Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ LEO -2HEL ΜΕ ΤΑ ΤΟΜΑ Μ2Α3 BRANDLEY... 400 TETOIA ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ «ΤΟΥΡΚΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ!

ΟΧΙ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΥΤΕΡΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ! Πρόβα τζενεράλε είχαμε ...




ΟΧΙ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΥΤΕΡΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ!

Πρόβα τζενεράλε είχαμε στην... Βουλγαρία, μακριά από τα "αδιάκριτα" βλέματα του συνδυασμού Leopard-2HEL και του αμερικανικού ΤΟΜΑ M2A3 Bradley, του οποίου 150-400 μονάδες αποτελούν αντικείμενο παραχώρησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά βιώσιμες οι Ταξιαρχίες των LEO2HEL που λόγω απουσίας σύγχρονων ΤΟΜΑ θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτες επιχειρώντας με τα "αρχαία κονσερβοκούτια" Μ113Α1/Α2/Α3.





Ετσι, ενώ συζητείται η έναρξη παραγωγής ενός νέου Made in Greece TOMA, όπως αποκαλύπτει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ η απόκτηση αριθμού M2A3 Bradley, αποκτά κρίσιμη σημασία.

Η δοκιμή κοινής επιχειρησιακής δράσης τους έγινε στην πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας SABER GUARDIAN-17 στην Βουλγαρία, όπου συμμετείχε η Ελλάδα με πέντε άρματα μάχης Leopard-2HEL, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, δύο επιθετικά ελικόπτερα AH-64Α Apache, ένα μεταφορικό ελικόπτερο CH-47SD Chinook της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και μία Διμοιρία Καταδρομών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης του ΕΣ μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε άσκηση, εκτελώντας βολές με πραγματικά πυρά, μετά από σχεδόν 21 χρόνια.

Στην άσκηση τα αμερικανικά Μ2Α3 Bradley τοποθετήθηκαν οργανικά στους μηχανοκίνητους σχηματισμούς των LEΟ2HEL και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Πρώτη φορά τα ελληνικά άρματα μάχης είχαν κάλυψη σε ακτίνα 3,5+ χλμ., όση και η ακτίνα των Ι.ΤOW-2 από αντιαρματικές φωλεές και συγκεντρώσεις πεζικού και έδειξαν τι μπορούν να κάνουν.

Με τα Μ113 χάνουν περίπου το 50% της επιχειρησιακής δυνατότητά τους αφού αναγκάζονται να προφυλαχθούν και να μην επιχειρούν σύμφωνα με το δόγμα δράσης τους.





Η απόκτηση των Bradley συζητήθηκε μεταξύ του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή με του Αμερικανού ομόλογό του, Στρατηγό Mark A. Milleyστο πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ του πρώτου.

Η συζήτηση αφορούσε μέχρι και 400 ΤΟΜΑ, μια επιχειρησιακή ανάγκη κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Τα άρματα μάχης κερδίζουν την μάχη, αλλά τα ΤΟΜΑ κερδίζουν σήμερα τους πολέμους.

Αν δεν υπάρχουν ΤΟΜΑ να στηρίξουν τα άρματα, να εξοντώσουν τις φωλεές αντιαρματικών όπλων και να "κατοχυρώσουν" το έδαφος το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικά αρνητικό για τα άρματα, όπως έχει συμβεί και συμβαίνει σε όλους του πολέμους.



Δείτε στην φωτό πώς ξεχύνεται το LEO2HΕL κατά των εχθρικών θέσεων ενώ το αμερικανικό M2A3 του προσφέρει κάλυψη και έχει στρίψει το συγκρότημα όπλων του (TOW, πυροβόλο των 25 χλστ. και πολυβόλο 7,62 χλστ.) κατά των εχθρικών συγκεντρώσεων πεζικού και αντιαρματικών όπλων.





Επάνω από αυτά, ένα ελληνικό Αη-64Α Apache, προσφέρει εναέρια υποστήριξη. Πρόκειται για την βασική τριάδα δράσης του Ελληνικού Στρατού στον Εβρο τα επόμενα χρόνια, αν η δωρεάν

Τα Bradley θα μπορούσαν να αφιχθούν στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους και η εργοστασιακή αξιοποίησή τους να ξεκινήσει άμεσα, έτσι ώστε πριν από το τέλος του 2018 να ενταχθούν επιχειρησιακά στις Ταξιαρχίες του Εβρου.



Η προτεινόμενη έκδοση Μ2Α3 έχει «αφομοιώσει» όλη την εμπειρία από τα διδάγματα στο πεδίο της μάχης, διότι το πρόγραμμα αναβάθμισης από το οποίο προέκυψε η έκδοση M2A3, βασίστηκε στην επιχειρησιακή χρήση της προγενέστερης έκδοσης στο πλαίσιο της επιχείρησης «Desert Storm».

Yπερέχει σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών ΤΟΜΑ στην ικανότητα εντοπισμού και καταστροφής των στόχων.

Φέρει πυργίσκο δύο ανδρών με πυροβόλο 25 χιλ. και διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων TOW με δύο ανεξάρτητα θερμικά περισκόπια για τον αρχηγό και τον πυροβολητή καθώς και πλήρες ΣΔΕ (Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου).

Τα δύο περισκόπια της έκδοσης 480x4 είναι κορυφαίων επιδόσεων και επιτρέπουν τον εντοπισμό και την προσβολή των στόχων σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις συγκριτικά με τα υπόλοιπα δυτικά ΤΟΜΑ που φέρουν μόνο ένα θερμικό περισκόπιο, και αυτό του τύπου 288x4.

Το Μ2Α3 φέρει δύο ανεξάρτητα θερμικά περισκόπια, που παρέχουν δυνατότητα λειτουργίας του πύργου σε διαμόρφωση «hunter-killer» (ταυτόχρονης αναζήτησης και προσβολής στόχων), όπως και στα σύγχρονα άρματα μάχης. Ειδικότερα, το Bradley M2A3 Infantry/M3A3 Cavalry Fighting Vehicle (IFV/CFV) φέρει δύο αισθητήρες FLIR (forward looking infrared) δεύτερης γενιάς και σύστημα IBAS (Improved Bradley Acquisition Subsystem).





To IBAS περιλαμβάνει ενσωματωμένο σύστημα πρόσκτησης στόχου ημέρας-νύχτας, θερμικό σκοπευτικό δεύτερης γενιάς και ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός. Επίσης, αξιοποιείται αυτόματο σύστημα παρακολούθησης του στόχου κατά τη διάρκεια της προσβολής του καθώς και ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης και ελέγχου IC3.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών ολοκληρωμένο στο FBCB2 (Force XXI Battle Command Brigade-and-Below), ψηφιακοί χάρτες και δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας GPS (Global positioning system) και INS (inertial navigation system). Σε ό,τι αφορά τη θωράκιση, αυτή περιλαμβάνει και πρόσθετη ενεργή θωράκιση (Explosive Reactive Armour-ERA)στο σκάφος και τον πύργο.

O οπλισμός του αποτελείται από πυροβόλο των 25 mm M242 της ΑTK (Ammunition Systems) και ταχυβολία 200 βλημάτων το λεπτό, η οποία προαιρετικά μπορεί να αυξηθεί και έως τα 500 βλήματα το λεπτό.

Επιπροσθέτως, ο οπλισμός συμπληρώνεται από ένα πολυβόλο των 7,62 mm M240C MG το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο δεξιά του πυροβόλου καθώς και από σύστημα εκτόξευσης αντιαρματικών TOW BGM-71 της Raytheon.

Ο διπλός εκτοξευτής TOW βρίσκεται εγκατεστημένος στην αριστερή πλευρά του πύργου και η εμβέλεια του συστήματος είναι 3,75 km. Το εν λόγω σύστημα διαθέτει δύο πυραύλους έτοιμους για χρήση και αναχορηγία επιπλέον πέντε βλημάτων.

Στον εξοπλισμό του οχήματος περιλαμβάνονται και δύο τετραπλοί εκτοξευτές καπνογόνων τύπου Μ257 στον πύργο. Η πρόσθετη θωράκιση ERA προσφέρει ανθεκτικότητα σε βλήματα HEAT (High-Explosive Anti-Tank), φορητά αντιαρματικά συστήματα, όπως, για παράδειγμα RPG-7, καθώς και μια ευρεία γκάμα αντιαρματικών όπλων.





Ο οκτακύλιδρος πετρελαιοκινητήρας τύπου VTA-903T ισχύος 600 ίππων της Cummins Engine Co είναι εφοδιασμένος με υπερσυμπιεστή και προσδίδει στο όχημα τη δυνατότητα επίτευξης μέγιστης ταχύτητα 66 km/h.

Το M2A3 διαθέτει αμφίβια ικανότητα και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα πλεύσης 7,2 km/h. Στα πλεονεκτήματα του αμερικανικού ΤΟΜΑ, εκτός της δυνατότητας ταυτόχρονης αναζήτησης και προσβολής στόχων, είναι και ο προηγμένος ηλεκτρονικός του εξοπλισμός, στον οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και αρτηρία μεταφοράς και λήψης δεδομένων ολοκληρωμένη στον κεντρικό επεξεργαστή, που παρέχει τη δυνατότητα απεικόνισης ψηφιακών πληροφοριών στον αρχηγό και τον οδηγό ταυτόχρονα.



pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.