Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το περιβάλλον του νόμιζαν ότι οι Αμερικανοί θα ξεχάσουν και θα κάνουν τα στραβά μάτια παρά το σάλο που ...







Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το περιβάλλον του νόμιζαν ότι οι Αμερικανοί θα ξεχάσουν και θα κάνουν τα στραβά μάτια παρά το σάλο που προκλήθηκε από την επίθεση ανδρών ασφαλείας του Τούρκου προέδρου κατά διαδηλωτών έξω από την πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.




Αυτό δεν συνέβη με Αμερικανούς πολιτικούς να αναλαμβάνουν δράση και να υιοθετούν ομόφωνα καταδικαστικό ψήφισμα την ίδια ώρα που αθόρυβα το δικό της έργο έκανε η αμερικανική δικαιοσύνη. Έτσι λοιπόν είναι θέμα χρόνου να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον 12 ανδρών ασφαλείας για τα επεισόδια κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Η δήμαρχος της αμερικανικής πρωτεύουσας Μέριαλ Μπάουζερ και η Μητροπολιτική αστυνομία της Ουάσιγκτον αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα την παραπομπή σε δίκη περισσότερων από 12 μελών της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις 16 Μαϊου, με κατηγορίες για κακοποίηση διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν έξω από την τουρκική πρεσβεία.

Χθες επιβεβαιώθηκε η σύλληψη από ομοσπονδιακούς αστυνομικούς δύο τουρκικής καταγωγής Αμερικανών πολιτών, του Εγιούπ Γιλντιρίμ και του Σινάν Ναρίν. Ο πρώτος είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας από τη Βιρτζίνια και ο άλλος κάτοικος Νέας Ιερσέης και κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση. Συνελήφθησαν επίσης και δύο μόνιμοι κάτοικοι Καναδά. Και στους τέσσερις έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Καθώς τα ονόματά τους έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, η «ΝΥ Times» και άλλες εφημερίδες έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους φωτογραφίες και βίντεο που τους παρουσιάζουν να επιτίθενται και να κακοποιούν διαδηλωτές.

Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται ακριβώς ένα μήνα μετά τα βίαια επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και πέντε μόλις μέρες μετά από την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 397-0 ισχυρού καταδικαστικού ψηφίσματος για τη βία που άσκησαν οι αστυνομικοί του Ερντογάν, αλλά και με πρόσκληση προς τις αμερικανικές αρχές να συλλάβουν και να παραπέμψουν σε δίκη τους υπεύθυνους.




Η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον ερεύνησε ταχέως την υπόθεση, σε συνεργασία με τη Μυστική Αστυνομία και την ειδική υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία διπλωματών. Στη διάρκεια των επεισοδίων είχαν συλληφθεί από τη Μυστική Αστυνομία δύο από τους φρουρούς του Ερντογάν, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς είχαν διπλωματική ασυλία.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού ευχαρίστησε το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις διωκτικές αρχές για την αποφασιστικότητα με την οποία έδρασαν, εξέφρασε τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης οι υπεύθυνοι για τη βία της 16ης Μαϊου να λογοδοτήσουν.

«Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, τα γεγονότα που περιβάλλουν τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τουρκικής Ασφάλειας κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούν ανησυχία. Τώρα που έχουν αποδοθεί κατηγορίες και έχουν γίνει δύο συλλήψεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα σταθμίσει επιπρόσθετες ενέργειες για τα υπόλοιπα κατονομαζόμενα άτομα, όπως αρμόζει στις σχετικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις. Οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα θα ανταποκρίνονται και θα είναι ανάλογα με τις κατηγορίες».

Πάντως, καθώς οι περισσότεροι από τη συνοδεία του Ερντογάν είτε έχουν διπλωματική ιδιότητα, είτε ήλθαν μαζί του από την Τουρκία και έχουν ήδη επιστρέψει, το πιο πιθανόν είναι να ζητηθεί η απέλαση όλων όσοι βρίσκονται ακόμη στις ΗΠΑ και μαζί με τους υπόλοιπους να τεθούν σε λίστα απαγόρευσης εισόδου.

Αποκαλυπτικό της δραματικής χειροτέρευσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είναι ότι ακόμη και όσοι ανήκουν στο λεγόμενο τουρκικό λόμπι δεν έθεσαν ούτε ένα εμπόδιο στις διαδικασίες του Κογκρέσου για την καταδίκη του Προέδρου της Τουρκίας και των μπράβων του.

Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης δείχνουν ότι το βάρος ρίχνεται στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Μεσογείου και ότι θέλουν την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας προς μεγάλη απογοήτευση του Ερντογάν. Γι΄αυτό και πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία για την Αθήνα και τη Λευκωσία η οποία αν τύχει σωστής διαχείρισης τότε θα αποδώσει πολλούς σημαντικούς καρπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.