Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΣΩΧΟΣ ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ... Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΩΧΟΣ, ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΟ ΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΑΓΝΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ!

Σώχος. Ποιος είναι αυτός; Λάζαρος Σώχος. Πρώτη φορά ακούω τέτοιο όνομα. Κάποιος είναι αυτός ο Λάζαρος Σώχος. Καμμία αντίρρηση, για ...







Σώχος. Ποιος είναι αυτός; Λάζαρος Σώχος. Πρώτη φορά ακούω τέτοιο όνομα. Κάποιος είναι αυτός ο Λάζαρος Σώχος. Καμμία αντίρρηση, για να το λες ότι κάποιος είναι, έτσι θα 'ναι, όμως νομίζω πως δύσκολα να βρεις Έλληνα να τον γνωρίζει.

Ένας μεγάλος Έλληνας. Ένας από τους μεγάλους Έλληνας. Αυτός ο τόπος όσο κι αν έπηξε στη σαβούρα, στη φτήνεια και στη ξευτύλα, δεν σταμάτησε να γεννάει μεγάλους. Ένας απ' αυτούς ο Λάζαρος Σώχος. Ο γλύπτης από την Τήνο που έφτιαξε το άγαλμα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Αυτό που είναι στημένο έξω από την Παλαιά Βουλή.




Ένας Κολοκοτρώνης μεγαλοπρεπής και ηγετικός πάνω στο άλογο και τεντωμένο το χέρι, για να σου υπενθυμίζει ο καλλιτέχνης, τι είναι αυτό που δείχνει ο στραηγός. Ο πρώτος του αγώνα.

Τι δείχνει ο έφιππος Κολοκοτρώνης; Ούτε αυτό ξέρεις. Άστο. Άλλη φορά.

Σα χτες, 3 Απριλίου, το 1770 γεννήθηκε ο μέγας ήρωας και πέθανε στα 73 του χρόνια, αφού ας θεωρήσουμε ότι ξεπέρασε την πίκρα που τον πότισε η μαμά πατρίδα. Τον Κολοκοτρώνη, ρε, βάλανε στη φυλακή. Πώς να πάει μπροστά αυτός ο τόπος. Οι αμαρτίες πληρώνονται.

Στο Παρίσι ζούσε ο Σώχος κι όταν ξέσπασε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος το 1897 ήρθε στην Ελλάδα μαζύ μ' άλλους φιλέλληνες να πολεμήσουν. Και μετά έμεινε εδώ για να αποκαταστήσει τις βλάβες σε ιστορικά γλυπτά.

Έστησε το εργαστήριο του ο γλύπτης στον Πειραιά, δίπλα στις γραμμές του τραίνου, για να φορτώνονται τα έργα του στα βαγώνια και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Σου λέω ότι ο Γέρος του Μωρηά εκεί στον άλλον κόσμο πληροφορήθηκε με ικανοποίηση ότι θα του φτιάξει άγαλμα ο Λάζαρος Σώχος.

ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.