Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ... Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΥ, ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ, ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ... ΦΤΩΧΟΥΣ!!!

Μπορεί η παιδική της ηλικία να ήταν γεμάτη από πολιτικές αναφορές και κομματικές συγκεντρώσεις λόγω της συμμετοχής του πατέρα της στην κεντ...


Μπορεί η παιδική της ηλικία να ήταν γεμάτη από πολιτικές αναφορές και κομματικές συγκεντρώσεις λόγω της συμμετοχής του πατέρα της στην κεντρική πολιτική σκηνή, που πρωταγωνίστησε τις τελευταίες δεκαετίες, ως υπουργός, πρόεδρος κόμματος και πρωθυπουργός, ωστόσο η ίδια μεγαλώνοντας έδειξε πως δεν γοητεύεται από τον συγκεκριμένο χώρο, επιλέγοντας να αφιερώσει την ζωή της στην τέχνη.

Ο λόγος για την κόρη του κ. Κώστα Σημίτη, Φιόνα Μουζακίτη, που εδώ και αρκετά χρόνια φιλοτεχνεί δικούς της πίνακες, κερδίζοντας από τους ειδικούς ιδιαίτερα θετικές κριτικές για το καλλιτεχνικό της ταλέντο, προκαλώντας παράλληλα και την συγκίνηση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος στα εγκαίνια κάθε έκθεσή της δίνει δυναμικό παρόν, δεχόμενος τα συγχαρητήρια των παριστάμενων για την θυγατέρα του. «Οταν ζωγραφίζω υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν αυτόματα. Δεν υπάρχει πάντα μια λογική από πίσω. Ο άνθρωπος είναι το κέντρο, γιατί τα έργα εκφράζουν συναισθήματα, καταστάσεις ψυχικές. Δεν μιλάμε για κάτι πολύ βαρυσήμαντο ή αγχωτικό, αλλά για μικρές καταστάσεις που αισθανόμαστε κάθε μέρα. Και επειδή πηγάζουν από το σώμα μας, το σώμα τοποθετείται στο κέντρο των έργων. Προσπαθώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Όπως χαρά, λύπη, εγκλωβισμό. Ίσως να έχουν περισσότερο νόημα τα έργα μου για τις γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά δεν θέλω να τις διαφοροποιώ από τους άντρες γιατί δεν διαφέρουν ιδιαίτερα πέρα από το θέμα της μητρότητας, που είναι μια διαφορετική εμπειρία» έχει πει παλαιότερα περιγράφοντας το ύφος και τον χαρακτήρα των πινάκων της.

Πριν δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά με τον χώρο της τέχνης βρέθηκε σε γνωστά για την 
υψηλή ποιότητα των σπουδών τους Πανεπιστήμια και κέντρα εκπάιδευσης του εξωτερικού. Από το 1987 μέχρι το 1990 σπούδασε στα έδρανα του Πανεπιστημίου του Reading στην Αγγλία, από το οποίο έλαβε πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής, ενώ από το 1985 μέχρι το 1986 μετεκπαιδεύτηκε στο Chelsea School of Art και στο Camden Arts Center, όπου πήρε δίπλωμα στην ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική. Από τότε μέχρι σήμερα συμμετέχει κάθε χρόνο σε μεγάλες εκθέσης ζωγραφικής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό, μάζί με άλλους διακεκριμένους σύγχρονους καλλιτέχνες.


Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Φιόνα Μουζακίτη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην λεγόμενη «φθηνή» τέχνη, χαρακτηρισμός που δεν αναφέρεται βέβαια στην ποιότητα των έργων, αλλά στην τιμή τους, κάτι που εσχάτως αποκτά πολλούς φίλους και υποστηρικτές στην χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, συμμετέχει ως «εταίρος» στην γκαλερί Cheap Art των κ.κ. Γιώργου και Δημήτρη Γεωργακόπουλου, όπου εκτίθενται έργα μικρού μεγέθους σε χαμηλή τιμή. Αντίστοιχες γκαλερί υπάρχουν και στο εξωτερικό, όπως στη Βιέννη και στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους ειδικούς η cheap art προσφέρεται σαν τομή όλων των φορέων του εικαστικού χώρου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ακόμα πλατύτερα απ' ότι μέχρι σήμερα τον τόπο έρευνας και πειραματισμού ολόκληρου του εικαστικού χώρου «εκεί που οι οικονομικές δεσμεύσεις και πιέσεις τείνουν να συνθλίψουν, όλες αυτές τις δυνάμεις που αποτελούν την πηγή της εικαστικής έκφρασης». Ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες και φωτογράφοι συγκεντρώνουν τα καλλιτεχνικά τους προϊόντα και φτιάχνουν ένα μεγάλο εικαστικό παζλ σε κάθε έκθεση της γκαλερί. Το εγχείρημά τους βασίζεται στην ποσότητα αλλά και στην οικονομία, ενώ μοιάζει λίγο με σουπερμάρκετ σύγχρονης τέχνης, με τις τιμές των έργων να κρίνονται «συμφέρουσες».
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο πιο εύφορο ώστε η τέχνη να γίνει περισσότερο προσιτή στο ευρύ κοινό. Η Cheap Art απευθύνεται στους πάντες» απαντά η κ. Μουζακίτη, σε όσους την ρωτούν. Παράλληλα, η ίδια ευθυγραμμιζόμενη με τις συνθήκες της εποχής της οικονομικής κρίσης, έχει προσαρμόσει το τιμολόγιο των έργων της σε χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην διαδικτυακή γκαλερί που διατηρεί μαζί με την φίλη της Δέσποινα Σταύρου το κόστος του κάθε πίνακα που έχει φιλοτεχνήσει η ίδια δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Το arteshop.gr είναι μία ψηφιακή ομαδική προσπάθεια με σκοπό να προωθήσει τα έργα συγχρόνων καλλιτεχνών και να βοηθήσει την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Σε αυτό η κόρη του πρωην πρωθυπουργού εκτός από τα δικά της, εκτίθεται πάνω από 700 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας δεκάδων άλλων καλλιτεχνών, σε συμφέρουσες τιμές, τα οποία μπορεί κάποιος να δει από κοντά μετά από συνεννόηση και στην Γκαλερί manifactura.
«Τα έργα μου είναι πολύ προσιτά λόγω κρίσης»
Την πραγματοποίηση της πρώτης έκθεσης μετά από καιρό της Cheap Art προαναγγέλει μιλώντας στα «Π» η Φιόνα Μουζακίτη, επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο της κρίσης το ενδιαφέρον για την τέχνη έχει αυξηθεί, αν και όπως λέει «το μέσο εισόδημα του κοινού που αγοράζει έχει συρικνωθεί». «Στο cheap art cafe, στο Χαλάνδρι θα κάνουμε μια έκθεση στις 4 Νοεμβρίου με θέμα το φαγητό, την τροφή, με φιλοσοφική και αισθητική έννοια, στην οποία θα συμμετάσχουν 22 καλλιτέχνες», δηλώνει και αναφέρεται στον χαρακτήρα της όλης δράσης. «Το Cheap art είναι ένα κίνημα. Στις εκθέσεις του δεν είναι μειωμένης ποιότητας τα έργα, αλλά απλώς οικονομικά», εξηγεί και προσθέτει: «Η αρχική ιδέα ήταν να εκτίθενται μικρά έργα σε προσιτή τιμή για να μπορεί όποιος θέλει να αγοράζει τέχνη». Αυτή είναι και η λογική της ίδιας για τα έργα της. «Τα έργα μου δεν είναι απρόσιτα οικονομικά. Ειδικότερα τώρα στην κρίση είναι ακόμα πιο πολύ προσιτά», αναφέρει και μιλά για τομ πολιτικό ρόλο της τέχνης αυτή την εποχή. «Η τέχνη πάντα περνά πολιτικά μηνύματα», καταλήγει.

του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.