Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ!

Άκρως σημαντική βάση δεδομένων με υπόπτους για τζιχαντιστές παρέδωσε η Αμερική στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου η χώρα μας να ενισ...Άκρως σημαντική βάση δεδομένων με υπόπτους για τζιχαντιστές παρέδωσε η Αμερική στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου η χώρα μας να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των ελέγχων στα σύνορα για τον εντοπισμό εξτρεμιστών, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησε σε ανώτατο επίπεδο από αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους την παραχώρηση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με δαχτυλικά αποτυπώματα υπόπτων που είχαν καταγραφεί σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Συρία.
Ετσι, οι αστυνομικοί περνάνε τα στοιχεία των εισερχόμενων αλλοδαπών σε ακόμα μία βάση για διασταύρωση αυξάνοντας τις πιθανότητες εντοπισμού τζιχαντιστών.

Η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών ελέγχων, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανδρών της ΕΥΠ στα «κόκκινα» νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και την ένταση των ελέγχων από εξειδικευμένα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της Europol στα hotspots, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα ισχυρό «δίχτυ» ασφαλείας εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο ρόλος των κλιμακίων της Europol, που βρίσκονται από τον περασμένο Ιούνιο σε όλα τα νησιά που διατηρούν hotspot.

Τα κλιμάκια πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό και αξιοποιώντας μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων, μέσω τις οποίας γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων.

«Κατά την εισαγωγή των στοιχείων ενός προσώπου αμέσως βλέπουν το κατά πόσο έχει απασχολήσει, πού έχει απασχολήσει και πότε.

»Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι υπάρχει δυνατότητα ενδελεχούς εξέτασης των κινητών τηλεφώνων.
»Εξοπλισμός δηλαδή που μπορεί να σου δείξει το σύνολο των επικοινωνιών του υπόπτου, όλες τις διακλαδώσεις των τηλεφωνημάτων και με ποιους άλλους υπόπτους μπορεί να έχει έρθει σε επαφή ο κάτοχος του τηλεφώνου.

»Ουσιαστικά, ανοίγεται ένας ηλεκτρονικός χάρτης με διακλαδώσεις κλήσεων που μπορεί να γίνει οδηγός των ερευνών για σοβαρές υποθέσεις», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τότε που ξεκίνησαν οι έλεγχοι των κλιμακίων της Europol, δηλαδή εδώ και ένα χρόνο, έχει σημάνει αρκετές φορές συναγερμός για άτομα ύποπτα για τζιχάντ, δεδομένα που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις στοιχείων.

Τις περισσότερες φορές τα πρόσωπα αυτά δεν είναι δυνατόν να συλληφθούν, καθώς δεν υπάρχουν στοιχειοθετημένες κατηγορίες εις βάρος τους, και έτσι τίθενται υπό παρακολούθηση, προκειμένου να βρίσκονται υπό έλεγχο.
Οδηγίες

Το σύνολο του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. στα επιβαρυμένα από το προσφυγικό νησιά του Αιγαίου έχει λάβει οδηγίες και εκπαίδευση, ούτως ώστε να είναι σε θέση να παρατηρήσει υπόπτους (ύποπτα τατουάζ, παράξενη συμπεριφορά κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί εντολές για αυξημένη παρατήρηση των αλλοδαπών που εισέρχονται στις σκηνές όπου γίνεται η καταγραφή τους. Οι «κοινοί δείκτες επικινδυνότητας», δηλαδή τα χαρακτηριστικά των υπόπτων, περιγράφονται αναλυτικά σε έγγραφο συνεργασίας της Ε.Ε. με τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων.

Μεγαλύτερη προσοχή δίνουν οι Αρχές στη Λέσβο, στη Λέρο, στην Κω, στη Σάμο και τη Χίο, νησί το οποίο είναι πιο επιβαρυμένο από τα άλλα, καθώς ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί προαναχωρησιακό κέντρο λόγω των αντιδράσεων μερίδας της τοπικής κοινωνίας.

Καλά πληροφορημένη πηγή τονίζει: «Η Ελλάδα αποτελεί μεταβατικό σταθμό τζιχαντιστών και ως εκ τούτου οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση.

»Και η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει εμπειρία διαχείρισης μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων, ανάλογων με αυτών που βλέπουμε σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.
»Στη χώρα μας ένα βασικό πρόβλημα είναι το κλίμα στα κέντρα φιλοξενίας, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ριζοσπαστικοποίηση».

Στο ίδιο πλαίσιο υπενθυμίζεται το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε στις 30 Μαρτίου 2017 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου, όπου ένας 29χρονος Σύρος πρόσφυγας αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στα μάτια αστυνομικών και ομοεθνών του διαμαρτυρόμενος για την παρατεταμένη καθυστέρηση της εξέτασης του αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλει.

Κατά κοινή ομολογία, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν στήριξε την Ελλάδα στο θέμα της ενίσχυσης του προσωπικού των υπηρεσιών ασύλου, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και υποσχέσεις.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι αναπτύσσεται πληροφοριακό δίκτυο γύρω και από τις υπηρεσίες που εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου, που λόγω των αρμοδιοτήτων τους μπορούν να αποτελέσουν στόχο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις απορριπτικών αποφάσεων.

«Δεν υπάρχει οργανωμένη εξτρεμιστική ομάδα αλλά ο φόβος των μοναχικών λύκων»

Στην ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχουν πυρήνες φανατικών Ισλαμιστών στα νησιά που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το τεταμένο κλίμα, αρμόδιοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. «

Ποτέ δεν είχαμε σε ελληνικό έδαφος οργανωμένη ομάδα εξτρεμιστών γιατί ποτέ δεν υπήρξαμε στόχος τους.

Το μόνο που έχουμε να φοβόμαστε, όπως όλες οι χώρες, είναι οι μοναχικοί λύκοι.

Οι έλεγχοι στα σύνορα είναι εξονυχιστικοί αλλά δεν μπορούμε να τσεκάρουμε κάποιον που δεν υπάρχει στις βάσεις δεδομένων μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι -όπως είδαμε και στις πρόσφατες επιθέσεις στο Λονδίνο- πλέον οι τζιχαντιστές δεν λειτουργούν κάτω από τη σκέπη μιας οργανωμένης ομάδας με συντονιστικό κέντρο.

Χρησιμοποιούν απλά μέσα, για παράδειγμα ένα βανάκι που είναι εύκολο να νοικιάσουν, προκαλούν θύματα και πανικό και στη συνέχεια έρχεται το Ισλαμικό Κράτος να αναλάβει την ευθύνη και να διαδώσει τη φήμη της», λέει αρμόδια πηγή.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.