Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Ερντογάν Προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης Τραμπ – Κάνει αντιαμερικανικό μέτωπο με Κίνα,Ρωσία και Γερμανία

Επίσημη προσφυγή στον ΠΟΕ από την Άγκυρα κατά της απόφασης Τραμπ για ενίσχυση των κυρώσεων. Ο Ερντογάν χοντραίνει το παιχνίδι δημιουρ...



Επίσημη προσφυγή στον ΠΟΕ από την Άγκυρα κατά της απόφασης Τραμπ για ενίσχυση των κυρώσεων. Ο Ερντογάν χοντραίνει το παιχνίδι δημιουργώντας ένα αντιαμερικανικό μέτωπο με Ρωσία, Κίνα και Γερμανία.






Η αμερικανοτουρκική κρίση κλιμακώνεται και έρχονται τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι η Άγκυρα πραγματοποίησε τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει για προσφυγή στον Οργανισμό αναφορικά με τον διπλασιασμό των δασμών από τις ΗΠΑ.

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσέφυγε επισήμως η Τουρκία εναντίον των ΗΠΑ για τους δασμούς που επέβαλαν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.




Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΕ, «η Τουρκία έχει ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου συμβουλές για τη διαμάχη με τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Το αίτημα δόθηκε σε στελέχη του ΠΟΕ στις 20 Αυγούστου», σημειώνεται στην ανακοίνωση

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκάν είχε προαναγγείλει ότι η Άγκυρα θα προσέφευγε στον ΠΟΕ για τον διπλασιασμό των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Αυγούστου, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκρίνει την την επιβολή δασμών 50% στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία και 20% στις αντίστοιχες εισαγωγές αλουμινίου, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να καταρρεύσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαρραγεί λόγω της κράτησης του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία από το 2016. Την περασμένη Τετάρτη, ένα τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για απελευθέρωση του πάστορα. Την ίδια ημέρα η Τουρκία απάντησε στις ΗΠΑ επιβάλλοντας δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Η Τουρκία κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διανεμήθηκε σήμερα στα μέλη του ΠΟΕ.

Η Άγκυρα ζητά επισήμως την έναρξη «διαβουλεύσεων» με τις ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, αίτημα που αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία διευθέτησης των διαφορών.

«Η Τουρκία αιτήθηκε να διεξαχθούν διαβουλεύσεις, στους κόλπους του ΠΟΕ, με τις ΗΠΑ σχετικά με τους πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, τους οποίος επέβαλαν οι ΗΠΑ. Το αίτημα γνωστοποιήθηκε στα κράτη μέλη του ΠΟΕ την 20η Αυγούστου» εξηγείται στο σχετικό έγγραφο.

Η τουρκική και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες προκειμένου να βρουν μια λύση μέσω του διαλόγου, ειδάλλως η Τουρκία μπορεί να ζητήσει επιδίκαση από επιτροπή του ΠΟΕ. pentapostagma.gr