Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ 3 ΝΕΚΡΟΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ... ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕ ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ

Τρεις αρχαίες νεκροπόλεις ήρθαν στο φως στην στην Κρεπενή Καστοριάς. Από τους πρώιμους ιστορικούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους. ...








Τρεις αρχαίες νεκροπόλεις ήρθαν στο φως στην στην Κρεπενή Καστοριάς. Από τους πρώιμους ιστορικούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους.

Ευρήματα που δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για τη διατήρηση της διαχρονικής ιστορικής μνήμης στην περιοχή.




Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι ταφές ανήκουν και στα δυο φύλα και πρόκειται για νεκρούς διαφορετικής κοινωνικής τάξης. Ανάμεσα στους σκελετούς και μια αριστοκράτισσα με 74, παρακαλώ, βραχιόλια.

Οι πρώτες αναφορές των εμπλεκόμενων αρχαιολόγων είναι ενθουσιώδεις. «Μια ζεστή μέρα του Ιουλίου 2014, ξαφνικά χτύπησε συναγερμός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Κατά την παρακολούθηση εκσκαφών στην περιοχή Κρεπενής της κοινότητας Μαυροχωρίου, στο πλαίσιο έργου αποχέτευσης του Δήμου Καστοριάς, μεταξύ των αμμωδών επιχώσεων που αφαιρούσε το εκσκαφικό μηχάνημα για τη διάνοιξη ορύγματος, διακρίναμε οστά.

Σύντομα τα ευρήματα που άρχισαν να έρχονται στο φως κοντά στη νοτιοανατολική παρόχθια ζώνη της Λίμνης Ορεστίδος (Λίμνη Καστοριάς) συνεχώς πλήθαιναν. Δεν είχαμε κάνει λάθος. Βρισκόμασταν σε περιοχή νεκροταφείου». Με αυτά τα λόγια η Δρ. Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Καστοριάς και επικεφαλής των σωστικών ανασκαφών στην Κρεπενή Καστοριάς, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την αρχή της ανακάλυψης που έμελλε να αλλάξει την αρχαία τοπογραφία της περιοχής.

Ο εντοπισμός τριών νεκροπόλεων της γεωμετρικής (Πρώιμη Εποχή Σιδήρου για τη Μακεδονία), της αρχαϊκής και της ελληνιστικής περιόδου υποδεικνύουν την παρουσία στην περιοχή ισάριθμων και άγνωστων ακόμη οικισμών, ενώ το πλήθος των κινητών ευρημάτων που αποκαλύπτονται, δίνουν πολύτιμα στοιχεία για τις κοινωνίες που άκμασαν σε αυτούς.




Η πρώτη νεκρόπολη

Ποια ήταν όμως τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν; «Για την πρώτη θέση έχουμε καταλήξει ότι πρόκειται για έναν οργανωμένο χώρο ενταφιασμών, έκτασης περίπου 1,5 στρέμματος, του 8ου και 7ου αιώνα π.Χ.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι οι πολλές και πυκνές ταφές, η μία δίπλα στην άλλη, μερικές φορές και πάνω από άλλες, οι περισσότερες σε απλούς ορθογώνιους λάκκους, με την ίδια πάντα κατεύθυνση των νεκρών από τη δύση προς την ανατολή (οι κεφαλές προς τα δυτικά).

Ομοιογένεια χαρακτηρίζει και τα κτερίσματά τους: Ούτε πολλά ούτε λίγα, πήλινα αγγεία, χειροποίητα ή τροχήλατα, καθώς και αντικείμενα προσωπικού στολισμού, όπως κρίκοι χάλκινων ενωτίων και δαχτυλιδιών, αλλά και οκτώσχημες πόρπες για τη σταθεροποίηση των ενδυμάτων ταφής», αναφέρει η κ. Στρατούλη, η οποία προχώρησε ήδη σε μια πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση.

«Στο σημείο που σκάβουμε και με βάση τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα, θεωρώ ότι η πρώτη και παλαιότερη των νεκροπόλεων αντανακλά ισονομία ανθρώπων, ένα κοινωνικό μόρφωμα χωρίς μεγάλες διαφορές διαστρωμάτωσης. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει η ανάπτυξη της πόλης-κράτους.

Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου, δηλαδή σε ιστορικές περιόδους που δεν τις γνωρίζουμε ακόμη καλά και για τις οποίες τώρα δημιουργούμε εικόνα στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας», σημειώνει.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.