Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ... ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ...!!

ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΚΈΙΕΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ... Η αμετακίνητη μέχρι στιγμής θέση της κυ...

Καλό τα Σκόπια να αποφύγουν το δημοψήφισμα για το όνομα αλλιώς και η Ελλάδα ίσως να δράσει ανάλογα






ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΚΈΙΕΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ...

Η αμετακίνητη μέχρι στιγμής θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα του ονόματος φαίνεται ότι προκαλεί δυσαρέσκεια στην Αθήνα.

Καλεσμένος του Σεραφείμ Κοτρώτσου στην ΕΡΤ, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε σαφή αυτή την ενόχληση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «ας το κάνουν πρώτα». Αν και ο Έλληνας ΥΠΕΞ αρνήθηκε να συζητήσει το πώς θα αντιδράσει η χώρα μας, κύκλοι της εξωτερικής μας μετέφεραν το εξής κλίμα: «Καλό θα ήταν να το αποφύγουν, αλλιώς θα πρέπει να δράσουμε και εμείς αναλόγως».




Στα Σκόπια αρχίζουν και τοποθετούνται δημοσίως φωνές που ζητούν να αποφασίσει το κοινοβούλιο, όπως του Αλβανού Προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι.

Ωστόσο, την επομένη των δηλώσεων Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ανέφερε ότι η φύση του θέματος της ονομασίας είναι τέτοια, που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τους πολίτες, προσθέτοντας πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος συνιστά προεκλογική υπόσχεση όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Η ελληνική πλευρά, όπως μας είπαν διπλωματικές πηγές, αναγνωρίζει ότι στα Σκόπια η κυβέρνηση χρειάζεται τον χρόνο της για τη μεταστροφή της κοινής γνώμης, ωστόσο, «η θετική τους ρητορική σε κάποια από τα ζητήματα αντιστοιχεί σε μηδέν πράξεις». Πράγματι, ούτε ένα μνημείο δεν έχει απομακρυνθεί και δεν έχει γίνει καμία μετονομασία.

«Στελέχη της κυβέρνησης Ζάεφ αν και έχουν καταγγείλει επανειλημμένα την «ψευδοϊδεολογία» του Νίκολα Γκρουέφσκι, τον αλυτρωτισμό προς την Ελλάδα και τον σφετερισμό της ελληνικής ιστορίας, όλα αυτά είναι σκέτα λόγια».

Χαρακτηριστικό είναι όμως και το σχόλιο Ευρωπαίου διπλωμάτη, όπως τα βλέπει από τη δική του «βρυξελλιώτικη» ματιά.

«Αυτοί γυρίζουν συνεχώς σε ξένες πρωτεύουσες αντί να είναι στη χώρα τους και να κάνουν μεταρρυθμίσεις». Το μήνυμα είναι σαφές. Η ευρωπαϊκή τους πορεία δεν εξαρτάται μόνο από το όνομα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξήγησαν και γιατί πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για το όνομα το πρώτο εξάμηνο του 2018.

«Στις 7 Ιουλίου είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί πρέπει να είναι έτοιμοι. Δεν είναι η Ελλάδα που «καίγεται», αυτοί πρέπει να «καίγονται». Καλλιεργείται μια αίσθηση στα Σκόπια ότι η Αθήνα πιέζεται από τους συμμάχους της για το θέμα τους. Η Αθήνα δεν πιέζεται από κανέναν».




Το ίδιο προσπάθησε να κάνει κατανοητό στη σκοπιανή κοινή γνώμη και ο καθηγητής Φλόριαν Μπίμπερ, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών για την ΝΑ Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς.

Μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε το BiEPAG (Balkans in Europe Policy Advisory Group), τόνισε:

«Η ΕΕ έχει περιορισμένες δυνατότητες να ασκήσει πίεση σε ένα κράτος-μέλος. Η ΕΕ μπορεί να κάνει πολλά αν το θέμα έχει λυθεί, αλλά έχει ελάχιστα μέσα για να ασκήσει πιέσεις προκειμένου αυτό να λυθεί. (…) …η ΕΕ δεν διαθέτει μηχανισμό για να τις πιέσεις».

Ο Νίκος Κοτζιάς, καλεσμένος του Σεραφείμ Κοτρώτσου, εξήγησε γιατί πιέζει τους Σκοπιανούς ο χρόνος: «Εάν δεν το λύσουμε το 2018, το 2019 δεν λύνεται. Γιατί δεν λύνεται το 2019; Γιατί είναι έτος προεδρικών εκλογών στο πρώτο μέρος του χρόνου και κοινοβουλευτικών εκλογών, μετά το καλοκαίρι, στην Ελλάδα το 2019. Κατά συνέπεια το 2019 θα φύγει και θα πάμε στο 2020».