Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΝΕΝΑ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ 25 ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ - ΤΙΣ 1.662 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ

Παρά το ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό βρίσκεται σε ισχύ από χθες Κυριακή, οι ροές στην χώρα συνεχίζον...

Κανένα «φρένο» στις προσφυγικές ροές παρά τη συμφωνία - Σε ελληνικά νησιά 25 Τούρκοι παρατηρητές

Παρά το ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό βρίσκεται σε ισχύ από χθες Κυριακή, οι ροές στην χώρα συνεχίζονται ακάθεκτες. Παράλληλα, εγκαταστάθηκαν σε πέντε ελληνικά νησιά, Τούρκοι παρατηρητές.
Ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών έσπασε σήμερα Δευτέρα (21/03) το «φράγμα» των 50.000 καθώς οι νέες αφίξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 1.662.
AdTech Ad
Μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, οι νέες αφίξεις εμφανίζονται αυξημένες.
Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας, όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει αυτή, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.
Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη.
Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητά και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Στα νησιά παραμένουν με το παλιό καθεστώς, καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας 2.472 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, 1251 στη Χίο και 1113 στη Σάμο. Πολλοί από αυτούς θα αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πλοίων, ενώ κάποιοι ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη θα παραμείνουν σταδιακά μειούμενοι και έως την 1η Απριλίου στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης αφού έχουν εκδώσει εισιτήρια έως τότε με τα πλοία της γραμμής.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται έως αυτή την ώρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, που είχε ξεκινήσει νωρίτερα πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων.
Δεκάδες πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί πάνω στις γραμμές και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Στα χαρτόνια που κρατούν αναγράφονται συνθήματα, όπως «Μέρκελ, μας απογοήτευσες», «Αν δεν θέλετε να μας δώσετε ανθρώπινα δικαιώματα, δώστε μας τουλάχιστον τα δικαιώματα που θα δίνατε στα ζώα», ενώ όλοι μαζί φωνάζουν ρυθμικά «Όχι τροφή, όχι νερό ώσπου να ανοίξουν τα σύνορα».
Νωρίτερα, Κούρδοι Γεζίντι πραγματοποίησαν πορεία μέσα στο χωριό της Ειδομένης θέλοντας, όπως έλεγαν, να επιστήσουν την προσοχή του κόσμου στο δικό τους ξεχωριστό ζήτημα, ότι δηλαδή πρόκειται για μια μειονότητα που διώκεται βάναυσα από τον ISIS, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διωγμούς και απαγωγές και γι’ αυτούς ο μόνος δρόμος επιβίωσης είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
2493637
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.