Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΡΟΝ - ΑΡΟΝ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ... ΨΑΡΙΑ! ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ - ΕΞΠΡΕΣ - ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζονται το απόγευμα της Παρασκευής (09/06/2017) οι τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα γ...







Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζονται το απόγευμα της Παρασκευής (09/06/2017) οι τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οποίες κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (08/06/2017) στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο».

Το μεσημέρι της Παρασκευής απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβάλει νωρίτερα η ΝΔ και υποστήριξαν τα υπόλοιπα κόμματα.




Η κυβέρνηση απέκρουσε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικής διαδικασίας εισαγωγής στην Ολομέλεια των προαπαιτούμενων μέτρων (με τροπολογίες σε κύρωση σύμβασης για την Αλιεία), ενω οι εκπρόσωποι των κομμάτων υποστήριξαν ότι απώτερος στόχος γι' αυτήν την επιλογή είναι να «περάσουν» εν κρυπτώ μέτρα εκατομμύριων στις πλάτες των πολιτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επικαλείται το Δίκαιο της ανάγκης που καταλύει το Σύνταγμα για να ψηφίσει μέτρα που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, χωρίς δημόσιο διάλογο. Έκαναν λόγο για εξευτελισμό του Κοινοβουλίου και καταλόγισαν στον πρόεδρο της Βουλής ότι έκανε πολιτική ομιλία «για την επιτυχημένη γεωπολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο ρόλος του είναι να διαφυλάξει την κοινοβουλευτική διαδικασία. «Είναι εξαιρετικό λυπηρό ότι αυτήν την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία ανέλαβε να την υπερασπιστεί ο πρόεδρος κι όχι η κυβέρνηση, η οποία έφτασε στο ύστατο στάδιο εξευτελισμού και δεν απασχολείται με τα ζητήματα του Κοινοβουλίου, φορτώνοντας με εκατομμύρια ευρώ τους πολίτες χωρίς καμία συζήτηση», είπε ο κ. Βορίδης.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κατά την εκτίμησή του παραβιάστηκαν και επισήμανε ότι επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ξεπεράστηκε κάθε αρνητικό που υπήρξε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια και το φαινόμενο των επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων παροξύνθηκε. «Είστε πληρωμένα πιστόλια, πρέπει να ντρέπεστε», τόνισε προς την κυβερνητική πτέρυγα.




«Η δική μας έκθεση πρέπει να υποβληθεί τη Δευτέρα, δεν είχαμε άλλο τρόπο και δεν υπάρχει χρόνος», υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Χαρακτήρισε προσχηματικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης αφού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές των δεδομένων, που υπέχουν κοινωνική διάσταση, στις τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση. Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το μόνο συνταγματικό θέμα που μπορεί να τεθεί είναι ότι οι συνταξιοδοτικές διατάξεις δεν εισήχθησαν ως ειδικές.

«Είστε έτοιμοι να διαβείτε κι αυτόν τον Ρουβίκωνα και να βάλετε τις συντάξεις δίπλα στα ψάρια (σ.σ. οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την Αλιεία), κύριοι συνάδελφοι;», διερωτήθη ο κ. Δένδιας.

«Περνάτε ένα μίνι μνημονιάκι μέσω μίας απαράδεκτης διαδικασίας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, να πει ξεκάθαρα αν εγγυάται ότι η έξοδος στις αγορές «περνάει» μέσω του νομοσχεδίου για τα ψάρια, «για να ευχηθεί κι η αντιπολίτευση καλή ψαριά». Κατηγόρησε, εξάλλου, «τους υπουργούς της διαπραγμάτευσης» ότι ενημερώνουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και «καθαρίζουν» με πέντε ώρες όλη την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Άρον - άρον πάνε να ψηφίσουν!

Επί της ουσίας, πάντως, αυτό που γίνεται σήμερα στη Βουλή συνιστά ένα απίστευτο κοινοβουλευτικό παράδοξο: Αντί η κυβέρνηση να συζητήσει αναλυτικά για τα τελευταία προαπαιτούμενα, επιλέγει τη... γνωστή οδό των τροπολογιών και μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό το χρόνο της διαβούλευσης.

Η σημερινή συνεδρίαση των τελευταίων προαπαιτούμενων μέτρων χαρακτηρίζεται, πάντως, θυελλώδης, καθώς τα κόμματα εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους τόσο για τις τακτικές αυτές της κυβέρνησης.

Μάλιστα, η όλη διαδικασία συνιστά κατά πολλούς «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», αφού δεν πρόκειται να ανοίξει καν κατάλογος ομιλητών!

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.