Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ... ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΣΕΑ ΟΙ 12 ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Μ577Α1 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΑΡΧΙΕΣ ΜΑΣ.

Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) η προμήθεια 12 τεθωρακισμένων οχημάτων – σταθμών διοίκησης M57...

Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) η προμήθεια 12 τεθωρακισμένων οχημάτων – σταθμών διοίκησης M577A1 από τα γερμανικά αποθέματα.

Παρά το μικρό μέγεθος (σε αριθμό οχημάτων και οικονομικό κόστος) πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική προμήθεια, καθώς θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου «ΗΝΙΟΧΟΣ» στο επίπεδο της μονάδας. Για την ακρίβεια τα εν λόγω οχήματα πρόκειται να αποτελέσουν τους σταθμούς διοίκησης των τεσσάρων επιλαρχιών μέσων αρμάτων (ΕΜΑ) που επιχειρούν τα Leopard 2HEL Εξοπλισμένα με τερματικούς σταθμούς του ΣΔΕ ΗΝΙΟΧΟΣ, σε λίγους μήνες θα κάνουν πραγματικότητα το πολύχρονο όραμα του ΓΕΣ για τη δημιουργία και επιχειρησιακή λειτουργία των πρώτων «ψηφιακών» μονάδων ελιγμού του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ).


Τα οχήματα στη διαμόρφωση που έχει επιλέξει ο ΕΣ εκτός των τερματικών σταθμών του ΣΔΕ ΗΝΙΟΧΟΣ και των απαραίτητων τηλεπικοινωνιακών μέσων (όπως π.χ. σταθμοί ασυρμάτου TRC-9200), θα περιλαμβάνουν σειρά από καινοτομίες, όπως μεγάλες φορητές οθόνες, που θα μπορούν να αναρτηθούν στο εξωτερικό του οχήματος ώστε να γίνεται η ενημέρωση των διοικητών των υπομονάδων της επιλαρχίας καταργώντας τις κλασικές πινακίδες με τους χάρτες. Πρόκειται ίσως για τους πιο προηγμένους σταθμούς διοίκησης μονάδων τεθωρακισμένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συγκεκριμένη προμήθεια που υλοποιείται στο πλαίσιο διακρατικής σύμβασης με τη Γερμανία, «καρκινοβατούσε» επί πολλά χρόνια στους λαβύρινθους της γραφειοκρατίας της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ). Και αυτό παρά το γεγονός ότι το κόστος προμήθειας (ανέρχεται περίπου σε 108.000 ευρώ) είχε επισήμως δηλωθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι θα καλυπτόταν από την κατασκευάστρια του ΣΔΕ ΗΝΙΟΧΟΣ, τη γερμανική Rheinmetall Defence Electronics, όπως και τελικά έγινε χωρίς κόστος για το ελληνικό δημόσιο.


Σε σύντομο χρονικό διάστημα τα 12 οχήματα (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο πρωτότυπος σταθμός διοίκησης στον οποίο έγινε η ολοκλήρωση των συστημάτων) αναμένεται να αφιχθούν στις εγκαταστάσεις του 301ου Εργοστασίου Βάσης (301 ΕΒ), στους Άγιους Ανάργυρους, Αττικής. Εκεί πρόκειται να λάβει χώρα η εγκατάσταση του εξοπλισμού και οι τελικές δοκιμές και στη συνέχεια θα προωθηθούν στις επιλαρχίες των Leopard 2HEL.

Με την εισαγωγή τους σε υπηρεσία και την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση οι επιχειρησιακές δυνατότητες των τεσσάρων επιλαρχιών των Leopard 2HEL και των δύο τεθωρακισμένων ταξιαρχιών (XXIII και XXV ΤΘΤ) που τα επιχειρούν θα αναβαθμιστούν δραματικά, καθώς οι σταθμοί διοίκησης θα επιτρέψουν την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΣΔΕ, αποτελώντας έτσι σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος.

Σε μία παράλληλη, αλλά άμεση σχετική με το ανωτέρω πρόγραμμα, εξέλιξη, στις 20 Φεβρουαρίου 2012, το ΓΕΣ αποδέχθηκε την τεχνική προσφορά της Intracom Defence Electronics SA για την προμήθεια «18 Συστημάτων TDMA (Time Division Multiple Access), για την εγκατάσταση σε σταθμούς ασυρμάτους TRC-9200 για Κάλυψη Αναγκών της ΔΙΤ/ΓΕΣ, για τη λειτουργία του ΣΔΕ ΗΝΙΟΧΟΣ ΕΜΑ», και στη συνέχεια αναμένεται η ταχεία εξέλιξη των διαδικασιών ώστε να ανατεθεί η σύμβαση στην ελληνική εταιρία. defence-point.gr

-----------------------------------------



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.