Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΓΚΑΖΑΚΙΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΟΥΣ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ

Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από τέσσερα γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι λίγο πριν τις 05:00 τα ξημερώματα στον Ιερό Ναό της...



Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από τέσσερα γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι λίγο πριν τις 05:00 τα ξημερώματα στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές στην ξύλινη πόρτα του ναού και χάρις της έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η φωτιά δεν επεκτάθηκε.


Ο ναός της Αχειροποιήτου (Παναγία) στη Θεσσαλονίκη είναι ο μόνος σωζόμενος σήμερα παλαιοχριστιανικός στην μορφή που κατασκευάστηκε.

Τρίκλιτη Βασιλική, ξύλινη στέγη, με υπερώα της πρωτοβυζαντινής περιόδου, χτίστηκε στα ερείπια ενός προγενέστερου ρωμαϊκού λουτρού (βαλανείο), ενώ παλαιότεροι συγγραφείς και περιηγητές πίστευαν ότι στη θέση του βρισκόταν στην αρχαιότητα ναός της Θερμαίας Αφροδίτης.

Ο αρχαίος ναός χτίστηκε μετά τη Σύνοδο της Εφέσου το 431 και ανακηρύχθηκε Μαρία, η Μητέρα των Θεών. Αυτό τον καθιστά ως ένα από τους παλαιότερους ναούς του Ανατολικού Χριστιανισμού με συνεχή λειτουργία και αποτελεί, μαζί με τους ναούς της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο και Αγία Σοφία χαρακτηριστικό δείγμα της παλαιοχριστιανικής ναοδομίας και το 1988 εντάχθηκε στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Βρίσκεται επί της οδού Αγίας Σοφίας, στην πλατεία Μακεδονομάχων και η ονομασία του οφείλεται στην «αχειροποίητη» λατρευτική εικόνα της Παναγιάς Δεομένης που βρισκόταν στο ναό, που πιστεύεται ότι την ζωγράφισαν άγγελοι.

Έχει μήκος 52 μ. και πλάτος 31 μ. και είναι κτισμένος με την κλασσική παλαιοχριστιανική τοιχοποιία, δλδ ζώνες λιθοδομής οι οποίες εναλλάσσονται με ζώνες πλινθοδομής.

1 σχόλιο

  1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ30 Οκτωβρίου 2011 στις 7:27 π.μ.

    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝ ΝΑΟ ,ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ,ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ...ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΑΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.