Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ!

Ημερίδα, με θέμα «Ελλάδα - Τουρκία: Πρό(σ)κληση Συνεργασίας», διοργάνωσε, το απόγευμα του Σάββατου, το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου ...

Ημερίδα, με θέμα «Ελλάδα - Τουρκία: Πρό(σ)κληση Συνεργασίας», διοργάνωσε, το απόγευμα του Σάββατου, το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «Money Show».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδας Ζαννώ Απικιάν, η κρίση αναγκάζει την Ελλάδα και τους επιχειρηματίες της σε εξωστρέφεια και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι «το πρώτο τρίμηνο του 2011 σημειώθηκε μια αύξηση των εξαγωγών της τάξεως του 33%».
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Τουρκία αποτελεί «έναν από τους πρώτους εμπορικούς της εταίρους της Ελλάδας, τόσο στις εξαγωγές, όσο και στις εισαγωγές».
Σημείωσε, ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν εμπειρίες από τη δική τους κρίση, και μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται στη δική μας αγορά και πρόσθεσε ότι «για να ξεπεραστούν τέτοιες κρίσεις πρέπει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας».
Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπιλτεκίν αναφέρθηκε στις εμπειρίες της χώρας του από την οικονομική κρίση, που έπληξε την Τουρκία, στις 21 Φεβρουαρίου του 2001: «Μέσα σε μια μέρα έγινε ανάληψη 7,5 δισ. δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα. Οι ημερήσιοι τόκοι αυξήθηκαν έως 7.500%. Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ο οποίος προσκλήθηκε από την κυβέρνηση, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Επικρατείας, υπεύθυνου για την Οικονομία. Χιλιάδες άτομα έμειναν άνεργοι. Πάρα πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν. Εργατοϋπαλληλικά συνδικάτα και δημοκρατικές μαζικές οργανώσεις ετοίμασαν προγράμματα εξόδου από την κρίση. Ξεκίνησαν διαδηλώσεις στους δρόμους. Η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να παραιτηθεί…»
«Για ποιό λόγο αναφέρθηκε σε αυτά;» διερωτήθηκε ρητορικά, ο Τούρκος πρόξενος και συνέχισε: «Η χώρα που μπορεί να καταλάβει καλύτερα από όλους την οικονομική κρίση που ζει η Ελλάδα, είναι η γειτονική Τουρκία. Εμείς, βλέπουμε τις αρνητικές επιδράσεις της κρίσης πάνω στον λαό της Ελλάδας και καταλαβαίνουμε με ειλικρίνεια τις δυσκολίες που περνά».
Ο κ. Μπιλτεκίν επεσήμανε ότι η Τουρκία τείνει "χέρι φιλίας" και συνεργασίας και τάσσεται υπέρ του ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων. Υποστήριξε ότι «η άρση της βίζας θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην ανάπτυξη του εμπορίου» αλλά και του τουρισμού, αναφέροντας ότι αντίστοιχη πολιτική στην Τουρκία αύξησε τον αριθμό των τουριστών τα τελευταία τρία χρόνια κατά 40%.
«Στο πλαίσιο των αναπτυσσόμενων σχέσεων και της μη επιβολής βίζας, ο αριθμός των τουριστών που ήρθαν από τις γειτονικές χώρες στην Τουρκία αυξήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια κατά 40%. 6,5 εκατομμύρια πολίτες των γειτονικών χωρών επισκεφτήκαν το 2006 την Τουρκία. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε το 2009 στα 9,5 εκατομμύρια. Κατά παρόμοιο τρόπο, εάν γίνει άρση της βίζας στους Τούρκους πολίτες, εσείς οι ίδιοι μπορείτε να αναλύσετε με τον καλύτερο τρόπο την συμβολή που θα έχει αυτό στην οικονομία της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Μπιλτεκίν.
Στους όρους και τις προϋποθέσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Νικόλαος Μαργαρόπουλος,
Στην ημερίδα παρευρέθηκε και χαιρέτισε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και το μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας και πρόεδρος του Τουρκικού Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σελίμ Εγκελί (Selim Egeli).
Μίλησαν, επίσης, ο εκτελεστικός γραμματέας του Α.Μ.Θ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, ο σύμβουλος ΟΕΥ Α', Επικεφαλής Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος Αλέξανδρος Αλεξιάδης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL Γεώργιος Μυλωνάς, η πρόεδρος των Νέων Επιχειρηματιών Τουρκίας Μπουρτσού Ακνταρί (Burcu Akdari) κ.ά.


ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.