Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΧΑΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S400... ΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΝΑΙ, ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ... ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ!

Η πιθανότητα προμήθειας S-400 από τη Ρωσία έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Τουρκία. Επικρατεί διχασμός για το αν αυτή η προμήθεια ...



Η πιθανότητα προμήθειας S-400 από τη Ρωσία έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Τουρκία. Επικρατεί διχασμός για το αν αυτή η προμήθεια είναι σωστή για την Τουρκία.

Τέσσερις ειδικοί μιλούν στο Al Monitor και εκφράζουν τις απόψεις και τις αντιρρήσεις τους για την αγορά S-400.





Ο αναλυτής ασφαλείας Turan Oguz δήλωσε ότι οι S-400 θα παρέχουν άμυνα εναντίον βαλλιστικών βλημάτων και μ΄ αυτούς η ​​Τουρκία θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την αεροπορική δραστηριότητα μέχρι 372 μίλια σε γειτονικούς εναέριους χώρους και να εγκλωβίζει στόχους σε απόσταση περίπου 250 μιλίων. Ο Ογκούζ ανέφερε ότι αυτή η ικανότητα θα ενισχύσει τον στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό αποτρεπτικό μηχανισμό της Τουρκίας στην περιοχή και θα ελαχιστοποιήσει τυχόν απρόβλεπτες ενέργειες εναντίον της Τουρκίας. Ο Ογκούζ πιστεύει επίσης ότι αυτά τα συστήματα θα αυξήσουν σημαντικά την στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο Deniz Zeyrek,αναλυτής της Hurriyet, θεωρεί την επιλογή των S-400 ως μια επικίνδυνη κίνηση που θα εξαλείψει τη στρατηγική της «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία.

Ο αμυντικός αναλυτής , Arda Mevlutoglu, δήλωσε ότι μέχρι να αναπτύξει η Τουρκία την εθνική αντιαεροπορική της ασπίδα – κάτι που δεν θα είναι εύκολο – θα πρέπει να προμηθευτεί συστήματα από εξωτερικές πηγές. “Τα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας και αντιαεροπορικής άμυνας πρέπει να λειτουργούν ως ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διασυνδεδεμένων στοιχείων για να είναι αποτελεσματικά των απειλών. Διαφορετικά, το σύστημα θα είναι περιορισμένο για χρήση εναντίον αεροπλάνων και ελικοπτέρων σε μεσαία και μεγάλα ύψη. “Πρέπει να συνεχίσουμε με γοργό ρυθμό την ανάπτυξη εθνικών συστημάτων ραντάρ και αντιαεροπορικής άμυνας. Φοβούμαι ότι η προμήθεια S-400 θα σταματήσει αυτή τη προσπάθεια », είπε.

Ο Χάκα Κίλιτς, εμπειρογνώμονας που αντιτίθεται στην αγορά των S-400 από την Τουρκία, έχει δύο τεχνικές αντιρρήσεις. Πρώτον, δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα δώσει ποτέ στην Τουρκία προηγμένες τεχνολογίες ραντάρ, συστήματα λογισμικού και καθοδήγησης, παρόλο που «η Τουρκία θα πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα σύστημα που γνωρίζει από φυλλάδια». Το S-400 θα είναι ασύμβατο με άλλα συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών. “Νομίζω ότι ένα τέτοιο αυτόνομο σύστημα, το οποίο κατ ‘αρχήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εναντίον αεροπλάνων, είναι πάρα πολύ ακριβό”, δήλωσε ο Κίλιτς. “Γιατί πρέπει να πληρώσω δισεκατομμύρια δολάρια για ένα σύστημα που δεν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω παραγωγικά σε περίπτωση πολέμου”, πρόσθεσε.





Η σιωπή της Μόσχας

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η σιωπή της Μόσχας για το θέμα.

Ο εμπειρογνώμονας πολιτικών επιστημών του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας Kerim έχει εντοπίσει δύο λόγους για τη σιωπή της Μόσχας: “Πρώτον, η Ρωσία περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Δεύτερον, δεν έχουν μπει οι τελικές υπογραφές. Το Κρεμλίνο δεν θέλει να εμφανίζεται σε αντίθεση με τον Ερντογάν, λέγοντας “ότι δεν έχουμε βάλει την τελική μας υπογραφή».Επίσης δεν θέλει να γίνεται συζήτηση για τη δυσαρέσκεια του ΝΑΤΟ για την ενδεχόμενη πώληση των S-400.

Ο Μιχαήλ Μπαραμπάνοφ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών που εδρεύει στη Μόσχα, αποδίδει τη σιωπή της Ρωσίας στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. “Η πώληση αυτή προκαλεί μικτές αντιδράσεις στη ρωσική κοινή γνώμη και μεταξύ εμπειρογνωμόνων, δεδομένης της εκδήλωσης αντιτουρκικών συναισθημάτων μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους το 2015.

Ο Barabanov δεν πιστεύουν ότι οι S-400 μπορεί να παραδοθούν στην Τουρκία πριν από το 2020, ακόμα και αν επιτευχθεί τελική συμφωνία. Τόνισε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία είναι ευχαριστημένη “γιατί η συζήτηση για τους S-400 μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη εντός του ΝΑΤΟ. Μια πιθανή διάλυση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Τουρκίας θα ΄ναι στρατηγικό κέρδος για τη Μόσχα. Επιπλέον, δείχνοντας ότι μπορεί να πουλήσει τέτοια συστήματα σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, η Ρωσία ενισχύει την κατάταξή της στην παγκόσμια αγορά όπλων, “δήλωσε.

Ο Μπαραμπάνοφ πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα δώσει τεχνογνωσία για τους S-400 στην Τουρκία. “Η παραγγελία είναι μικρή και η εισαγωγή τεχνογνωσάις θα απαιτήσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, η οποία σαφώς δεν υπάρχει. Η τουρκική πλευρά το καταλαβαίνει αυτό καλά. “

Ο Μπαράμπονοφ, ο οποίος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε για μεγάλο χρονικό διάστημα το S-300PMU1 σύστημα μεγάλης εμβέλειας, SAM (SAM) S-300PMU1, πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι το ζήτημα της εικαζόμενης ασυμβατότητας των ρωσικών συστημάτων SAM με τα συστήματα του ΝΑΤΟ είναι περισσότερο πολιτική συζήτηση και όχι πρακτική. “militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.