Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ... ΚΑΙ 6,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕΤΡΗΤΑ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΕ Μ@Λ@ΚΕΣ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ...!!!

6,6 εκατ. $ μετρητά, 20 εκατ. € σε ακίνητα Σοκ από το πόρισμα των εισαγγελέων. Η Δικαιοσύνη εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής του Γιώργ...


6,6 εκατ. $ μετρητά, 20 εκατ. € σε ακίνητα
Σοκ από το πόρισμα των εισαγγελέων. Η Δικαιοσύνη εξετάζει το ενδεχόμενο
εμπλοκής του Γιώργου Καρατζαφέρη και σε άλλες προμήθειες - Πώς κατέληξαν τα χρήματα της προμήθειας για τα Super Puma στις offshore πατέρα και υιού Καρατζαφέρη


Το ενδεχόμενο εμπλοκής του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη και σε άλλες προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Δικαιοσύνη, αφού με βάση τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας στις 21/9/2009 το πορτφόλιο της offshore εταιρείας Catalina International LTD, που φέρεται να ανήκε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και τον υιό του Γιάννη Καρατζαφέρη, ανερχόταν συνολικά σε 6,6 εκατ. δολάρια και ήταν κατατεθειμένο στην τράπεζα RBC. 

Αν από το παραπάνω ποσό αφαιρέσουμε τα 1,65 εκατ. ευρώ (περίπου 2,2 εκατ. δολάρια) με βάση τα εμβάσματα που φέρονται να προέρχονταν από τις offshore εταιρείες των κυρίων Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου -μεσάζοντες για το κλείσιμο συμφωνίας περί αγοράς ελικοπτέρων Super Puma τον Δεκέμβριο του 2000-, τότε στον λογαριασμό της Catalina απομένουν περίπου 4,4 εκατ. δολάρια την προέλευση των οποίων καλείται τώρα να δικαιολογήσει ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Οπως επίσης προκύπτει με βάση σχετικές πληροφορίες από το πόρισμα του εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, η τράπεζα RBC, σε έγγραφο αξιολόγησης του πελάτη της, ανέφερε ότι, εκτός από καταθέσεις και ομόλογα, ο πελάτης της διέθετε και τεράστια ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπολογιζόταν σχεδόν σε 20 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των ακινήτων συμπεριλαμβάνονταν:

- Επιχειρηματικά ακίνητα (γραφεία και έδρα του τηλεοπτικού σταθμού APT TV) επί των οδών Καλλιρρόης 52 και Πραξιτέλους 58 στην Καλλιθέα.

- Βίλα στο Λαγονήσι, η αξία της οποίας υπολογίζεται από την RBC στα 6 εκατ. ευρώ.

- Διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στις Βρυξέλλες, το οποίο αποκτήθηκε το 1999.

- Διαμέρισμα επί της οδού Ηρας 11 στο Παλαιό Φάληρο. 

- Ακίνητο επί της οδού Τερψιχόρης 1 στο Παλαιό Φάληρο.

Από την έρευνα της Eισαγγελίας φαίνεται πως στα τέλη του 2009 η Catalina International LTD θα μετονομαστεί σε Sunlight Delight LTD και τον Ιανουάριο του 2010 εγγεγραμμένος μέτοχος (φυσικό πρόσωπο δηλαδή που κατέχει τις μετοχές για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου) θα οριστεί η αδελφή του κ. Καρατζαφέρη, Παναγιώτα Βασιλάκη. Εναν μήνα αργότερα, στις 16/2/2010, με εντολή του προέδρου του ΛΑΟΣ, τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών που τηρούσε η Catalina στην τράπεζα RBC θα μεταφερθούν στο εμπίστευμα The Feriska Trust, ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους θα κλείσουν οριστικά και οι λογαριασμοί της RBC. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, στον κ. Καρατζαφέρη ανήκε μία ακόμη offshore εταιρεία, η Homeric (GT) με έδρα τα νησιά Τερκς και Κέικος στην Καραϊβική, η οποία ιδρύθηκε στις 28/10/1983 για να μετονομαστεί αργότερα σε Homeric (TCI). 

Οπως προκύπτει από το πόρισμα ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών που έθεσαν στο μικροσκόπιό τους τις δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης του κ. Καρατζαφέρη από το 2007 έως και το 2012, τόσο η εταιρεία Catalina (με τα προαναφερόμενα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία) όσο και η Homeric (TCI) δεν έχουν δηλωθεί στις αντίστοιχες περιουσιακές καταστάσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ. Πληροφορίες θέλουν επίσης τους ορκωτούς λογιστές να ελέγχουν τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία ενός ακόμη προσώπου που ανήκει στο στενό επαγγελματικό περιβάλλον του κ. Καρατζαφέρη. 

Ερευνώνται τρεις απόστρατοι με βίλες εκατ. ευρώ
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πέραν των offshore εταιρειών που ανήκουν στον κ. Καρατζαφέρη, οι έρευνες των εισαγγελέων Διαφθοράς επικεντρώνονται και σε μια σειρά από άλλα πρόσωπα, σε λογαριασμούς των οποίων φέρονται να κατέληξαν σημαντικά χρηματικά ποσά στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης προμήθειας των Super Puma από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της μίζας μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των επιχειρηματιών Κομνόπουλου και Τσάτσου στο νησί Τζέρσεϊ που βρίσκεται στα στενά της Μάγχης και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών στο νησί Γκερνσέι, επίσης στη θάλασσα της Μάγχης. Ανάμεσα στους παραπάνω αποδέκτες ήταν και τρεις πρώην στρατιωτικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρεις απόστρατους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι βάσει των ερευνών εμφανίζονται να έχουν κοινό τροφοδότη λογαριασμό. Και οι τρεις συμμετείχαν σε επιτροπές αξιολόγησης  για την αγορά των ελικοπτέρων Super Puma. 


Ο γιος του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιάννης Καρατζαφέρης


Η σύζυγος μάλιστα ενός εκ των τριών εργαζόταν στην Τράπεζα Millennium, μέσω της οποίας πραγματοποιούνταν οι κινήσεις του τροφοδότη λογαριασμού. Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της Εισαγγελίας, ο ένας εκ των τριών απόστρατων αξιωματικών εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του δύο ακίνητα στο Ψυχικό, αντικειμενικής αξίας 16 εκατ. ευρώ. Στην ίδια γειτονιά, στο Ψυχικό, εμφανίζεται να έχει αποκτήσει ακίνητο αντικειμενικής αξίας 2 εκατ. ευρώ ακόμη ένας από την παραπάνω παρέα των τριών αποστράτων. Να σημειώσουμε ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς, και πιο συγκεκριμένα οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου, έχουν ήδη ασκήσει ποινική δίωξη για την υπόθεση σχετικά με τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τόσο κατά των παραπάνω δύο επιχειρηματιών όσο και κατά των τριών απόστρατων αξιωματικών της Π.Α.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η σύμβαση 37Γ/00 του Ελληνικού Δημοσίου με τη γαλλική εταιρεία Eurocopter για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma αντί 61.741.925 ευρώ υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου του 2000 από τον τότε υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Στη σύμβαση υπήρχε και η πρόβλεψη για απόκτηση άλλων δύο Super Puma, η προμήθεια των οποίων πραγματοποιήθηκε το 2002, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής σύμβασης θα εμφανιστούν ως μεσάζοντες δύο εταιρείες εκ των οποίων η μία είναι η offshore εταιρεία Malwern με έδρα τον Παναμά, συμφερόντων Σταύρου Κομνόπουλου και Αλέξανδρου Τσάτσου. Τον Νοέμβριο του 2007 η Catalina International LTD εμφανίζεται να δέχεται δύο εμβάσματα, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Premium Properties, της οποίας πραγματικός δικαιούχος είναι ο άμεσα εμπλεκόμενος στην υπογραφή της σύμβασης για τα Super Puma κ. Τσάτσος. Το 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, φέρεται να αφορούσε εξόφληση δανείου που ο κ. Τσάτσος είχε πάρει από την εταιρεία Catalina. Παρ’ όλα αυτά, η Catalina δεν φαίνεται να έχει εκταμιεύσει αντίστοιχο ποσό για να χορηγήσει δάνειο στην εταιρεία Premium Properties ή σε άλλον λογαριασμό του κ. Τσάτσου, συνεπώς δεν προκύπτει η πραγματική αιτία μεταβίβασης του ποσού. Ο κ. Τσάτσος -μαζί με τον κ. Κομνόπουλο- φέρεται να είναι ιδιοκτήτης άλλης μιας υπεράκτιας εταιρείας, της Malwern με έδρα τον Παναμά, που αποτελεί έναν από τους μεσάζοντες για την υλοποίηση της σύμβασης των Super Puma. Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την πληρωμή του 1,5 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2008, η Catalina εμφανίζεται να δέχεται ακόμη ένα έμβασμα, ύψους 150.000 ευρώ από τη Malwern. H μεγάλη χρονική περίοδος που μεσολαβεί ανάμεσα στην προμήθεια των ελικοπτέρων (2000) και τα ποσά που εμφανίζονται να μεταβιβάζονται στους λογαριασμούς της Catalina (2007) εικάζεται από κύκλους της Εισαγγελίας πως μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όταν πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα η εκταμίευση των χρημάτων από το Δημόσιο προς τις προμηθεύτριες εταιρείες απαιτεί επίσης αρκετό χρόνο. 

Γιώργος Διονυσόπουλος



85 ερωτήσεις για τα εξοπλιστικά σε 4 χρόνια!
Πώς η επιμονή Καρατζαφέρη και βουλευτών του ΛΑΟΣ να απασχολούν τη Βουλή με συμβάσεις εξοπλισμών σταμάτησε ξαφνικά όταν το κόμμα μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου

Περίεργη επιμονή σε ζητήματα που σχετίζονται ευθέως με συμβάσεις εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων επεδείκνυαν ο Γιώργος Καρατζαφέρης και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κατά την παρουσία τους στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι η έρευνα του «ΘΕΜΑτος» στα αρχεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου έδειξε ότι ο ίδιος και συγκεκριμένοι βουλευτές του κατέθεσαν συνολικά 85 ερωτήσεις για συμβάσεις εξοπλισμών σε διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.

Ειδικότερα, από τον Νοέμβριο του 2007 ως τον Οκτώβριο του 2009 κατατέθηκαν περίπου 45 ερωτήσεις προς τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ από τον Μάιο του 2010 ως τον Σεπτέμβριο του 2011 40 ερωτήσεις προς τους τότε υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Πάνο Μπεγλίτη. Ξαφνικά, από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά (ως τον Μάιο του 2012, οπότε διεξήχθησαν οι εθνικές εκλογές), σταματά η κατάθεση σχετικών ερωτήσεων, με αποτέλεσμα ορισμένοι σήμερα να συνδέουν την αλλαγή τακτικής με την είσοδο του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το σύνολο των συγκεκριμένων κειμένων αφορά αποκλειστικά στην αλλαγή-τροποποίηση συμβάσεων, στην ανάγκη αντικατάστασης οπλικών συστημάτων και τεθωρακισμένων και στην προμήθεια βλημάτων. 

Σκιές στην ερώτηση για τα Super Puma
Μεταξύ αυτών εντοπίζεται και ερώτηση (14/9/2010) των κυρίων Αδωνη Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη, που επανέφερε στο φως δημοσίευμα της «Αυγής» της περασμένης εβδομάδας, για τη σύμβαση των ελικοπτέρων Super Puma. Πρόκειται για την προμήθεια που ερευνά η Δικαιοσύνη και για την οποία ελέγχεται ο κ. Καρατζαφέρης. Οι συντάκτες εμφανίζοντας το έγγραφο αναρωτιούνται εάν με το αζημίωτο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μέσω των βουλευτών του, κατέθετε ερωτήσεις και ασκούσε πίεση για τη συγκεκριμένη προμήθεια.Στην ίδια λογική, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να ελεγχθούν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των δύο βουλευτών που σήμερα ανήκουν στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Από την πλευρά τους οι κύριοι Γεωργιάδης και Πλεύρης απειλούν με μηνύσεις και αγωγές και μιλούν για λασπολογίες και χυδαιότητες. Τι λέει όμως το κείμενό τους; 

Στην ουσία ζητούσαν την αναθεώρηση της σύμβασης που είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης (15/4/2009) για την προμήθεια δύο ελικοπτέρων Super Puma. Ως βασική αιτιολογία εμφανίζουν το γεγονός ότι η σύμβαση δεν προέβλεπε ελληνική βιομηχανική συμμετοχή και αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α/Ω), καθώς και ποινικές ρήτρες υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Οντως η ερώτηση δεν φαίνεται να υπερασπίζεται τη σύμβαση και πολύ περισσότερο την προμηθεύτρια εταιρεία. Πάντως, στελέχη που γνωρίζουν τα ζητήματα εξοπλισμών αναφέρουν ότι προκαλεί ερωτήματα η αναφορά των βουλευτών στην απουσία των Α/Ω και κατ’ επέκταση το αίτημά τους να αναθεωρηθεί η σύμβαση για να συμπεριληφθούν. Κι αυτό γιατί είναι πλέον γνωστό ότι οι συμβάσεις Α/Ω αποτέλεσαν ασφαλή αγωγό για διακίνηση μιζών και μαύρου χρήματος, με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης να αποφασίσει πριν από μερικούς μήνες να τα καταργήσει. 

Χρήστος Μπόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.