Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μάθε πώς να φτιάξεις κάρβουνο και διάβασε που μπορεί να σου χρειαστεί ΒΙΝΤΕΟ

Το κάρβουνο είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό, που χρησιμοποιείτε ακόμα και σήμερα σε πολλές εφαρμογές. Σήμερα χρησιμοποιείτε κυ...


Το κάρβουνο είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό, που χρησιμοποιείτε ακόμα και σήμερα σε πολλές εφαρμογές.









Σήμερα χρησιμοποιείτε κυρίως σε τριτοκοσμικές χώρες, για θέρμανση και μαγείρεμα. Ως Έλληνες το τιμούμε ιδιαίτερα το Πάσχα και γενικά όταν ψήνουμε κρέας. Εκτός από καύσιμη ύλη, το κάρβουνο έχει και άλλες χρήσιμες ιδιότητες. Αναλυτικά μπορείτε να τις διαβάσετε στη wikipedia. Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε κυρίως με το κάρβουνο ως μέσο για γραφή/ζωγραφική, αλλά και ως φάρμακο.





Παλαιότερα ήταν η κύρια καύσιμη ύλη για θέρμανση, μαγείρεμα και παραγωγή ενέργειας.
Από παλιά το κάρβουνο χρησιμοποιόταν στην ζωγραφική και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα. Ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει ο ζωγράφος, χρησιμοποιεί και την αντίστοιχη ποιότητα κάρβουνου. Αν θέλει να κάνει κάποιο σχέδιο, χρησιμοποιεί σκληρό κάρβουνο, αν θέλει να πάρει πούδρα από κάρβουνο για να σκιάσει ένα έργο, χρησιμοποιεί μαλακό κάρβουνο κοκ. Έτσι βλέπουμε ότι έχουμε διάφορες ποικιλίες κάρβουνο, οι οποίες εξαρτώνται από την πρώτη ύλη, την οποία χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το κάρβουνο, δηλαδή το είδος του ξύλου. Άλλη ποιότητα κάρβουνου θα πάρουμε από ξύλο Πεύκου και άλλη αν χρησιμοποιήσουμε Βελανιδιά.

Σαν φάρμακο, το κάρβουνο χρησιμοποιείτε κυρίως για γαστρεντερολογικά προβλήματα. Μικρές ποσότητες κάρβουνο ή έστω και σκόνη από αυτό, βοηθούν στην πέψη. Μια ιδιαίτερα χρήσιμη εφαρμογή του, είναι σε περίπτωση δηλητηρίασις. Καταπίνοντας μικρά κομμάτια κάρβουνου, αυτά θα απορροφήσουν το δηλητήριο που υπάρχει στο στομάχι, αλλά καλά θα κάνετε να είστε κάπου απόμερα, καθώς θα βγάλετε τα “εσώψυχα” σας, κάνοντας εμετό. Γενικά πάντως οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κάρβουνου είναι υπό αμφισβήτηση, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το ως τελευταία λύση.

Μια άλλη, ίσως άγνωστη σε πολλούς, χρήση του κάρβουνου είναι στην παρασκευή πυρίτιδας. Με καρβουνόσκονη και άλλα υλικά έφτιαχναν το μπαρούτι, που χρησιμοποιόταν σε εκρηκτικά, κανόνια και όπλα. Σήμερα, ερασιτέχνες ανά τον κόσμο το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν πυροτεχνήματα.

Πως όμως φτιάχνουμε κάρβουνο; Πολύ απλά, κάνοντας ατελή καύση ξύλου. Για να γίνει αυτό, σε ένα μεταλλικό δοχείο που κλείνει καλά, ρίξτε την ποσότητα ξύλου που θέλετε και κάντε μια τρύπα στο καπάκι, ώστε να βγαίνουν οι καπνοί. Ανάβετε μια φωτιά, και τοποθετείτε το δοχείο πάνω στην φωτιά. Σε λίγη ώρα θα παρατηρήσετε να βγαίνει πυκνός καπνός από την τρύπα που είχατε ανοίξει στο καπάκι. Όταν σβήσει η φωτιά σας και σταματήσει να βγαίνει ο καπνός ή δείτε ότι βγάζει φωτιά αντί για καπνό, τα κάρβουνα σας είναι έτοιμα προς χρήση. Αναλυτικότερα, στο βίντεο που ακολουθεί.