Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΑ... ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Την απόφαση ότι ο Δήμος Καλαμπάκας δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους και δεν μπορεί να δεχτεί πρόσφυγες, πήρε σήμερα στην έκτακτη συνεδρί...



Την απόφαση ότι ο Δήμος Καλαμπάκας δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους και δεν μπορεί να δεχτεί πρόσφυγες, πήρε σήμερα στην έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας.

Επίσης στο ψήφισμα που ακολουθεί, ο Δήμος Καλαμπάκας τονίζει την ιδιαιτερότητα του χώρου λόγω της ύπαρξης της μοναστικής μετεωρίτικης πολιτείας, αλλά και τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Τους τελευταίους μήνες, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ξεριζωμένων ανθρώπων από τις εστίες τους, λόγω των πολέμων και των συνθηκών διαβίωσης, έχει λάβει χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει γίνει πλέον χώρα υποδοχής προσφύγων από διάφορες χώρες, οι οποίοι εισρέουν από την γείτονα Τουρκία.

Το δράμα των προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος στη Συρία και οι επεμβάσεις σε άλλες χώρες, συνεχίζεται. Χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες ζουν μια απίστευτη ταλαιπωρία σε άθλιες συνθήκες.

Άνθρωποι εξαθλιωμένοι και «κυνηγημένοι» χωρίς να έχουν οι ίδιοι καμιά ευθύνη, φτάνουν με κάθε τρόπο και με κίνδυνο της ζωής τους στη χώρα μας σε αναζήτηση μια καλύτερη ζωής στην πολιτισμένη Δύση.

Ο πόλεμος, η φτώχεια και η εξαθλίωση αποτελούν βασικές αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, αναζητώντας έτσι τη δυνατότητα επιβίωσης και αξιοπρεπούς ζωής σε άλλες χώρες, μπαίνοντας σε μια επικίνδυνη και αβάσταχτη περιπέτεια, την προσφυγιά.

Η απώλεια χιλιάδων αθώων ζωών στο Αιγαίο και η απάνθρωπη υποδοχή, την οποία έχουν στις ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί μελανή κηλίδα για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθηκευτικός χώρος ανθρώπινων ψυχών, για να διατηρήσουν καθαρή τη συνείδησή τους οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Τι θα συμβεί αν η κατάσταση στην Συρία δεν βελτιωθεί και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν σύντομα να επιστρέψουν πίσω στις Πατρίδες τους; Θα γίνουν τα στρατόπεδα αυτά στην Ελλάδα μόνιμα;

Γι αυτό :

1. Πρέπει άμεσα να σταματήσει ο πόλεμος. Αυτό είναι το θεμελιώδες ζήτημα. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους και να αρχίσουν το έργο της ανοικοδόμησης της πατρίδας και της ζωής τους.

2. Η εκρηκτική διάσταση του προσφυγικού ,πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι διεθνείς παγκόσμιοι οργανισμοί πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

3. Πρέπει να επιτραπεί η ανεμπόδιστη μετακίνηση των προσφύγων, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες από την Ελλάδα προς τις χώρες προορισμού.

4. Πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι για την φιλοξενία των προσφύγων. Χώροι, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές , γιατί θα ζήσουν εκεί ανθρώπινες ψυχές. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν μπορείς να στοιβάξεις ανθρώπινες ψυχές σε ακατάλληλους χώρους και υπερηφανεύεσαι ότι τους πρόσφερες φιλοξενία.

5. Ο Δήμος Καλαμπάκας δεν διαθέτει τέτοιους χώρους που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

6. Δεν διαθέτει ούτε προσωπικό , ούτε τις κατάλληλες δομές , ώστε να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη που απαιτούνται για μια αξιοπρεπή φιλοξενία ανθρώπων.

7. Οι χώροι που πρέπει να επιλεγούν , δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διαταράσσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Ως γνωστόν, η οικονομική ζωή της Καλαμπάκας , στηρίζεται ,κατά κύριο λόγο, στον τουρισμό, αφού οι ιεροί βράχοι των Μετεώρων, παγκόσμιο μνημείο της Ουνέσκο, αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Αποτελούν επίσης και έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς.

8. Μάλιστα αυτή τη στιγμή, στοιχεία δείχνουν, ότι καταγράφονται μειώσεις κρατήσεων σε πολλούς προορισμούς της νησιωτικής και Ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ έχουν καταγραφεί και ακυρώσεις πτήσεων από τουρίστες που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα.

9. Η αδυναμία να δεχτούμε πρόσφυγες στον δήμο μας, δεν φανερώνει με κανέναν τρόπο έλλειψη αλληλεγγύης. Είμαστε δίπλα σ΄αυτούς τους ανθρώπους και έτοιμοι να προσφέρουμε ότι χρειαστεί, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί πρώτα και πάνω από όλα ανθρωπιστικό πρόβλημα. Άλλωστε οι πολίτες του δήμου μας , έχουν αποδείξει πολλές φορές την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους. Όσες φορές χρειάστηκε, ήταν δίπλα στον συνάνθρωπό τους. Αυτό θα κάνουν και όποτε παραστεί ανάγκη.

10. Η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί το προσφυγικό με σοβαρότητα και όχι με προχειρότητα και καλό είναι να προηγείται διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να αξιοποιηθούν χώροι που έχουν προταθεί από την αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.