Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΔΙΧΩΣ ΑΥΡΙΟ...;;; «ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ» 3 ΕΚ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Β/Ν ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΥ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Αγνοούνται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τα χρήματα από την πώληση της οικίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίο...




ΒΟΣΤΩΝΗ. Αγνοούνται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τα χρήματα από την πώληση της οικίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου. Η οικία πουλήθηκε το έτος 2007 αντί 3 εκατομμυρίων δολαρίων και μάλιστα σε εποχή κατά την οποία η αγορά των ακινήτων βρισκόταν στα πιο χαμηλά της επίπεδα από απόψεως τιμών.




Οπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» η τιμή της οικίας υπολογιζόταν κάτω από καλές συνθήκες στα 5 εκατομμύρια δολάρια. Η οικία βρισκόταν σε μία από τις πλέον επιφανείς περιοχές του προαστίου Ράι της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα εντός της Λέσχης του Γουέστσεστερ, γνωστή ως «Westchester Country Club». Η ακριβής διεύθυνση της οικίας ήταν 31 Park Drive South, Rye Village.

Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ», από την ημέρα της πώλησης της οικίας το εισπραχθέν ποσό των τριών εκατομμυρίων δολαρίων δεν εμφανίσθηκε πουθενά στις οικονομικές εκθέσεις, ούτε στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων.

Τηλεφωνικά μηνύματα στον Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο, πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, στον κ. Γεώργιο Τσαντίκο αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και στον ιερέα Σωτήριο Μπαρούντι διευθυντή των οικονομικών CFO παρέμειναν αναπάντητα.

Είχε αναφερθεί ότι ποσό οκτακοσίων χιλιάδων δολαρίων πήρε η Αρχιεπισκοπή από το αντίτιμο της πώλησης του σπιτιού προκειμένου να διορθώσει την οροφή της, από όπου έμπαινε βρόχινο νερό και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα, με αποτέλεσμα τα νερά να περνούν μέσα στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε αναγκασθεί μάλιστα να εγκαταλείψει το επίσημο Αρχιεπισκοπικό Γραφείο και είχε μετεγκατασταθεί σε κάποιο άλλο λόγω αυτού του προβλήματος.

Η απόφαση αυτή της χρησιμοποίησης των χρημάτων είχε ληφθεί σε συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, με τον όρο και τη δέσμευση όπως οι οκτακόσιες χιλιάδες επιστραφούν στο ποσό του αντίτιμου της οικίας.

Ουδέποτε δόθηκε αναφορά εάν όντως οι οκτακόσιες χιλιάδες επέστρεψαν στο ποσό των τριών εκατομμυρίων. Οι μόνοι που γνωρίζουν και για την τύχη αυτών των εκατομμυρίων είναι ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος και ο προσφάτως εκδιωχθείς από την Αρχιεπισκοπή κ. Τζέρι Δημητρίου, ο οποίος κατείχε τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Αρχιεπισκοπής.

Η απόφαση για την πώληση της οικίας στην οποία διέμενε σχεδόν όλη του τη ζωή ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ελήφθη το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005, στη διάρκεια συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» της Βοστώνης.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση είχε ληφθεί τότε διά βοής και μόνο από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, ενώ το θέμα δεν συζητήθηκε διόλου στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.».

Τη γραμμή για την πώληση της οικίας είχε χαράξει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο οποίος αρνήθηκε να διαμείνει σ’ αυτή, με την πρόφαση της απόστασης των 45 λεπτών της ώρας που τη χώριζε από την Αρχιεπισκοπή.

Γι’ αυτό λίγες μόλις εβδομάδες έπειτα από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, στις 10 Απριλίου του 2005, η Αρχιεπισκοπή διά του οικονομικού της διευθυντή Τζέρι Δημητρίου είχε ήδη κινήσει τη διαδικασία πώλησης της οικίας.




Ταυτόχρονα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να διαμείνει μέσα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στο Μανχάταν όπου υπάρχει διαμέρισμα, στο οποίο έμεινε τα πρώτα έντεκα χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του ο Ιάκωβος.

Επίσης αρνήθηκε να διαμείνει στο έτερο επιβλητικό και ευρύχωρο διαμέρισμα στον Πύργο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, αλλά η Αρχιεπισκοπή του ενοικίαζε διαμέρισμα στο Μανχάταν με ετήσιο ενοικιοστάσιο που ανερχόταν στις 110 χιλιάδες δολάρια το χρόνο και στο οποίο διέμενε για πάνω από οκτώ χρόνια.
Ελάχιστοι μόνο, συμπεριλαμβανομένων και των Διακόνων, φαίνεται να γνώριζαν την ακριβή διεύθυνση του τότε ενοικιαζόμενου διαμερίσματος του Αρχιεπισκόπου, αλλά και τον τηλεφωνικό αριθμό της οικίας του, σε αντίθεση με τον αείμνηστο Ιάκωβο του οποίου η οικία ήταν γνωστή και ανοικτή προς πάντες και ο οποίος πολλές φορές απαντούσε στα τηλεφωνήματα ο ίδιος.

Ακόμα και σήμερα αν παραστεί επείγουσα ανάγκη κατά την οποία συνοδικοί ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, είναι από αδύνατο μέχρι ακατόρθωτο να επιτευχθεί τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του μετά τις 5 το απόγευμα.

Πρέπει να τηλεφωνήσουν στην ιδιαιτέρα του γραμματέα κ. Αλίκη Κούριαν ή στον Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαδόπουλο οι οποίοι επικοινωνούν με τον Αρχιεπίσκοπο και εκείνος με αυτούς που τον αναζήτησαν, κάνοντας απόκρυψη του τηλεφωνικού του αριθμού για να μην φανεί στο καντράν (caller’s id) του τηλεφώνου.

Είχε γίνει γνωστό προς πάσα κατεύθυνση ότι τα χρήματα από την οικία θα διατίθεντο για τον εμπλουτισμό των διακονιών και προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής. Το θέμα ετέθη και πάλι την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007, για το τι θα γίνουν τα χρήματα από την πώληση της οικίας.

Ο εκδιωχθείς πριν μερικές εβδομάδες οικονομικός διευθυντής και εκτελεστικός διευθυντής Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής, κ. Τζέρι Δημητρίου, είχε προτείνει όπως μέρος του ποσού να διατεθεί για τη μείωση του χρέους των επτά και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων που αντιμετώπιζε τότε η Αρχιεπισκοπή, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος διαφώνησε, λέγοντας πως «θα μας φάνε από έξω», εννοώντας την κατακραυγή της Ομογένειας ότι ξεπούλησαν το σπίτι του Ιακώβου για να πληρώσουν τα χρέη.

ekirikas