Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΡΓΙΑΖΕΙ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ «NEWSWEEK»!..

Την αδυναμία της Ελλάδας να υπερασπιστεί τον εαυτό της ακόμα και απέναντι στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εξαιτίας της άσχημης οικον...

Την αδυναμία της Ελλάδας να υπερασπιστεί τον εαυτό της ακόμα και απέναντι στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης των ενόπλων δυνάμεων σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Newsweek.

«Η Τουρκία είναι ο λόγος που έχουμε πολύ μεγάλες ένοπλες δυνάμεις. Και τώρα η Τουρκία έχει εντοπίσει πως υπάρχει μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων. Με την αύξηση των δραστηριοτήτων της στο Αιγαίο προσπαθεί να μας φθείρει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Κολιόπουλος, μιλώντας στο Newsweek.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας υπήρξαν τεταμένες για δεκαετίες, χάρη στη διαίρεση της Κύπρος και τη συνεχιζόμενη διαμάχη για την κυριαρχία στην περιοχή του Αιγαίου, σχολιάζει το δημοσίευμα προσθέτοντας πως κάθε χρόνο η Ελλάδα αναφέρει εκατοντάδες παραβιάσεις του τουρκικού στρατού από ξηρά και θάλασσα.

Στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), δείχνουν ότι πέρυσι η Ελλάδα δαπάνησε 4 δισ. ευρώ για την άμυνα, που αποτελεί το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ελλάδα έχει υπογράψει αρκετές μεγάλες προσφορές τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων μία για 1,7 δισ. ευρώ για γερμανικά τανκς Leopard panzers» όπως εξηγεί ο Sam Perlo-Freeman, επικεφαλής του τομέα στρατιωτικών δαπανών του SIPRI.

Ωστόσο, «πόσο απαραίτητες είναι αυτές οι αγορές;» διερωτάται ο κ. Κολιόπουλος, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον στρατό. Όπως υποστηρίζει, ενώ οι περικοπές επηρέασαν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να αγοράσουν καύσιμα.

Η Τουρκία γνωρίζει ότι, αν συνεχίζει να έχει προκλητική συμπεριφορά με συνεχείς παραβιάσεις, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει. Αλλά χωρίς καύσιμα ή καλή συντήρηση του εξοπλισμού της, δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσει τον κατά τα άλλα σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά «απορρίπτοντας μεγάλο αριθμό στρατιωτικών εκπαιδευμένους άνδρες σε μια χώρα με 50% ανεργία των νέων δεν θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα», λέει ο Perlo-Freeman. Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να διατηρήσει τη στρατιωτική στην καλή πλευρά του.

Σύμφωνα με τον κ. Perlo-Freeman η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά η απόλυση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών σε μια χώρα με 50% ανεργία των νέων δεν θα ήταν μια καλή ιδέα, καταλήγει το δημοσίευμα.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.