Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΦΕΡΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ CHINOOK ΚΙ ΑΛΛΑ OΗ-58D WARRIOR Ο ΑΓΓΕΘΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ! ΤΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ!

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμε...







Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ). Ο ΑΓΕΣ είναι προσκεκλημένος του ομολόγου του Αρχηγού Στρατού των ΗΠΑ (Chief of Staff of the U.S. Army), Στρατηγού Mark A. Milley και θα βρίσκεται στις ΗΠΑ από σήμερα 26 έως αύριο 27 Ιουνίου 2017, διάστημα κατά το οποίο θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.



Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι τα ελικόπτερα CH-47SD Chinook, η προμήθεια OΗ-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού αλλά και η συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ - Ελλάδας.



Όπως δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια “EXPOSEC-DEFENSEWORLD”, "ειδικά για το ρόλο σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που η Ελλάδα διαδραματίζει [...] αυξάνουμε το στόλο των μεταφορικών Ελικοπτέρων CHINOOK κατά 15, από υλικό των ΗΠΑ και προωθούμε προμήθεια με ελάχιστο κόστος, 70 ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης KIOWA από τις ΗΠΑ."

Ήδη έχουν παραληφθεί 6 ελικόπτερα CH-47D Chinook -τα τρία πρώτα είχαν φθάσει στο στρατιωτικό τμήμα του λιμένος Πειραιώς στις 11 Νοεμβρίου 2016. Η παράδοση των 10 (+5) μεταχειρισμένων CH-47SD προσθέτει σημαντικές δυνατότητες, ιδίως όσον αφορά την μαζική αεροκίνηση επίλεκτων τμημάτων σε περιοχές στον Έβρο και στον ευρύτερο χώρο ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Η ένταξη των ελικοπτέρων Chinook ικανοποιεί πάγιες απαιτήσεις, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα κατακόρυφα τις ικανότητες αερομεταφοράς του ΕΣ, καθώς ο κύριος όγκος του στόλου -ο οποίος αποτελείται από τα αξιόπιστα αλλά περιορισμένων πλέον δυνατοτήτων AB-205/UH-1H Huey- ενέχει περιορισμούς λόγω ηλικίας.

Το θέμα των ελικοπτέρων Kiowa Warrior όμως είναι μια άλλη ιστορία. Η ελληνική πλευρά προσδοκά να αποκτήσει μια δύναμη ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων που θα δρουν ενδεχομένως συνδιαστικά με τα ΑΗ-64Α/DΗΑ Apache ή/και εντάσσοντας κάποια εξ αυτών -χωρίς τον ηλεκτρο-οπτικό εξοπλισμό σκόπευσης για την ανάληψη επιθετικών αποστολών- ως εκπαιδευτικά στην Σχολή Αεροπορίας Στρατού, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Ωστόσο, το συνολικό κόστος αξιοποίησης των ελικοπτέρων δεν αποκλείεται να αυξηθεί αν αναλογισθεί κανείς ότι τα ΟΗ-58D που αποσύρθηκαν από τις τάξεις του αμερικανικού Στρατού στα τέλη του 2013 δεν φέρουν όλα τον εξοπλισμό που είχαν εν ενεργεία και διατίθενται προς παραχώρηση στην κατάσταση που βρίσκονται τώρα, ως έχουν (as is where is).




Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε οπλισμός ή υπηρεσίες (εκπαίδευση, παρελκόμενα, τεχνική υποστήριξη) δεν θα είναι δωρεάν. Επίσης, πέραν του κόστους (το Τεχνικό έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις καθώς η ένταξή τους σε υπηρεσία προϋποθέτει ένα επαρκές απόθεμα ανταλλακτικών για την απρόσκοπτη υποστήριξή τους, εκτιμώμενης αξίας 210 εκατ. δολαρίων) ένα εξίσου μείζον θέμα είναι κατά πόσο τα ελληνικά σχέδια για την δημιουργία μιας δύναμης ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων συνάδουν με την "οροφή" για τα επιθετικά ελικόπτερα που προβλέπει η Συνθήκη CFE για τον περιορισμό των συμβατικών εξοπλισμών στην Ευρώπη.

Πώς θα συνυπολογισθούν τα OH-58D με την υπάρχουσα δύναμη των 28 Apache; Για να είναι ο αριθμός των Kiowa Warrior συμβατός με την CFE δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 37, οπότε, σε περίπτωση που ενταχθούν σε υπηρεσία με τον Ε.Σ ανακουφίζοντας τα πολύτιμα Apache στον ρόλο της ένοπλης αναγνώρισης, ο τελικός αριθμός τους ενδεχομένως θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το τελικό κόστος της προμήθειας/αξιοποίησής τους, την CFE και κυρίως από το αβέβαιο μέχρι στιγμής μέλλον των μη εκσυγχρονισμένων AH-64A της αρχικής προμήθειας.

Όπως και να'χει πάντως, η θετική έκβαση των συνομιλιών του ΑΓΕΣ στις ΗΠΑ αναμφισβήτητα θα θέσει τις βάσεις για την καίρια διευθέτηση ζητημάτων που απασχολούν τον Ε.Σ.

Ε.Π, Α.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.