Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΑΙ ΣΙΓΑ... Κύπρος: «Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει 90 εκατ. ευρώ για τους αγνοουμένους και τους εγκλωβισμένους»

Στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα θέσει η Κύπρος το ζήτημα της καταβολής των 90 εκατ. ευρώ από την Τουρκία για τους α...


Στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα θέσει η Κύπρος το ζήτημα της καταβολής των 90 εκατ. ευρώ από την Τουρκία για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους.




Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης τόνισε ότι κατά το συμβούλιο, που θα συνέλθει στις 12-14 Μαρτίου, η Κύπρος θα θέσει την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην τέταρτη διακρατική προσφυγή για καταβολή του ποσού των 30 εκατ. ευρώ για δίκαιη ικανοποίηση για τους αγνοούμενους και των 60 εκατ. ευρώ για τους εγκλωβισμένους αντίστοιχα.

«Παρά την πάροδο του χρόνου, η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί και εξακολουθεί να αποφεύγει τις ευθύνες της ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Κληρίδης σε ημερίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους αγνοούμενους της Κύπρου.

Οι στόχοι της Κύπρου

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, πέραν του ποσού των 90 εκατ. ευρώ, στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι να αναδειχθεί εκ νέου η υποχρέωση της Τουρκίας, α) για αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, να δοθεί στην Επιτροπή για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα της Κύπρου απρόσκοπτη και όχι αποσπασματική πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, καθώς και στα αρχεία της, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών αρχείων, β) να εμποδίσει το φαινόμενο της μετακίνησης οστών, που έχει διαπιστωθεί και προστασία των πιθανών χώρων ταφής.

Επίσης, θα προωθηθεί το ζήτημα της υποχρέωσης για αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών θανάτων των αγνοουμένων, των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε στο παράδοξο αφενός το ΕΔΑΔ να εκδίδει καταπελτικές και καινοφανείς αποφάσεις, κι αφενός η η επιτήρηση της εκτέλεσης των αποφάσεων, που δίδεται σε πολιτικά σώματα, όπως είναι η Επιτροπή Υπουργών, «δυστυχώς, υπεισέρχονται πολιτικά κριτήρια και τα γνωστά χαϊδέματα της Τουρκίας κτλ να δίδονται συνεχείς αναβολές, με αποτέλεσμα να καθιστά το όλο σύστημα τελείως αναποτελεσματικό».