Show/Hide Leaderboard

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟΧΟΣ»

Beaking News

Τετάρτη, Απριλίου 26, 2017

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΗΘΙΚΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ... ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΕΧΝΙΤΗ ΜΗΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ!

Ομάδα επιστημόνων δημιούργησε μια τεχνητή μήτρα με την ελπίδα ότι κάποια μέρα αυτή η συσκευή θα σώζει τα μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα.
Μέχρι στιγμής η τεχνητή μήτρα έχει δοκιμαστεί μόνο σε έμβρυα από αμνούς. Μια μελέτη στην οποία μελετήθηκαν οι περιπτώσεις συνολικά 8 ζώων, έδειξε ότι η συσκευή είναι ποτελεσματική, καθιστώντας δυνατή την υγιή ανάπτυξη εμβρύων για περίπου έναν μήνα.
“Είχαμε τεράστια επιτυχία στην αναπαράσταση των συνθηκών μέσα στην τεχνητή μήτρα”, είπε ο δρ Alan Flake, εμβρυϊκός χειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

“Τα ζώα είχαν φυσιολογική ανάπτυξη, φυσιολογική ωρίμανση των πνευμόνων, κανονική ωρίμανση εγκεφάλου και γενικά είχαν φυσιολογική ανάπτυξη με κάθε μετρήσιμο τρόπο”, πρόσθεσε ο δρ Flake και διευκρίνισε ότι μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια αυτή η συσκευή θα είναι έτοιμη να δοκιμαστεί σε ανθρώπινα έμβρυα.


Πώς είναι η τεχνητή μήτρα

Η συσκευή αποτελείται από μια διάφανη πλαστική σακούλα γεμάτη με συνθετικό αμνιακό υγρό. Ένας μηχανισμός έξω από την τεχνητή μήτρα συνδέεται με τον “ομφάλιο λώρο” για να λειτουργήσει σαν πλακούντας, παρέχοντας τροφή και οξυγόνο στο αίμα και απομακρύνοντας το διοξείδιο του άνθρακα.

“Η όλη ιδέα είναι να υποστηρίξουμε την κανονική ανάπτυξη του εμβρύου, να αναδημιουργήσουμε δηλαδή ό,τι κάνει ο οργανισμός της μητέρας, ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την φυσιολογική ανάπτυξη και την ωρίμανση του εμβρύου”, λέει ο δρ Flake.

Πολλοί ερευνητές επαίνεσαν την πρόοδο, λέγοντας ότι η τεχνητή θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα, αν οι δοκιμές σε ανθρώπους αποδείχθούν επιτυχείς.

Ο Jay Greenspan, παιδίατρος στο πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, χαρακτήρισε τη συσκευή ως “τεχνολογικό θαύμα” που σηματοδοτεί “ένα τεράστιο βήμα για να πετύχουμε κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια”.

Η τεχνητή μήτρα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου, λέει ο Thomas Shaffer καθηγητής φυσιολογίας και παιδιατρικής στο Temple University.

Η τεχνητή μήτρα διατηρείται σε ένα σκοτεινό, ζεστό δωμάτιο, όπου οι ερευνητές μπορούν να αναπαράγουν ακόμα και τους τους ήχους της καρδιάς της μητέρας για το έμβρυο του αμνού και να παρακολουθήσουν το έμβρυο με υπέρηχους.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα έμβρυα αμνών είναι καλά μοντέλα για την ανθρώπινη εμβρυϊκή ανάπτυξη.

τεχνητή μήτρα

Ηθικοί φραγμοί

Αλλά άλλοι λένε ότι η τεχνητή μήτρα εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών αποριών σχετικά με το αν θα ήταν ποτέ ηθικά αποδεκτό να εφαρμοστεί στον άνθρωπο.

“Υπάρχουν πολλές πιθανότητες για αυξημένος στρες και πόνο στο έμβρυο χωρίς γενικώς μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας”, λέει η δρ Dena Davis, ειδική στη βιοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο Lehigh.

Ο δρ Flake αναφέρει ότι οι ηθικές ανησυχίες πρέπει να εξισορροπούνται με τον κίνδυνο θανάτου και σοβαρών αναπηριών. Τα μωρά συχνά υποφέρουν όταν γεννιούνται πολύ πρόωρα. Μια κανονική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες. Η τεχνητή μήτρα σχεδιάστηκε μόνο για εκείνες τις περιπτώσεις που ο τοκετός έρχεται στις 23-24 εβδομάδες στην εγκυμοσύνη.

Μόνο τα μισά από αυτά τα μωρά επιβιώνουν και, από εκείνα που τα καταφέρνουν, το 90% υποφέρει από σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλική παράλυση, νοητική καθυστέρηση, επιληπτικές κρίσεις, παράλυση, τύφλωση και κώφωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
« Προηγουμενη
Επομενη »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου