Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2015

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ... ΟΧΙ ΤΙ ΣΑΒΟΥΡΙΑΖΟΥΜΕ! ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ: ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ



Αναμφισβήτητα το γλυκό των Χριστουγέννων. Το ένα από τα δυο δηλαδή... μαζί με τον κουραμπιέ.
Από πού κρατά όμως η... σκούφια του μελομακάρονου;

Αν και η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό είναι η ιταλική λέξη "μακαρόνι", το όνομα του μελομακάρονου προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα! Συγκεκριμένα το "μακαρόνι" προέρχεται από την ελληνική λέξη "μακαρωνία". Η μακαρωνία ήταν ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά. Στόχος του δείπνου ήταν να μακαρίσει το νεκρό.

Η μακαρωνία έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "μακαρία". Ονομαζόταν και ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα "φοινίκια". Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε "macaroon" (το γνωστό σε όλους σήμερα "μακαρόν").
Και μια συνταγή...

« Προηγουμενη
Επομενη »