Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κύπρος 1974: Αποκαλυπτήρια του Νοράτλας «ΝΙΚΗ 4» προς τιμήν της θυσίας των Ελλήνων της Α’ Μοίρας Καταδρομών

Τα αποκαλυπτήρια μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου Νοράτλας, το οποίο είναι παρόμοιο με το μοιραίο Νοράτλας που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο το...


Τα αποκαλυπτήρια μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου Νοράτλας, το οποίο είναι παρόμοιο με το μοιραίο Νοράτλας που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά, τέλεσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σήμερα, 44η επέτειος της τουρκικής εισβολής, η πολιτεία τιμά τους Έλληνες αεροπόρους και καταδρομείς με ένα συμβολικό τρόπο, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκεται το αεροσκάφος, στο χώρο όπου κατέπεσε το Νοράτλας που συμμετείχε στην επιχείρηση ΝΙΚΗ 4.





Η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974 και ήταν η μοναδική αποστολή μεταφοράς ενισχύσεων στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Το αρματαγωγός ΧΙΟΣ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε προ ολίγων εβδομάδων στην Μεγαλόνησο ένα γνήσιο ομοίωμα του άτυχου Noratlas «ΝΙΚΗ 4». Πλέον έχει εγκατασταθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, εκεί όπου είχε παραμείνει θαμμένο το πραγματικό «ΝΙΚΗ 4» και κάποιοι εκ των σορών των άτυχων καταδρομέων.

Αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την εκταφή του αεροσκάφους έχουν τοποθετηθεί μέσα στο αεροπλάνο.




Παρόντες στη σεμνή τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμένος, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γεώργιος Βαρεμένος, εκπρόσωποι συνδέσμων αγωνιστών από την Ελλάδα και μέλη των πληρωμάτων από την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.

Το «Νοράτλας» συμμετείχε με άλλα αεροσκάφη σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας με την ονομασία «Νίκη» τον Ιούλιο του 1974 για να μεταφέρει καταδρομείς στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Μετέφερε 28 καταδρομείς και 4 μέλη του πληρώματος.

Ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης δέχθηκε φίλια αντιαεροπορικά πυρά προερχόμενα από το αεροδρόμιο, καθώς εξελήφθη ως τουρκικό, με αποτέλεσμα να συντριβεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Από τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκαν εκτός του αεροσκάφους 16 καταδρομείς, οι οποίοι περισυλλέγησαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Ένας καταδρομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, επέζησε. Απεβίωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Οι υπόλοιποι 16, των οποίων οι σοροί δεν είχαν εντοπιστεί τότε, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του. Τα λείψανα 13 εξ αυτών εντοπίστηκαν κατά την εκταφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ταυτοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στις οικογένειες τους. Τα λείψανα των υπολοίπων δεν έχουν εντοπιστεί.

Οι εργασίες της ανασκαφής του Νοράτλας και της ταυτοποίησης των ανευρεθέντων λειψάνων διήρκεσαν 14 μήνες.

Τα οστά των ηρώων που δεν ταυτοποιήθηκαν θα παραμείνουν στην Κύπρο και θα ταφούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.