Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΥΣΠΕΨΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ! "THE NEW REPUPLIC" : "ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΤΟΥΣ!" ΕΔΡΑΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΡΙΤΟ...

Πριν από ένα χρόνο η Χρυσή Αυγή έμοιαζε καλά εδραιωμένη στο πολιτικό σκηνικό και είχε στόχευση για ακόμα πιο ψηλά. Οι δημοσκοπικές προβ...



Πριν από ένα χρόνο η Χρυσή Αυγή έμοιαζε καλά εδραιωμένη στο πολιτικό σκηνικό και είχε στόχευση για ακόμα πιο ψηλά. Οι δημοσκοπικές προβλέψεις την εμφάνιζαν πάντα με διψήφια νούμερα και έθετε υποψηφιότητα να γίνει το τρίτο κόμμα στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει το αμερικανό σάιτ The New Republic, παράλληλα ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος ασκούσε μια έντονη ρητορική «μέσα και έξω από το κοινοβούλιο». Οι «ακτιβιστές» της οργάνωσης δεν σταματούσαν τις σφοδρές επιθέσεις τους και την τρομοκρατία κατά μεταναστών, διοργάνωναν «γεύματα μίσους», έφεραν πάνω τους οπλισμό, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν τρομερά ενεργός.

Σήμερα οι επικεφαλής της οργάνωσης περιμένουν τη δίκη τους, καθώς κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Παρόλα αυτά, η ΧΑ παραμένει η τρίτη πολιτική δύναμη στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ενώ το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν ενδεικτικό της δυναμικής της.

Υπάρχει ένα παράδοξο, όπως σημειώνει το άρθρο, και ο Νίκος Δένδιας -πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης- προσπαθεί να το σκιαγραφήσει: «Πριν ακόμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχαν ηχήσει οι καμπάνες του κινδύνου με την παρέλαση που είχαν κάνει οι χρυσαυγίτες στο Μελιγαλά. Σκεφτήκαμε τότε ''για φαντάσου να το κάνουν αυτό στο Σύνταγμα''. Τι εικόνα θα εμφανίζαμε ως κράτος, αν εμφανιζόταν αυτή η στρατιωτική ομάδα να κάνει παρέλαση μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη;».

Δισταγμοί

Η ελληνική κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα δίσταζε να κάνει κάτι με τη Χρυσή Αυγή, για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις παλιές εκκαθαρίσεις κατά του κομμουνιστικού κόμματος και των μελών του. Ίσως πάλι να «ευθύνεται» σε αυτό και ο Τάκης Μπαλτάκος που ήταν στον στενό πυρήνα συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά και αποδείχθηκε πως είχε αναπτύξει σχέσεις με τη ΧΑ.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει πως εκείνη η στρατηγική επανόδου των ψηφοφόρων στη ΝΔ, μέσω της προσέγγισης στη ΧΑ, ήταν μια «ψευδαίσθηση».

Ωστόσο τα γεγονότα στο Πέραμα έδειξαν πως το πρόβλημα ήταν όντως μεγάλο. Το κοινωνικό ιατρείο στο Πέραμα, το οποίο τρέχουν οι Γιατροί του Κόσμου, ήταν ένα από τους στόχους των νεοναζί.

Στο Πέραμα

Η παιδίατρος Λιάνα Μαΐλη, επικεφαλής της οργάνωσης στην Ελλάδα, λέει στο New Republic: «Κυρίως Έλληνες έρχονταν σε εμάς για βοήθεια». Ωστόσο η ΧΑ έκανε συχνά την εμφάνισή της με τα μέλη της να κραδαίνουν καδρόνια, να φωνασκούν κατά των μεταναστών και να τρομοκρατούν.

Μετά τις συλλήψεις των κορυφαίων μελών της οργάνωσης, τα γραφεία στη Νίκαια έκλεισαν και στο Πέραμα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι... καταδρομικές εμφανίσεις τους. Όλα αυτά μέχρι τον περασμένο Απρίλιο οπότε υπήρξε νέα σφοδρή επίθεση στο ιατρείο του Περάματος. Η Μαΐλη σημειώνει πως το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι μετανάστες της λένε ότι δέχονται απειλές για τη ζωή τους.

Για τον Νίκο Δένδια η μόνη λύση για να μειωθεί η επιρροή της ΧΑ είναι αυτή: «Αντιλαμβάνομαι πως κάποια μερίδα ψηφοφόρων, λόγω της κρίσης, θέλησαν να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα και ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή. Αν το πολιτικό σύστημα καταφέρει να αναστρέψει την οικονομική κατάσταση, τότε η ΧΑ θα είναι ένα... χθεσινό αστείο. Η προοπτική να τελειώσει η κρίση, θα μειώσει δραστικά την επιρροή του συγκεκριμένου κόμματος».

Πηγή: The New Republic: Οι Ελληνες νεοναζί ετοιμάζονται να δικαστούν, αλλά αυξάνουν τη δημοφιλία τους | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/171495#ixzz3EEMhLEIC

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.