Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σε ήρωα του '21 ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν στο Αίγιο; - Ποιος ήταν ο Ανδρέας Λόντος που αυτοκτόνησε πάμφτωχος

Ένα σημαντικό εύρημα στο Αίγιο έχει ενθουσιάσει τους κατοίκους της περιοχής. Κάτω από τη μαρμάρινη προτομή του ήρωα του 1821 βρέθηκαν οστά ...


Ένα σημαντικό εύρημα στο Αίγιο έχει ενθουσιάσει τους κατοίκους της περιοχής. Κάτω από τη μαρμάρινη προτομή του ήρωα του 1821 βρέθηκαν οστά που φέρεται να ανήκουν στον ήρωα Ανδρέα Λόντο. Εργάτες εντόπισαν τα οστά κατά τη μεταφορά της προτομής από την πλατεία Φανερωμένης στο σπίτι της ιστορικής οικογένειας, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου. Το εύρημα φυλάχθηκε στην τοπική αστυνομία.

Τελικά, η εισαγγελική αρχή, ενώ αρχικά διέταξε τη μεταφορά των οστών σε εργαστήρια της Αθήνας για εξέταση DNA, τελικά πείστηκε από τα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως ανήκουν στον ήρωα του '21 Ανδρέα Λόντο. Ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Πήραμε γνώμες ειδικών και πράξαμε τα νόμιμα βάσει της σοβαρότητας των στιγμών. Είμαι πλέον βέβαιος - όπως προκύπτει από τις ιστορικές πηγές - ότι είναι τα οστά του Ανδρέα Λόντου, δεδομένου όμως πως δεν υπάρχει και λόγος κάτω από μία συγκεκριμένη προτομή να βρίσκονται τα κόκκαλα κάποιου άλλου».




Ποιος ήταν ο Ανδρέας Λόντος Ο Ανδρέας Λόντος γεννήθηκε στη Βοστίτσα και έζησε για ένα διάστημα στην Κωνσταντινούπολη και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Πελοπίδα. Το 1816 επέστρεψε στην Πελοπόννησο και ήταν αυτός που κήρυξε την Επανάσταση στο Αίγιο στις 23 Μαρτίου, υψώνοντας την πρώτη ελληνική σημαία. Συμμετείχε στην πολιορκία της Πάτρας και του Μεσολογγίου και στους αγώνες για την απελευθέρωση. Τα επόμενα χρόνια παραγκωνίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια και στα χρόνια του Όθωνα διορίστηκε συνταγματάρχης και στρατιωτικός επιθεωρητής. Όταν ο Κωλέττης ανήλθε στην εξουσία, του αφαιρέθηκαν τα αξιώματα και αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει στο σπίτι του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1845. Όπως αναφέρει η wikipedia, η σορός του μεταφέρθηκε στο Αίγιο αλλά δεν τάφηκε με εκκλησιαστικό τελετουργικό εξαιτίας της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί από την Κυβέρνηση Κωλέττη. Τελικά η κηδεία του έγινε δύο χρόνια μετά.






TheCaller.gr