Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΝΙΚΗΤΑ ΤΟΥ ΝΙΣΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΝΙΣΥΡΟ

        Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια, την λαμπρότητα αλλά και την αγάπη του Οικουμενικού μας Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίου ξεκίνησε με...


        Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια, την λαμπρότητα αλλά και την αγάπη του Οικουμενικού μας Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίου ξεκίνησε με τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό ο διήμερος εορτασμός για την μνήμη του αγίου νεομάρτυρα Νικήτα του Νισυρίου, ο οποίος μαρτύρησε στην Νήσο Χίο σε ηλικία 15 ετών, στην γενέτειρα του την όμορφη ακριτική Νίσυρο.
Ο Εσπερινός τελέστηκε την Τετάρτη 20 Ιουνίου στον περικαλλή Ιερό Ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο της Νισύρου, τον νεομάρτυρα Νικήτα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ναός είναι χτισμένος πλησίον του λιμανιού στο μέρος εκείνο που μέσα στην καρδιά του δεκαπεντάχρονου Νικήτα μίλησε η άκτιστη φωνή της αληθείας, της ζώης και της ανάστασης εκείνη η φωνή που είχε μιλήσει και στον Απόστολο των Εθνών τον Παύλο και από διώκτη των Χριστιανών τον έκανε τον πρώτο ανάμεσα στους αποστόλους. Η φωνή αυτή κάλεσε το μικρό Νικήτα να φύγει με το καράβι που πήγαινε στη Νήσο Χίο ώστε να πάει εκεί να μαρτυρήσει και να δεχθεί το στέφανο του μάρτυρα για την αληθινή πιστή του στον αναστημένο Ναζωραίο.
Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός  ξεκίνησε στις 19:30 χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσίου και συμπροσευχομένου του Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, με τη συμμετοχή του συνόλου των ιερέων της μητροπόλεως μας ,αλλά και του Διευθυντή των Στρατιωτικών Ιερέων του Γενικού Επιτελείου Στρατού πρωτοπρεσβυτέρου Νικήτα Βελεγρακη.
Η παρουσία των Τοπικών Αρχών και του πλήθους προσκυνητών, οποίοι κάθε χρόνο αυξάνονται και έρχονται από ολόκληρη την Δωδεκάνησο και όχι μόνο,  δείχνει ότι ο Άγιος της Νισύρου είναι Άγιος ολόκληρης της Δωδεκανήσου και εύστοχα ο εορτασμός της μνήμης του θεωρείται πανδωδεκανησιακός.
          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσιος στο σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στο φως της αληθείας που φωτίζει τον άνθρωπο και τον καλεί να οδηγηθεί από το κατ εικόνα στο καθ’ ομοίωση φτάνοντας στη θεωση και στην αιωνία ζωή. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αυτό το φως δεν είναι έξω από τη ζωή μας, δεν είναι μακριά μας αλλά είναι διπλά μας, είναι κοντά μας και φωτίζει την καρδιά μας όταν πιστεύουμε. Όταν εμείς θέλουμε να το δούμε τότε το βλέπουμε μέσα στα φωτεινά παραδείγματα των Αγίων και Μαρτύρων της πίστεώς μας όπως στο λαμπρό παράδειγμα του Αγίου νεομάρτυρα Νικήτα.
Ο Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ με βαθιά συγκίνηση στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσιο, ο οποίος, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, «ήρθε να συνεορτάσει μαζί μας αυτή τη μεγάλη εορτή της Νισύρου».
Αμέσως μετά αναφέρθηκε στην επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών το πατρικό σπίτι του Αγίου Νικήτα, στο οποίο γεννήθηκε και έζησε τα 15 χρόνια της επίγειας ζωής του, να γίνει κτήμα όλου του Νησιού και της τοπικής Εκκλησίας και ευχήθηκε έως του χρόνου να ανακαινισθεί και να ανοίξει για όλους τους χριστιανούς.
Επίσης ευχαρίστησε τις αρχές και τους πιστούς που για ακόμα μια φορά ηρθαν από όλα τα Δωδεκάνησα, τον Πρωτοσύγκελλο της μητροπόλεως μας πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Πίτση, τον Γενικό Αρχιερατικό επίτροπο πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Διακοπαναγιώτη, τον Διευθυντή Στρατιωτικών Ιερέων πρωτοπρεσβύτερο Νικήτα Βελεγράκη και τους Ιερείς της μητροπόλεώς μας, αλλά και τον ακούραστο καθηγούμενο της Ιεράς Μονής της Πανάγιας της Σπηλιανής και Αρχιερατικό Επίτροπο νήσου Νισυρου πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη Στέφανο Καλλιστή, με την αρίστη οργάνωση και την ακούραστη εργασία του οποίου επιτελείται κάθε χρόνο ο ωραίος εορτασμός της μνήμης του αγίου Νικήτα.

 Ρεπορτάζ – φωτογραφίες
 Βασίλειος Δ. Γεωργιόπουλος  - Σταύρος Ορσάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.