Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ... Στην τελική ευθεία το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ... Υπουργικό Συμβούλιο μετά την Συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ την Πέμπτη!

Στα χέρια των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων περνά πλέον η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, μετά και τις αλ...



Στα χέρια των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων περνά πλέον η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, μετά και τις αλλεπάλληλες επαφές των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.




Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν την Πέμπτη (17/05) στη Σόφια της Βουλγαρίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί χρυσή τομή και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ένα βήμα παρακάτω.

Οι δύο πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και το περιεχόμενο των συνομιλιών των αρχηγών των δύο χωρών, ωστόσο στην Αθήνα καταγράφεται αισιοδοξία για μια «ευτυχή» κατάληξη και την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.




Αγκάθι παραμένει η ονομασία «για όλες τις χρήσεις», ενώ τις τελευταίες ώρες φέρεται να έχει «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τελική πρόταση των Σκοπίων.

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο CNN Greece εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Ζόραν Ζάεφ θα αποδεχτεί την ονομασία erga omnes αφού έχει τη δυνατότητα να την «περάσει» από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν στην διάθεσή τους δύο ημέρες συνομιλιών αφού, θα συναντηθούν και στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βαλκανίων, την Τετάρτη, ενώ το προγραμματισμένο ραντεβού τους είναι καθορισμένο για την Πέμπτη το πρωί.
Τα ονόματα που θα πέσουν στο τραπέζι

Η γειτονική χώρα φέρεται να ζητά «συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια».

Το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη εκδοχή συμφωνίας είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).

Εδώ φαίνεται οι γείτονες να αλλάζουν στάση, καθώς μέχρι τώρα το σημείο στο οποίο επέμεναν ήταν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι στο εσωτερικό της χώρας τους το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο το Macedonia. Εκδοχή που η Αθήνα απορρίπτει καθώς πρόκειται για είδος «διπλής» ονομασίας.

Ωστόσο, η πίεση του χρόνου από τη μια και η (αμερικανική) πίεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την άλλη, αλλά και η σκληρή στάση Κοτζιά σε αυτή τη διελκυστίνδα μπορούν να ανοίξουν μονοπάτι για βήματα περαιτέρω προσέγγισης από τους γείτονες, αφού σε αυτό το τελευταίο σενάριο φαίνεται να συζητούν τη χρήση «έναντι όλων» του νέου ονόματος που θα συμφωνηθεί, αλλά όχι τώρα – μια κι έξω – σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε συμφωνημένο οδικό χάρτη.
Προς υπουργικό την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του θα ενημερώσει το υπουργικό Συμβούλιο για όλες τις εξελίξεις.

Η σύγκληση του υπουργικού αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και τα ανοιχτά θέματα στην οικονομία ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης. newsbomb.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.