Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ» ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΖΟΡΙΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ...

«Δεν θα ανεχτούμε κανέναν ψυχολογικό εκβιασμό…», απαντά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Μετανασ...
«Δεν θα ανεχτούμε κανέναν ψυχολογικό εκβιασμό…», απαντά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στον απόηχο της τραγωδίας στη Μόρια.

Με συνέντευξη του σήμερα στην εφημερίδα της Μυτιλήνης «Εμπρός» ο κ. Γαληνός που όπως είναι γνωστό έδωσε μάχες στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων ενώ συνέτεινε τα μέγιστα και στην αντιμετώπιση από την τοπική κοινωνία ενός εκατομμυρίου προσφύγων που πέρασαν από το νησί με αισθήματα αλληλεγγύης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση, υποστηρίζοντας πως «το αύριο βαδίζει σε ένα τεντωμένο σχοινί, που κρατούν από τη μια η αλληλεγγύη και από την άλλη οι ακροδεξιές κραυγές».

Ο κ. Γαληνός αμφισβήτησε ανοιχτά την «ερμηνεία» από τον κ. Μουζάλα του περιεχομένου της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως όλες οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης της Λέσβου, χαρακτηρίζοντας και ως εθνικό ζήτημα τις απειλές Ερντογάν.

«Ασφαλώς και δεν έχω την εκτίμηση πως δεν μπορούν να μετακινηθούν μετανάστες προς την ηπειρωτική χώρα. Και εδώ που έχουμε φτάσει, με τον Ερντογάν πλέον να λέει κυνικά πως κρύβεται ουσιαστικά πίσω από την πλημμύρα μεταναστών, δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά και για ποια συμφωνία μιλάμε! Δεν μπορώ και να δεχτώ πως κρατάμε σαν κόρη οφθαλμού κάτι που δεν είναι γραμμένο στη συμφωνία και κάτι που δεν μπορεί να υπάρχει στη συμφωνία, αφού δεν εξυπηρετεί. Η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι σθεναρή, αφού έχει ακλόνητα επιχειρήματα και προτάσεις. Θυμίζω μόνο ότι εγώ μιλούσα πρώτος για μια συμφωνία με την Τουρκία, που αναγνωρίστηκε θετικά και από τον Μάρτιν Σουλτς, αλλά έκανα και συγκεκριμένη πρόταση που έλεγε για τη διαχείριση σε επίπεδο δήμων των μεταναστών και προσφύγων, όπως είχα πει ότι έπρεπε η καταγραφή να γίνεται απέναντι και μέχρι πριν από λίγες ημέρες ζητούσα την παρουσία μόνιμης αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη Μυτιλήνη».

Ο κ. Γαληνός με τη συνέντευξη του κάλεσε την κυβέρνηση να μπει μπροστά «σε μια προσπάθεια διεθνούς εκστρατείας της χώρας μας, με σημαία τις αξίες του ανθρωπισμού που κράτησαν ψηλά οι Λέσβιοι, και να διεκδικήσει λύσεις στο αδιέξοδο που έχει τεθεί από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά στην προοπτική δημιουργίας νέων δομών, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως, μόνο εάν εγγυηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για συγκεκριμένο ανώτατο αριθμό μεταναστών στο νησί, θα δώσει τη συναίνεσή του.

Σε ερώτηση της εφημερίδας για το εάν έχει κλονιστεί πλέον η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του κ. Μουζάλα και γενικότερα προς την κυβέρνηση ο δήμαρχος Λέσβου είπε χαρακτηριστικά: «Θα αποφασίσουμε καταρχάς όλοι μαζί, όλες οι παρατάξεις, για το αν θα δεχθούμε τα νέα μέτρα. Αν θέλετε τη γνώμη μου όμως ακόμα και πριν από τη σύσκεψη, θα δεχόμουν το νέο χώρο για καταγραφή ή τη λειτουργία της Λεμονού μόνο εάν και εφόσον μάς έδινε εγγύηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός πως δεν θα φιλοξενεί το νησί μας πάνω από 4.000 ανθρώπους. Μόνο εάν δηλαδή μάς δηλωνόταν ένας ανώτατος αριθμός φιλοξενίας, που να είναι απόλυτα διαχειρίσιμος. Αυτά που ακούω τώρα δεν τα θεωρώ λύσεις, γιατί δεν μας διασφαλίζουν τίποτε το συγκεκριμένο. Και όταν ακούω πως, εάν δεν τα κάνουμε, θα πλημμυρίσουμε με μετανάστες, έχω να πω μόνο αυτό. Δεν σηκώνουμε κανέναν ψυχολογικό εκβιασμό. Έχουμε κάνει πολλά και απαιτούμε πια χειροπιαστές λύσεις. Η αποσυμφόρηση είναι αναγκαιότητα»!

Ο δήμαρχος, τέλος σχολίασε και το γεγονός πως μπροστά στις τελευταίες προκλήσεις Ερντογάν και τις ευθείες απειλές του (σ.σ. Συνθήκη Λωζάνης, άνοιγμα στρόφιγγας αφίξεων μεταναστών) είναι πλέον για την Ελλάδα και ζήτημα εθνικής σημασίας «να απαντήσει» στις προκλήσεις. «Δεν είναι δυνατόν να αφήνεται εκτεθειμένη η παραμεθόριος, τα νησιά μας, και από τις απειλές Ερντογάν, και από το προσφυγικό, και από την οικονομική κρίση. Ας φανεί έμπρακτα ότι είναι η Αθήνα κοντά μας» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.