Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΑΣΑ...!!! ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» ΤΟΥ ΟΕΚ - ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Ο ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Αποκλείεται και ο πλειστηριασμός των συγκεκριμένων εργατικών κατοικιών σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Τα ...







Αποκλείεται και ο πλειστηριασμός των συγκεκριμένων εργατικών κατοικιών σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου





Τα περίπου 53.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (και μόνο) που είχε χορηγήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4019/11), αποφάνθηκε σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτές τις εισηγήσεις τόσο η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, όσο και του αρεοπαγίτη Γιώργου Αναστασάκου και έτσι αποκλείεται ο πλειστηριασμός αυτών των εργατικών κατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι ναι μεν ο ΟΕΚ και ΟEE έχουν καταργηθεί ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά διάδοχός τους είναι πλέον ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «νόμο Κατσέλη» όσοι έχουν λάβει δάνεια από Τράπεζες και έχουν μόνιμη και πραγματική αδυναμία -λόγω της οικονομικής κρίσης- να αποπληρώσουν τα «κόκκινα δάνεια» τους, μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου μέσω της δικαστικής οδού (Ειρηνοδικεία) για να διαγραφεί μέρος του δανείου (χρέους τους) ή ολικά.

Τέθηκε όμως ένα ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον τέως ΟΕΚ, μπορεί να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» μετά την κατάργηση του εν λόγω Οργανισμού και την υπαγωγή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους στον ΟΕΑΔ.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος και οι αρεοπαγίτες με την υπ΄ αριθμ. 2/2017 απόφασή τους είπα «ναι» μπορούν να υπαχθούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια του τέως ΟΕΚ στο «νόμο Κατσέλη».




Όμως, δεν μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο τέως ΟΕΚ προς τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Οργανισμού για να αντιμετωπιστούν έκτακτα έξοδα σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, θανάτου ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης.

Τους αρεοπαγίτες τους απασχόλησε περίπτωση δανειολήπτη από την Νότια Πελοπόννησο που είχε πάρει στεγαστικό δάνειο από τον τέως ΟΕΚ, στο πλαίσιο κρατικού προγράμματος στεγαστικής πολιτικής, με πλήρη εγγύηση και επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο.

Αρχικά το τοπικό Ειρηνοδικείο με τη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, έκανε δεκτή την αίτηση που υπέβαλε στα τέλη του 2012 πολίτης (που ήλθε σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής) για ρύθμιση των χρεών του απέναντι σε Τράπεζες, αλλά απέρριψε την αίτησή του για ρύθμιση των οφειλών προς τον τέως ΟΕΚ ύψους 77.703 ευρώ, κρίνοντας ότι εξαιρούνται από τον νόμο Κατσέλη όλα αυτά τα στεγαστικά δάνεια.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο ανέτρεψε την ειρηνοδιακή απόφαση και μετά την σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, ο δανειολήπτης διέσωσε την κύρια κατοικία του των 119 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.