Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

TΩΡΑ: Ολοκληρώθηκε η άτυπη... αγοραπωλησία στο Νταβός

Τελείωσε έπειτα από τρεις ώρες η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα για το ...


Τελείωσε έπειτα από τρεις ώρες η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.





Την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα για το θέμα των Σκοπίων, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να καθορίσει η συνάντηση που ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Νταβός, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.


Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών είχε διάρκεια δύο ωρών. Στη συνέχεια μπήκαν και μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ. Το τετ-α-τετ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε περί τις 19:00, έπειτα από τρεις ώρες.





Ήταν μία πολυαναμενόμενη συνάντηση, με ιδιαίτερο βάρος και συμβολισμό έτσι κι αλλιώς, αφού οι δύο πρωθυπουργοί θα διερευνήσουν τις δυνατότητες μίας ιστορικής σύγκλισης για τη μείζονα διαφορά στο ονοματολογικό, αλλά και τα άλλα θέματα (αλυτρωτισμός εκ της γειτονικής χώρας) που χωρίζουν τις δύο πλευρές για δεκαετίες πλέον.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του.
Η Αθήνα θεωρεί τη στάση αυτή θετική, αλλά περιμένει να αποδειχθεί και στην πράξη, δηλαδή στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει στον κ. Ζάεφ την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Από το αποτέλεσμα της συνάντησης και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις, θα εξαρτηθούν όχι μόνο οι διπλωματικές κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα νέα δεδομένα, που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψουν, η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για ενημέρωση της αντιπολίτευσης, ίσως και της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.