Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ...!!! Η ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΑΠΛΥΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΣΚΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ «ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ»..!!!

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ ΑΠΕ... Μέτρα στη Λέσβο για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ προσφύγων, αλλά...

Μέτρα για τους προστάτες χρυσαυγίτες στη Λέσβο ανακοίνωσε ο Τόσκας

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ ΑΠΕ...

Μέτρα στη Λέσβο για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ προσφύγων, αλλά και σε ό,τι αφορά «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους», ανακοίνωσε πριν από λίγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους, (στους οποίους πρωτοστατούσαν χρυσαυγίτες) μετά τις αναταραχές στη Μόρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωφροσύνη, σύνεση και σχέδιο και κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τέτοιες δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την άλλη πλευρά».

«Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, ο κ. Τόσκας, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως.

Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hot spot, όσο και στο νησί γενικότερα.

Νωρίτερα, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό στο γραφείο του και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συζήτησε μαζί του την κατάσταση και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του Υπουργείου.

Επίσης, ο κ. Τόσκας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με τον οποίο συζήτησε την εκδοχή μίσθωσης πλοίου για την φιλοξενία προσφύγων, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στη Μόρια.

Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός έχει πάρει θέση για την επίσπευση των διαδικασιών, με δεδομένη και την γενικότερη αστάθεια στην περιοχή.

Αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με θέμα του ασύλου επισήμαναν ότι η λύση είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια γρήγορη διαδικασία ασύλου, με απλοποίηση των διαδικασιών για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

Αυτό το ζήτημα θα θέσει και ο κ. Τσίπρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων για το άσυλο είναι δεδομένη και οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως:

- Από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου στη Μάλτα αποφασίστηκε μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο να ενισχυθούν οι ελληνικές αρχές στα νησιά με 400 υπαλλήλους, από τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν έλθει μόλις 20.

- Οι διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι πολύ αυστηρές, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για μια ταχύτερη διεκπεραίωση από πλευράς ελληνικών αρχών. Οι υπάρχουσες επιτροπές εξετάζουν 120 υποθέσεις την εβδομάδα. Στη συνέχεια πρέπει οι αστυνομικοί να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, που αναζητούνται εντός και εκτός των ανοιχτών δομών, ώστε να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις εντός πέντε ημερών.

Έτσι, μέχρι να οριστεί ημερομηνία και να εξεταστεί κάθε προσφυγή, περνούν τουλάχιστον τρεις μήνες.

- Αυτή τη στιγμή οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, είναι περίπου 150 άτομα την ημέρα, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, ενώ υπάρχει ήδη ένας συνολικός αριθμός 13.000 προσφύγων που περιμένουν.

- Τέλος, λόγω του μνημονίου δεν επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλων από την Υπηρεσία Ασύλου. Μόλις τις τελευταίες μέρες δόθηκε τελικά έγκριση για την πρόσληψη 80 νέων υπαλλήλων, αλλά και αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν πριν αναλάβουν υπηρεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.