Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ «ΑΤΤΙΛΑ»: Η ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΗ ΧΑΡΙΤΑ ΜΑΝΤΟΛΕΣ, ΕΒΓΑΛΕ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ

Η ζωή της θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Από το 1974 –και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο- έως τις μέρες μα...

Η ζωή της θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Από το 1974 –και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο- έως τις μέρες μας. Σχεδόν 41 χρόνια, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, λευτεριά και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες. Ο λόγος για την Χαρίτα Μάντολες, που αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές της τραγωδίας του 1974 στην Κύπρο και σύμβολο του αντικατοχικού αγώνα.

Στις 21/7/1974 μαζί με την οικογένεια της, συγγενείς και συγχωριανούς της συνελήφθηκαν από τα στρατεύματα του Αττίλα και έγινε μάρτυρας μιας ομαδικής εκτέλεσης, όπως όλες οι γυναίκες που ήταν εκεί. Λίγα μέτρα πάνω από το σπίτι της στην Ελιά Κερύνειας, είδε να σωριάζονται νεκροί ο πατέρας της, ο σύζυγος της, οι σύζυγοι των αδελφών της, Γιαννούλας και Μάρως, ένας θείος της και ένας ξάδελφος της. Έως το 2008 οι 12 εκτελεσθέντες στην Ελιά, θεωρούνταν αγνοούμενοι. Μετά τον εντοπισμό του ομαδικού τάφου και με τη μέθοδο του DNA ταυτοποιήθηκαν τα λιγοστά οστά, τα οποία στη συνέχεια παραδόθηκαν στους οικείους για ταφή.

Ο αγώνας όμως της Χαρίτας Μάντολες, δεν τελείωσε με την ταφή του συζύγου της και των αγαπημένων της προσώπων. Συνεχίζεται –όπως λέει η ίδια- «έως ότου φύγουν από την Κύπρο τα στρατεύματα κατοχής και οι έποικοι. Μέχρι και ο τελευταίος πρόσφυγας γυρίσει στο σπίτι του, έως ότου εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων Κυπρίων και Ελλαδιτών του 1974».

Η Ζώη της Χαρίτας Μάντολες «αποτυπώθηκε» σαν μυθιστόρημα στο βιβλίο της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου –κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη- «Ως αληθώς - Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες».

Το βιβλίο αναδεικνύει τον πόνο και την οδύνη που σκόρπισε η βαρβαρότητα των κατακτητών, τον εξευτελισμό και την ταπείνωση. Η ιδέα για τη συγγραφή του γεννήθηκε μετά τις κηδείες των συγγενών της Χαρίτας. Μέσα από τις σελίδες του, υμνείται ο καταλυτικός ρόλος της Κύπριας γυναίκας, της κάθε Χαρίτας συζύγου, μάνας και αδελφής, και της δύναμης που μπορεί να αντλήσει από τον πόνο, προσφέροντας στήριγμα στη διατήρηση της οικογένειάς της.

Την περασμένη Τετάρτη, έγινε στην Αθήνα και στο «Σπίτι της Κύπρου» η παρουσίαση του βιβλίου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος και ο μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ενώ μίλησαν αυτό ο αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής της Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Κασίνης, Καθηγητής της Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας επίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εκδήλωση έκλεισε με την αντιφώνηση της Χαρίτας Μάντολες και της συγγραφέως, Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου.

Στην ομιλία της –από καρδιάς χωρίς κείμενο- η Χαρίτα Μάντολες συγκλόνισε, υπενθυμίζοντας πως ο «αγώνας για απελευθέρωση συνεχίζεται» και πως ανάμεσα στους αγνοούμενους του 1974 υπάρχουν «27 παιδιά, 127 γυναίκες και 83 Ελλαδίτες, για τους οποίους δεν έχουμε μάθει το παραμικρό για την τύχη τους»

Το μυθιστόρημα της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου. «Ως αληθώς. Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Νεφέλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.