Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ! ΠΛΗΡΩΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΛΥΠΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ! ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ!!!

Δείτε τι πέρασαν από την Βουλή για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) που μας τις φόρτωσαν και μόνο οι Γερμανοί πουεμπορεύονται τα φ...




Δείτε τι πέρασαν από την Βουλή για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) που μας τις φόρτωσαν και μόνο οι Γερμανοί πουεμπορεύονται τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τις ανεμογεννήτριες θα βγάζουν κέρδη!...
Ο λαός θα τα πληρώνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ! Αυτοί που ήθελαν την πράσινη ενέργεια βλέπε Μπιρμπίλη και ΓΑΠ, αυτοί να τα πληρώσουν και όχι ο συνταξιούχος!
ΕΛΕΟΣ!!!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά διά της τεθλασμένης, στέλνει τον λογαριασμό του ελλείμματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προβλέπει επιπλέον έσοδα για την κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ στο τέλος του 2017 ύψους 45 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πληρώσουν οι προμηθευτές ρεύματος κατ’ αναλογίαν του μεριδίου τους στην αγορά και το μεγαλύτερο μέρος η ΔΕΗ, η οποία κατέχει το 89%. Το ποσόν αυτό θα προέλθει από την αναπροσαρμογή της είσπραξης του «τέλους προμηθευτή» που θεσπίστηκε με νόμο τον Ιούλιο του 2016 προκειμένου να καλυφθεί έλλειμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Το σκεπτικό του νόμου ήταν ότι οι προμηθευτές ρεύματος επωφελούνται από τις χαμηλές τιμές της Οριακής Τιμής του Συστήματος που διαμορφώνει η συμμετοχή των ΑΠΕ στη χονδρική αγορά και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουν μέρος του ελλείμματος που δημιουργείται από τις αποκλίσεις με τις εγγυημένες τιμές. Στη βάση αυτή, ενώ ο σχετικός νόμος προέβλεπε πληρωμή σε βάθος τριετίας της απόκλισης αυτής, σε ποσοστό 50% το 2016, 75% το 2017 και 100% το 2018, η τροπολογία προβλέπει 100% πληρωμή από το 2017.
Για τους προμηθευτές το κόστος αυτό θα αποτελέσει μέρος του κόστους ενέργειας, το οποίο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να μεταβιβαστεί στην κατανάλωση. Η στάση τους ωστόσο θα εξαρτηθεί από το τι θα πράξει η ΔΕΗ, αφού εάν δεν το μετακυλίσει περιορίζει τα περιθώρια του ανταγωνισμού τη στιγμή μάλιστα που η χώρα έχει δεσμευθεί για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ σε ποσοστό 49% μέχρι το 2019. Η τροπολογία αποτρέπει, προς το παρόν, μια αναπροσαρμογή του τέλους «πράσινης» ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) και τη συνακόλουθη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το ίδιο το μέτρο του «τέλους προμηθευτή» δεν διασφαλίζει τον μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2017 (παράταση ενός εξαμήνου) γι’ αυτό και πρόβαλλαν σοβαρές ενστάσεις οι πιστωτές. Τελικά, επήλθε συμβιβασμός προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση, με την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας να ενσωματώνει στην τροπολογία, που κατέθεσε χθες, πρόβλεψη για αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανά τρίμηνο. Το υπουργείο δηλαδή μετέφερε ουσιαστικά τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ και των τιμολογίων ρεύματος για το 2017. Η ΡΑΕ, σύμφωνα με την τροπολογία, θα αποφασίσει για το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που με βάση τη νομοθεσία έπρεπε να γίνει τον Ιούνιο του 2016.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ ξεπερνάει τα 350 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει στο τέλος του 2017 και στα 500 εκατ. ευρώ εάν δεν ληφθούν μέτρα.

skeftomasteellhnika

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.