Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΙΣΧΟΣ! ΩΣ ΤΖΑΜΙ ΘΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΜΟΥΣΕΙΟ...!!

Μέχρι σήμερα είναι μουσείο. Μάλλον όμως αυτό θα αλλάξει και θα γίνει τέμενος για τους μουσουλμάνους. Ο λόγος για την Αγία Σοφία στην Τραπ...


Μέχρι σήμερα είναι μουσείο. Μάλλον όμως αυτό θα αλλάξει και θα γίνει τέμενος για τους μουσουλμάνους. Ο λόγος για την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα.

Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, πως εάν συμβεί αυτό ίσως να δημιουργηθεί ένα είδος δεδικασμένου για να ασκηθούν πιέσεις ώστε να συμβεί μελλοντικά το ίδιο και στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.
"Δεν υπάρχει κανένα νομικό ή άλλο εμπόδιο για να ανοίξει τις πύλες της ως τέμενος για προσευχές μουσουλμάνων η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, κάτι που θα συμβεί σύντομα, όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες", δήλωσε ο πρόεδρος της γενικής γραμματείας Βακουφίων, Αντνάν Ερτέμ.

Αναφερόμενος κατόπιν και στην Αγία Σοφία στη Κωνσταντινούπολη ισχυρίστηκε ότι "είναι ένα τέμενος και θα παραμείνει έτσι. Ωστόσο, δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να αποφασίσουμε τι θα γίνει, αυτό είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης".
Σημειώνεται πως την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο του να γίνει ο βυζαντινός ναός της Τραπεζούντας μουσουλμανικό τέμενος είχε εκφράσει το περασμένο καλοκαίρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
"Εμείς σεβόμαστε όλα τα τζαμιά, όλους τους χώρους προσευχής, όμως στο θέμα της Αγίας Σοφίας [Τραπεζούντας] δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη. Είμεθα υπέρ του να συνεχίσει την λειτουργία της ως μουσείο. Και σύμφωνα με τα όσα είπαν οι τουρκικές Αρχές υπάρχουν στην περιοχή πολλά τζαμιά, αλλά άδεια".

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα χτίστηκε από τον Μανουήλ Α' μεταξύ 1238-1263 με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής. Είχε μετατραπεί σε τζαμί και το 1960 η τουρκική κυβέρνηση, αποφάσισε να γίνει μουσείο. Ο ναός, σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, νάρθηκα και τρία εντυπωσιακά πρόπυλα, είναι χτισμένος έξω από τα τείχη της Τραπεζούντας.

news247.gr

2 σχόλια

  1. ασχετο, αλλα ενδιαφερον αν ισχυει

    http://www.katohika.gr/2013/02/to-defencenet-ehei-poylithei-se-voulgaro.html

    http://hggiken.pblogs.gr/2013/02/to-defencenet-ehei-poylhthei-apo-to-2011-se-boylgaro.html

    http://www.thermopilai.org/content/defencenet-ehei-poylithei-se-voylgaro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 756 Π.Χ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΣΙΝΩΠΕΩΝ(ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΜΗ).Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΧΙΛΙΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΟ ΠΕΡΙΟΧΗ,ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ 1461 ΩΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ. ..ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΣΚΛΑΒΙΑ ,ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ..ΚΑΤΑ ΤΟΝ Α'ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΞΕΣΗΚΟΝΩΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ τΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΜΩΣ ΑΔΙΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΞΕΡΙΖΩΣΑΝ(ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ) ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΕΛΗ 1922/1923,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ.ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ πρωην σΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..
    ΩΣΤΟΣΟ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ! ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ:ΣΙΝΩΠΗ,ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ,ΑΜΙΣΟΣ,ΚΟΤΥΟΡΑ,ΚΥΛΙΚΟΝΗΣΟΣ,ΦΑΡΝΑΚΙΑ,ΚΕΡΑΣΟΥΣ,ΤΡΙΠΟΛΙΣ,ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ,ΦΥΛΛΙΡΗΣ,ΕΡΜΟΝΑΣΣΑ,ΑΘΗΝΑ,ΟΦΙΟΥΣΑ,ΡΙΖΟΥΝΤΑ,ΑΨΑΡΟΣ,ΒΑΘΥΣ ΛΙΜΗΝ,ΠΕΤΡΑ,ΦΑΣΙΣ,ΓΥΗΝΟΣ,ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΑ,ΟΝΑΝΘΙΑ,ΠΥΤΙΟΥΣ,ΝΥΤΤΗ,ΘΥΣΙΡΗΣ,ΚΥΑΝΕΥΣ,ΝΙΣΗΣ,ΑΨΑΛΛΙΣ,ΜΑΣΑΤΙΚΗ,ΘΩΡΙΣΕΡΜΟΝΑΣΣΑ,ΓΟΡΓΙΠΠΙΑ,ΦΑΝΑΓΟΡΙΑ,ΠΑΤΡΑΕΥΣ,ΘΕΟΔΟΣΙΑ,ΧΑΡΑΞ,ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ,ΗΡΑΚΛΕΙΑ,ΝΕΑΠΟΛΙΣ,ΕΥΠΑΤΟΡΙΑ,ΚΙΜΕΡΡΙΚΟΝ,ΤΑΝΑΪΣ,ΝΥΜΦΑΙΟΝ,ΤΥΡΙΤΑΚΗ,ΠΑΝΤΙΚΑΠΙΟΝ,ΠΟΡΘΜΙΑ,ΟΛΒΙΑ ΠΟΝΤΙΣ,ΚΑΛΟΣ ΛΙΜΗΝ,ΑΛΜΥΡΙΣ,ΝΙΚΩΝΙΟΝ,ΤΥΡΑΣ,ΤΟΜΙΣ,ΟΒΙΔΙΟ,ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ,ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΠΟΝΤΙΣ,ΘΥΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ! Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΦΥΛΕΤΙΚΑ,ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Ο ΠΟΝΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.