι από την συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο ΠτΔ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. ...


Συνεχίζονται ακόμη οι αντίλαλοι από την συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο ΠτΔ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Φυσικά αυτό είναι κάτι το πολύν φυσικό. Εντέλει το μέλλον των διμερών σχέσεων έχει σημασία και για το μέλλον των μειονοτήτων. Έστω κι αν δεν είναι σίγουρο πως όταν είναι καλές οι διμερείς σχέσεις, θα είναι καλή και η κατάσταση των μειονοτήτων, όταν όμως είναι κακές οι διμερείς σχέσεις αυτό αποτελεί σχεδόν εγγύηση πως άσχημη θα είναι και η κατάσταση των μειονοτήτων.




Έστω και με αυτή την λογική , ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης πάντοτε θέλει οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να είναι σε καλό επίπεδο.
Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η προσδοκία της πλειοψηφίας των εκπροσώπων της μειονότητας, από τους οποίους ζητήσαμε να αξιολογήσουν την συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα. Eν συντομία, υπάρχει μια ευχή η σκέψη πως οι καλές διμερείς σχέσεις μπορούν να αποτελέσουν μια θεραπεία για τα χρονίζοντα και σερνόμενα θέματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης .

Μια άλλη προσδοκία που υπάρχει από την κυβέρνηση Τσίπρα είναι να εμφανίσει μια απτή προσέγγιση προς τα θέματα της μειονότητας και να κινηθεί προς την επίλυση των υπαρχόντων θεμάτων.

Στην πραγματικότητα αυτή είναι και η μόνη λύση για την απώλεια εμπιστοσύνης του πολίτη-ανθρώπου της μειονότητας απέναντι στο κράτος. Διότι για να αισθανθεί η μειονότητα εμπιστοσύνη προς το κράτος του οποίου είναι πολίτης πρέπει να δει απτά βήματα και να πειστεί πως αυτά είναι ειλικρινή βήματα.

Όπως είναι γνωστό υπάρχουν θέματα της μειονότητας τα οποία έχουν γίνει πια γάγγραινα μέσα στον χρόνο. Οι μειονοτικοί ψηφοφόροι με τη σκέψη πως επειδή είναι αριστερών απόψεων θα μπορούσε να λύσει αυτά τα θέματα, κατά τον καιρό που χρειάστηκε στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο έτερος που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικό εταίρο, οι πολιτικές που ακολούθησε από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση έως τώρα, αλλά και η απουσία και λόγων και ουσίας για κινήσεις για αυτό το θέμα, προκάλεσε απογοήτευση στον μειονοτικό ψηφοφόρο που είχε υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το ότι μετά από 28 έτη έφτασε σε λύση το θέμα του ονόματος της Μακεδονικής Δημοκρατίας (FYROM) που εμφανίστηκε όταν κομματιάστηκε η Γιουγκοσλαβία του Τίτο, αποτέλεσε μια ελπίδα για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει σημαντικά βήματα. Το ότι έγιναν βήματα και υπήρξε αποτέλεσμα στο θέμα αυτό που συγκαταλέγεται στα ¨εθνικά θέματα¨, μπορεί να αποτελέσει ένα φώς ελπίδας και για εμάς.

Για να το πούμε αλλιώς, τίποτε δεν είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που δεν μπορεί να λυθεί και να ξεπεραστεί. Αρκεί να υπάρχει βούληση και θέληση. Να μπορέσουν να παραχθούν συνεπείς πολιτικές.

Και αυτό να ισχύει και για τις σχέσεις με την Τουρκία και για την επίλυση των μειονοτικών θεμάτων..

Το περασμένο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προσέγγισε, δεν μπόρεσε να προσεγγίσει τις προεκλογικές προτάσεις επίλυσης μειονοτικών θεμάτων του. Όταν έγινε εξουσία βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες πως τις μειονοτικές εργασίες τις παρέδωσε στους ΑΝΕΛ. Αλλά δεν εμφάνισε απτές προτάσεις για την επίλυση των μειονοτικών θεμάτων και δεν συνέστησε κάποιον διάλογο με τους ανθρώπους της μειονότητας.




Μπαίνουμε σε μία νέα προεκλογική περίοδο. Στην μια μεριά υπάρχουν οι τοπικές εκλογές και οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο και από την άλλη υπάρχουν οι βουλευτικές εκλογές.

Αυτή η προεκλογική περίοδος μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για τα θέματα της μειονότητας μπορεί να αποτελέσει και μειονέκτημα. Μειονέκτημα μπορεί να γίνει εάν κινηθεί υπό τον φόβο μην ερεθιστούν οι ψηφοφόροι στην χώρα. Με την ανησυχία μήπως υποστεί ζημία ή χάσει ψήφους από κριτική του τύπου ¨έκανε πίσω βήμα σε εθνικά θέματα¨ , ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διατηρήσει την σιωπή και την αδράνεια του, χωρίς να παράγει πολιτικές για τα μειονοτικά θέματα και χωρίς να κάνει νέες προσπάθειες.

Η με μια σκέψη αισιόδοξη, μπορεί να πλησιάσει με απτές υποσχέσεις και βήματα τον άνθρωπο της μειονότητας που τον στήριξε με το παραπάνω.
Για να δούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ στην νέα προεκλογική περίοδο θα προτιμήσει να κάνει απτά βήματα στα θέματα αυτά ή μήπως υπό τον φόβο μήπως ¨χάσει¨, θα προτιμήσει πάλι να αγνοήσει τα θέλω και τα αιτήματα της μειονότητας ; Η επιλογή είναι των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ… Αλλά είναι χρήσιμο να μην ξεχνιέται πως η μειονότητα σε αυτές τις εκλογές είναι πιο συνειδητοποιημένη και έχει μεγαλύτερες προσδοκίες.

Χουλιά Εμίν

Εφ. Γκιουντέμ 18/2/2019

http://www.gundemgazetesi.com/koseyazilaridetay.php?kose_id=894&yazar_adi=H%C3%BClya%20Emin

Σχ http://tourkikanea.gr: Μια και κάθε τόσο η ¨κόκκινη¨ πλευρά λέει τις προτάσεις της για την επίλυση των ¨μειονοτικών θεμάτων¨ να πούμε και εμείς μερικές :

Ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων που προάγουν την ταυτότητα των Πομάκων και Ρωμά. Δεν αρκεί ως Ελλάδα να λές πως υπάρχουν αυτές οι μειονοτικές ομάδες. Πρέπει και να κάνεις δράσεις ανάδειξης τους. Αυτό δηλαδή που κάνει η Τουρκία για τους τουρκόφρονες. Τόσο δύσκολο είναι ;

Ενδελεχής οικονομικός έλεγχος σε συλλόγους, σωματεία και επιχειρηματίες που εμφανώς τα παίρνουν από την Τουρκία. Όλοι τους ξέρουν και λόγω συμφερόντων κάνουν πως δεν τους βλέπουν…

Πραγματικός και όχι τυπικός έλεγχος των πτυχίων του εξωτερικού. Δεν είναι δυνατόν να δίνεται άδεια εργασίας π.χ. σε δασκάλα που σπούδασε στην Τουρκία, όταν αυτή μετά βίας μιλά ελληνικά. Πως παίρνουν αναγνώριση πτυχίων; Με αυτό τον τρόπο θα αποθαρρυνθούν οι σπουδές στην Τουρκία…