Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΡΟΝΕΣ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΤΖΕΦΡΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ... Ο ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ ΖΤΑΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΦΑΛΑΙΝΩΝ...

Πέρα από τα γνωστά προβλήματα της καθημερινότητας (ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, ελλείμματα που δεν κλείνουν με τίποτα, σκληρά μέτρα που ωθού...

Πέρα από τα γνωστά προβλήματα της καθημερινότητας (ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, ελλείμματα που δεν κλείνουν με τίποτα, σκληρά μέτρα που ωθούν τους Έλληνες σε βίαιη φτωχοποίηση), ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι -όπως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης- οι οποίοι προτάσσουν κάποια άλλα «μεγάλα» ζητήματα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Αρσένης υποστηρίζει ότι «οι σεισμικές έρευνες με σόναρ οι οποίες θα διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου για ένα τρίμηνο, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τα κητώδη, όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες ενώ είναι πιθανό να παρατηρηθούν μαζικοί ξεβρασμοί τους στις ακτές. Αλλωστε τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν ληφθεί αποκλίνουν από οριζόμενα στην οδηγία 92/43 και στο πρωτόκολλο ACCOBAMS».

Εκτός από την θέση του πως οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων γίνονται κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ο κ. Αρσένης στην ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει: «Οι έρευνες θα γίνονται σε 24ώρη βάση για ένα τρίμηνο. Μπορούν να αποβούν μοιραίες για τα δελφίνια και τις φάλαινες της εκτός Αιγαίου Ελλάδας. Είναι πιθανό να έχουμε μαζικούς ξεβρασμούς. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη συμφωνία ACCOBAMS να έχει επαρκή αριθμό παρατηρητών κητωδών στα πλοία που θα κάνουν σεισμικές έρευνες. Όμως από ότι φαίνεται στο νορβηγικό πλοίο θα υπάρχει ένας οπτικός και ένας ακουστικός παρατηρητής, που για να κάνουν τη δουλειά τους θα πρέπει να μην κοιμηθούν καθόλου για τρεις μήνες. Επειδή αυτό δε γίνεται, αναμένεται να μην υπάρχουν παρατηρητές κητωδών σε υπηρεσία κατά μεγάλα διαστήματα κάθε ημέρα, κατά τα οποία οι έρευνες θα είναι ανεξέλεγκτες ως προς τις επιπτώσεις τους στα κητώδη. Αντί για δύο, οι παρατηρητές θα πρέπει να γίνουν το λιγότερο 7, ώστε κάθε στιγμή να βρίσκονται σε βάρδια 2 οπτικοί και 1 ακουστικός. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει άμεσα την αύξηση των παρατηρητών δημιουργώντας άλλωστε έτσι τουλάχιστον 5 ακόμη θέσεις εργασίας».

Πάντως ο κ. Αρσένης επιδεικνύει αξιοσημείωτη συνέπεια στην προστασία των κητωδών. Τον Ιούνιο του 2012 είχε καταθέσει άλλη ερώτηση, γνωστοποιώντας στα μέλη του ευρωκοινοβουλίου τις «πολύ αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης σόναρ στα κητώδη όπως οι ζιφιοί (μικρές φάλαινες) κατά την διάρκεια ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού στο Ιόνιο».

Την ενόχλησή του για το περιεχόμενο επείγουσας ερώτησης που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος, Γιάννης Μανιάτης.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής εξέφραζε ενστάσεις για την έναρξη σεισμικών ερευνών σχετικά με τη διερεύνηση ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν προηγήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κρίτων Αρσένης να είναι σίγουρος ότι τα θαλάσσια κήτη του Ιονίου κινδυνεύουν λιγότερο από τις σεισμικές έρευνες, απ´ ό,τι κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από ορισμένες πρωτοβουλίες Ελλήνων ευρωβουλευτών», σχολίασε επικριτικά ο κ. Μανιάτης.

6 σχόλια

  1. Να κατεβασουν ενα υδροφωνο πριν τις ερευνες με λογους της Αλεκας .

    Θα νομισουν τα κητη πως ειναι προεκλογικη συγκεντρωση του ΚΚΕ και θα την κοπανησουν απο μονα τους .
    Ετσι κι αλλιως πλεον σε αυτες τις συγκεντρωσεις δεν παταει κανεις .

    Και αν μου πειτε
    "καταλαβαινουν τα κητη τι λεει η Αλεκα ??"

    σας λεω : Γιατι, καταλαβαινουν οι ανθρωποι ???

    μπιλυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν θεωρω οτι αιτηθηκε κατι παραλογο. αναμφιβολα οφειλουμε να προστατεψουμε την θαλασσια ζωη των θαλασσων μας. ετσι και αλλιως αυτο που μας εφαγε τοσα χρονια ειναι οτι τα καναμε ολα γρηγορα και προχειρα. ειναι μια σημαντικη μελετη για την χωρα μας και οφειλουμε να την κανουμε ολοκληρωμενα και σωστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ", ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ" ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΝΟΜΟΤΥΠΟ ΤΡΟΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΤΛ... ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΤΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΗΛΙΘΙΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ, ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ Ή ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΌΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ... ΑΣ ΠΑΕΙ Ο ΑΡΣΕΝΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Κ.Α... ΠΗΞΑΜΕ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ...

    Υ.Γ... ΡΕ ΣΤΟΧΕ, ΒΑΛΕ ΤΗΝ ΈΝΔΕΙΞΗ "ΝΕΟΤΕΡΗ"-"ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ" ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΑ!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειναι ευρεως γνωστο οτι ξενα συμφεροντα (Τουρκικα για να τα ονοματιζουμε..) επενδυουν τεραστια μυστικα κονδυλια για να υπερασπισουν τα συμφεροντα τους στο εξωτερικο και ιδιαιτερως στους χωρους που εχουν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ... ενα τετοιο ειναι το ΑΙΓΑΙΟ και τα πετρελαια του που οι τουρκοι ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ αφου ολες οι συνθηκες ειναι ξεκαθαρες υπερ Ελλαδος..

    Ε λοιπον τετοια κονδυλια πηγαινουν σε περιεργους ΒΟΥΛΕΥΤΑΔΕΣ ,δημοσιογραφισκους, κλπ που ανακαλυπτουν διαταραξη του θαλασσιου παραγοντα, ενδεχομενη φυσικη δηθεν καταστροφη (θυμηθειτε τους γελοιους οικολογους της πορδης που χαλαγανε τον κοσμο για τον αγωγο Μπουργκας-Αλεξανδρουπολεως 10-20 χιλιομετρων, ενω για τον αμερικανοτουρκικο που διεσχιζε ολη την βορειο Ελλαδα -πανω απο 400 χιλιομετρα - εκει δεν ειχαν καποια ευαισθησια..) οταν ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ η ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΓΩΓΟΥΣδεν βλεπουν τιποτα κακο , καποιο κινδυνο κλπ..

    Φυσικα οι 'ευαισθητοι' αυτοι καραγκιοζηδες επι πληρωμη καταγραφονται και θα ερθει πιστεψτε με η ωρα που θα πληρωσουν..... ευχομαι ο παληατσος αυτος της οικολογιας να μην ανηκει σε αυτο το ειδος αν και συγκεντρωνει ολα τα χαρακτηριστικα της κατηγοριας...
    Ενας τροπος να διασκεδασει τους φοβους μας ειναι πχ να καταθεσει τις ιδιες επερωτησεις ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ για τις τουρκικες γεωτρησεις και στο αιγαιο και στον ευξεινο ποντο 'αν καλυπτονται απο οικολογικες αδειες' καθως και για τους τουρκικους αγωγους και τον σχεδιασμο πυρηνικων αντιδραστηρων.... ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΑΥΤΟ αλλα δεν προκειται... πιστεψτε με δεν προκειται εκει η 'οικολογικη' συνειδηση του τυχαρπαστου να ξυπνησει...

    Νικηφορος Φωκας

    υγ
    ο λεγαμενος υπηρξε το 2002 εμμισθος υπαλληλος του Τουρκικου υπουργειου οικονομικων και εκπροσωπησε την.....τουρκια !!! στο διεθνες νομισματικο ταμειο.. (ΔΝΤ) ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΟΤΕ,ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ,ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επισης εκανε και ενα χρονο μετεκπαιδευση στη λεσχη-πανεπιστημιο του χαρβαρντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.