Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΦΙΔΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ Ι.Μ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΖΟΥΡΚΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Ένα απίστευτο μα όμως αληθινό περιστατικό, καταγράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Αυγούστου 2017 στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτό...





Ένα απίστευτο μα όμως αληθινό περιστατικό, καταγράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Αυγούστου 2017 στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Βόγαλης ή πιο γνωστό ως Μοναστήρι Ζούρτσας στη Νέα Φιγαλεία Ολυμπίας.





Δίπλα στην εικόνα της Παναγίας και την ελληνική σημαία εμφανίστηκε ένα φίδι! Το περιστατικό κατέγραψε κάμερα κινητού τηλεφώνου ενός πιστού ο οποίος κατέβηκε στο Μοναστήρι το οποίο ήταν μεν κλειστό αλλά η εικόνα είχε παραμείνει στον εξωτερικό χώρο για προσκύνημα στους πιστούς. Αξίζει να σημειωθεί πως ο νεαρός πιστός(σύμφωνα με τη μαρτυρία του στο #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24), διαπίστωσε ίχνη σκόνης ή καπνιάς πάνω από το Μοναστήρι κάτι που 'του τράβηξε την προσοχή' να κατέβει μέχρι κάτω για έναν έλεγχο μήπως υπήρχε κάποιο κερί αναμμένο ή κάτι ίσως να έγινε με κάποιο καντήλι.

Με την πρώτη ματιά το φίδι έμοιαζε πολύ με οχιά, ωστόσο η γνώμη ενός ειδικού επιστήμονα του κ. Ηλία Στραχίνη, βιολόγου-ερπετολόγου, μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας και ιδιοκτήτη του site ερπετολογίας herpetofauna.gr ήταν σαφής. Πρόκειται λοιπόν για ένα Φιδάκι της Παναγίας ή Αγιόφιδο ή Σταυρόφιδο("Telescopus fallax" > http://www.herpetofauna.gr/index.php…) το οποίο μπορεί να βρεθεί συχνά σε μέρη όπου κυριαρχεί η πέτρα(νυκτόβιο κυρίως) με σκοπό να προσεγγίσει την τροφή του όπως πχ σαμιαμίδια.Τέτοιου είδους φίδια είναι αυτά που εμφανίζονται στην Παναγία τη Φιδούσα στη Κεφαλλονιά! Eξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, στα περισσότερα νησιά, σε όλες τις Βαλκανικές χώρες, την Ιταλία , τη μέση Ανατολή μέχρι και χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης.






Το φίδι παρέμεινε στο σημείο για αρκετή ώρα σα να ήταν φύλακας, σα να προστάτευε την εικόνα και δεν ενοχλήθηκε όταν πιστοί προσπάθησαν να το πλησιάσουν.

Εδώ, όμως έρχεται άλλη μια σύμπτωση, ίσως και σημάδι για το Μοναστήρι της Παναγίας στη περιοχή. Στο ξύλινο εικονοστάσι που είχε τοποθετηθεί η εικόνα της Παναγίας, υπάρχουν στο πάνω μέρος 2 ξύλινα σκαλιστά φίδια! Το φίδι εμφανίστηκε στις 15 Αυγούστου, εορτή της Παναγίας και μάλιστα ήταν φιδάκι της Παναγίας.

Σύμπτωση ή μήπως όχι; Μπορεί να υπάρχει κάποιος συμβολισμός ωστόσο δε γίνεται λόγος για κάποιο θαύμα αλλά για ένα αξιοσημείωτο γεγονός που συμβαίνει ίσως για πρώτη φορά στο Μοναστήρι και μάλιστα με τόσες συμπτώσεις ταυτόχρονα..συμβολικές συμπτώσεις.

Το Μοναστήρι της Ζούρτσας, Παναγία Βόγαλης έχει τεράστια ιστορία για την Πελοπόννησο. Περίπου ένα χιλιόμετρο ανατολικά της Νέας Φιγάλειας ή Ζούρτσας, στην περιοχή του δεύτερου νεκροταφείου του οικισμού, βρίσκεται ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που είναι γνωστός και ως «Μοναστήρι». Χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα και πιθανότατα ήταν το καθολικό μονής. Πράγματι, σε ένα χρυσόβουλλο του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, του 1323, με το οποίο η περιοχή της Ζούρτσας παραχωρήθηκε στη Μονή Βροντοχίου του Μυστρά, αναφέρεται το μετόχι της μονής της Παναγίας της Βόγαλης, ενώ στην ενετική καταγραφή του 1700 γίνεται λόγος για τη μονή της Παναγίας Λιγόβαης.

Η μονή συνδέθηκε στενά με την ιστορία της Ζούρτσας και σύμφωνα με την παράδοση, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας φιλοξένησε κρυφό σχολειό, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1825 πυρπολήθηκε από τον στρατό του Ιμπραήμ πασά.
Λειτούργησε ως ανδρική μέχρι το 1834, οπότε καταργήθηκε με διάταγμα του Όθωνα. Θεωρείται ώς το αρχαιότερο Βυζαντινό Μνημείο του Νομού Ηλείας.tempo24

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.